Πράγματα που δε γνωρίζεις για τον καφέ που πίνεις καθημερινά

<div><span style="font-size: small;">Πολλές φορές αναρωτήθηκα πώς φτάνουν στην κούπα μου αυτοί οι μυρωδάτοι κόκκοι που μπορούν να σε τονώσουν κάνοντας το πρωινό ξύπνημα πιο εύκολο ή να σε χαλαρώσουν το απόγευμα παρέα με ένα φίλο. Και επειδή όποιος ψάχνει μαθαίνει, δείτε τι ανακάλυψα.</span></div>
<div>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Για να απολαύσεις μυρωδάτο στιγμιαίο καφέ, ακολουθείται μια διαδικασία που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο!</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η ωρίμανση των κόκκων καφέ διαρκεί περίπου 9 μήνες. Στη συνέχεια ξηραίνονται για 3-4 εβδομάδες στον ήλιο, και βγαίνει το εξωτερικό περίβλημα και να προκύψουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Ακολουθεί η διαλογή τους και έπειτα επιλέγονται με γευστικά κριτήρια οι κατάλληλοι κόκκοι, αφού κάθε ποικιλία εμφανίζει διαφορετικά οργανοληπτικά συστατικά. Το τελικό αποτέλεσμα στοχεύει εκτός από την υψηλή ποιότητα και την ικανοποίηση των πιο απαιτητικών καταναλωτών καφέ. Και αν αναρωτιέσαι που φύονται τα καφεόδεντρα… φαντασία να έχεις για νοητά ταξίδια σε τροπικές χώρες όπως Βραζιλία, Κολομβία, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Βιετνάμ, Ακτή Ελεφαντοστού…</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στη συνέχεια, το σωστό καβούρδισμα έρχεται για να αναδείξει πλήρως όλες τις γευστικές και αρωματικές ιδιότητες του καφέ. Σε αυτό οφείλεται η μυρωδιά που σε συνεπαίρνει κάθε φορά που ανοίγεις μια συσκευασία!</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Όλα καλά μέχρι εδώ… πώς όμως το προϊόν που έχω στο σπίτι μου, μπορώ να το καταναλώσω άμεσα, χωρίς να αγχωθώ για το κατακάθι;</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αυτό συμβαίνει, γιατί το φιλτράρισμα το έχει κάνει κάποιος άλλος για μένα, γλιτώνοντας με από κόπο και χρόνο. Στην συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές βράζεται σε νερό και εν συνεχεία αφυδατώνεται, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν διαλυτού καφέ. Ουσιαστικά, ο καφές εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος. Τι σας θυμίζει αυτό; Μα φυσικά την διαδικασία που ακολουθεί κάποιος στο σπίτι του για να προετοιμάσει καφέ φίλτρου με την ειδική καφετιέρα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Και με την καφεΐνη τι γίνεται;</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η αλήθεια είναι οτι κάθε οργανισμός έχει διαφορετική «ανοχή» στην καφεΐνη, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο καθένας μας ρυθμίζει την ποσότητα του καφέ που καταναλώνει αλλά και την ώρα της ημέρας, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο ύπνος του. Μάλιστα, για όσους αγαπούν τον καφέ ακόμα και αργά το βράδυ, ή διανύουν περίοδο κύησης ή θηλασμού, ο στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές αποτελεί μία ιδανική λύση.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Και αν ακόμη δεν έχεις πειστεί, ρίξε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα, για να διαπιστώσεις ότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ο υψηλότερος σε περιεκτικότητα καφεΐνης.</span></p>
<div>
<table>
<tbody>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Είδος καφέ ανά μερίδα</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Περιεκτικότητα σε καφεΐνη</strong></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Καφές φίλτρου (~200ml)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">115-175mg</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Στιγμιαίος καφές (~200ml)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">65-100mg</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) </span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">2-3mg</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ελληνικός καφές (50ml)</span></p>
</td>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">0-1mg</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Εσπρέσο (30ml)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">30-40mg</span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></div>
<div><span style="font-size: small;"> </span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα