Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Θάλαμοι καραντίνας για τον Έμπολα στο "Αμαλία Φλέμινγκ"
 Θάλαμοι καραντίνας για τον Έμπολα στο "Αμαλία Φλέμινγκ" thumbnail

Θάλαμοι καραντίνας για τον Έμπολα στο "Αμαλία Φλέμινγκ"


 


Θάλαμοι νοσηλείας με αρνητική πίεση σε απομονωμένη από το υπόλοιπο νοσοκομείο, πτέρυγα του ΓΝΑ, «Αμαλία Φλέμινγκ», είναι εδώ και μέρες σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχθεί πιθανά κρούσματα Έμπολα στη χώρα μας.

Η πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων κρουσμάτων ίσως να είναι χαμηλή αλλά η Ελλάδα συμμορφώθηκε με ειδική οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης υγείας που ζητά και από τις ευρωπαϊκές χώρες να ετοιμαστούν για πιθανή εξάπλωση του ιού ο οποίος προκαλεί τον θάνατο σε τουλάχιστον 50% όσων προσβάλλει.


Έμπολα: Θάλαμοι καραντίνας στο "Αμαλία Φλέμινγκ"

Στη χώρα μας, νοσοκομείο αναφοράς είναι το «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια, όπου ένα απομονωμένο κτίριο χωρίς άλλες δομές φιλοξενεί τους δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης με μεταδοτικά νοσήματα.

Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, δεν είναι τίποτε άλλο από θαλάμους που μοιάζουν με αυτούς της ΜΕΘ, εξοπλισμένοι με αναπνευστήρες, εξοπλισμό διασωλήνωσης και μόνιτορ που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς.

Η βασική τους διαφορά συνίσταται στο ότι δεν έχουν ανοιγόμενα παράθυρα, ότι εξαερίζονται με ειδικό σύστημα που φιλτράρει τον αέρα και όταν κάποιος ανοίγει την πόρτα για να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτούς, ο αέρας που περιέχουν δεν βγαίνει προς τα έξω.

Τα δε άτομα που εισέρχονται σε αυτούς τους θαλάμους φορούν ειδικές ολόσωμες στολές και ειδικές μάσκες και γάντια τα οποία είναι τύπου TYVEK επιπέδου 4 που προορίζονται για επιδημίες και καλύπτουν όλο το κεφάλι και το σώμα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ www.enikos.gr


Προληπτικά μέτρα ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου προς τη χώρα λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, μετά την έλευση του ιού έμπολα και στην Ευρώπη.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας παρουσία της πολιτικής του ηγεσίας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό.

Τα Λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικοί άξονες που επικοινωνούν με άλλες χώρες, αλλά και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι τα πιθανά σημεία από τα οποία μπορεί κάποιος φορέας, ή ασθενής από τον ιό έμπολα να μπει στη χώρα.

Παράλληλα, σε κινητοποίηση βρίσκονται και τα νοσοκομεία της χώρας, οι εντατικές μονάδες νοσηλείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ιού Έμπολα.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.

Λίστες και εξοπλισμός

Οι επιβάτες των αεροσκαφών των επίμαχων πτήσεων που συνδέουν αυτές τις χώρες με τα ελληνικά αεροδρόμια μέσω ενδιάμεσων σταθμών θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σκανάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ταξίδι σε «μολυσμένη» χώρα και ύποπτα συμπτώματα.

Με υλικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επαγγελματίες υγείας, θα ενισχυθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά αλλά και νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατάρτισαν τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και στους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που θα κληθούν να χειριστούν πιθανό κρούσμα Έμπολα. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα κληθούν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους επάνω στα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω του συστήματος υγείας όπως συνέβη στην Ισπανία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω:

1. Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.

2. Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.

3. Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

4. Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.

Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.

«Η εκτίμηση η οποία υπάρχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά υπάρχει αυξημένη προσοχή. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Διότι επαναλαμβάνω, μία υπερβολή στο θέμα του υπόπτου κρούσματος δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό, δημιουργεί επίσης και αδικαιολόγητο πρόβλημα χειρισμού» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά την πολύωρη σύσκεψη.


 


 


“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον Έμπολα στην Ελλάδα”


“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ιό Έμπολα στη χώρα μας”, τονίζει η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου.


Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην κάμερα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ήδη από διμήνου έχουν εκδοθεί οδηγίες για το θέμα, στους αρμόδιους φορείς.


Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Παπανικολάου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χώρες που έχουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.


Η Χριστίνα Παπανικολάου αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα πρόληψης που αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.


Επίσης μίλησε για τις πειραματικές προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με τη αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Fikwiridae.


Ο φυσικός φορέας του ιού δηλ το ρεζερβουάρ του ιού δεν είναι μετά βεβαιότητας γνωστό αλλά θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο στις χώρες που ενδημεί  η νόσος δηλ στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες.


Η νόσος ενδημεί σε χώρες της Δυτικής Αφρικής (Νιγηρία, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε,  Γουινέα) αλλά πρόσφατα εκδηλώθηκαν κρούσματα και στην Κεντρική Αφρική (Κογκό/Ζαιρ)


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.


Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες. Στα μολυσματικά υγρά που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό περιλαμβάνονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, ο ιδρώτας, ο εμετός, το αίμα ή τα κόπρανα των ασθενών.  Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή και αν το άτομο δεν έλθει σε επαφή με κάποιο από τα προαναφερθέντα μολυσματικά υγρά του αρρώστου. Δεν φαίνεται πολύ  απίθανο η νόσος  να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός λεωφορείου ή τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις του ασθενούς. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπως εστιατόρια, καφετέριες κλπ,  αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια της ομιλίας, όπως ο ιός της γρίπης, δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, με την ανταλλαγή χρημάτων ή άλλων αγαθών με την κολύμβηση σε πισίνα.


Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται μέσα σε 2-20 από την επαφή με τον ιό και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στο φάρυγγα και τον λάρυγγα, μυαλγίες, αρθραλγίες  και πονοκέφαλο. Παράλληλα μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως  ναυτίας, έμετοι και διάρροιες διαταραχές της λειτουργίας του συκωτιού και των νεφρών και επιπεφυκίτιδα Σε αυτό το σημείο συνήθως εκδηλώνονται  και αιμορραγίες  αποτέλεσμα των οποίων είναι το άτομο αναπτύσσει σοκ το οποίο οδηγεί στο θάνατο το 50% των προσβληθέντων.


Η πρόληψη περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης από μολυσμένα ζώα όπως π.χ πιθήκους και χοίρους σε ανθρώπους. Τούτο σημαίνει προληπτικούς ελέγχους αυτών των ζώων για μόλυνση, επακόλουθη θανάτωση εφόσον αποδειχθούν θετικά στον ιό και κατάλληλο ενταφιασμό. Το κατάλληλο μαγείρεμα του κρέατος και η προστατευτική ενδυμασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και χειρισμού κρεάτων είναι επίσης επιβοηθητική, όπως και η προστατευτική ενδυμασία και το πλύσιμο των χεριών, όταν βρίσκεται κανείς κοντά σε άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Δείγματα σωματικών υγρών και ιστών από νοσήσαντες χρειάζονται ειδικό χειρισμό τόσο κατά τη μεταφορά τους όσο και κατά τη φύλαξη ή καταστροφή τους


Ο ιός   Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, τη χλωρίνη, το φως του ήλιου, την υψηλή θερμοκρασία ή το στέγνωμα .  Ρούχα μολυσμένα με  υγρά, εύκολα μπορούν απολυμανθούν από τον ιό Έμπολα αν πλυθούν στο πλυντήριο.


Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει .  Μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή υλικά που μολύνθηκαν με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά


 


Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής όπου ενδημεί ο ιός θα πρέπει να εφαρμόζετε τα κάτωθι προληπτικά μέτρα  1. Αποφύγετε την άμεση επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενούς ή ατόμου  που έχει αποβιώσει από τη νόσο ή ακόμα και από άγνωστη νόσο μέχρι να διευκρινιστεί η αιτία θανάτου του,  καθώς και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί

  2. Αποφύγετε  την επαφή με άγρια ζώα ,  ζωντανά ή νεκρά, και την κατανάλωση κρέατος θηραμάτων

  3. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις 

  4. Αποφύγετε χώρους που θα μπορούσαν να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπήλαια, απομονωμένα καταφύγια ή ορυχεία

  5. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, χρησιμοποιώντας σαπούνι ή αντισηπτικά


 


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αλλά και ο Ελληνικός οργανισμός ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν αναρτήσει και ενημερώνουν τακτικά τους δικτυακούς τους τόπου με συμβουλές και προληπτικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κανείς για να προστατευτεί από τον θανατηφόρο ιό.


Θεραπευτικά επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα που αποσκοπούν στην υποστήριξη της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών και στη μετάγγιση αίματος αν χρειασθεί.


Έντονες προσπάθειες γίνονται για να παρασκευασθεί γρήγορα κάποιο εμβόλιο που θα προστατεύει αποτελεσματικά από τη μόλυνση από τους ιούς Έμπολα


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X