Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 thumbnail

Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2


Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 100.000 ασθενείς που πρωτοδιαγνώσθηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία της Δανίας και δεν είχαν διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Η σοβαρότητα της καρδιακής ανεπάρκειας χαρακτηρίστηκε από τη δόση των διουρητικών 90 ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.


Ως το τέλος της μελέτης 8% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 63% των ασθενών απεβίωσε. Η χορήγηση διουρητικών της αγκύλης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη με έναν δοσο-εξαρτώμενο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν ελάμβαναν διουρητικά, εκείνοι που ελάμβαναν ≤ 40mg διουρητικών την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ενώ οι ασθενείς που ελάμβαναν  ≥ 160mg διουρητικών την ημέρα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο. Επίσης, βρέθηκε ότι η χρήση των αναστολέων του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης μειώνει  τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.


Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οι θεράποντες οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο.


 

Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες έχει ευνοϊκές επιδράσεις στο διαβήτηΗ ακολούθηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Σουηδία.


 


Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 60 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι μισοί ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (η κατανάλωση υδατανθράκων ήταν το 20% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης) και οι υπόλοιποι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (η κατανάλωση υδατανθράκων κυμαινόταν στο 55-60% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 6 μήνες.


Τα δύο διατροφικά προγράμματα οδήγησαν σε συγκρίσιμες μειώσεις του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων στο τέλος της μελέτης, ενώ η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είχε επιπρόσθετα οφέλη όσον αφορά τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου των ασθενών. Οι δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν μόνο στους συμμετέχοντες της ομάδας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.


Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, ενώ φαίνεται να βελτιώνει τη χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που χαρακτηρίζει το σακχαρώδη διαβήτη.
Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X