Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Για κακούργημα παραπέμπεται ο Γιάννος
Για κακούργημα παραπέμπεται ο Γιάννος thumbnail

Για κακούργημα παραπέμπεται ο Γιάννος

Την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προτείνει η εισαγγελέας εφετών Αθανασία Βλάχου προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Η εισαγγελέας «δείχνει» το εδώλιο στο ζευγάρι για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους, που αυτή τη φορά είναι και σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό λογαριασμό, χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010. Για το 2008, που το αδίκημα εδιώκετο σε βαθμό πλημμελήματος, ήδη έχουν παραπεμφθεί και η δίκη τους -έπειτα από αναβολή- έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο.

Η Αθ. Βλάχου, μάλιστα, προτείνει να διατηρηθούν σε ισχύ και οι περιοριστικοί όροι που τους είχαν επιβληθεί μετά την απολογία τους τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Μερόπης Πουλάκη-Κυριακίδου.

Τότε ο Γ. Παπαντωνίου είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Στ. Κουράκου και μέρος αυτών προέρχονταν από τον πρώην σύζυγό τηςΘεόδωρο Ουσταμπασίδη. Ωστόσο, βάσει των όσων κατέθεσε ο Θ. Ουσταμπασίδης ενώπιον των δικαστικών Αρχών -καταθέσεις που αποκάλυψε η Realnews τον περασμένο Ιούνιο- οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν.

Σε αυτές, ο πρώην σύζυγος της Στ. Κουράκου όχι μόνο δηλώνει άγνοια έως το 2010 για την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην τράπεζα HSBC, αλλά κάνει λόγο και για ποσά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία έδινε ετησίως για τα έξοδα των παιδιών. Μάλιστα, σημείωνε χαρακτηριστικά πως «δεν νομίζω ότι από τα χρήματα που τις έδινα μπορούσε να αποταμιεύσει χρήματα, με δεδομένο ότι αυτά ήταν για να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών μου (μισθός γυναικών που τα φρόντιζαν, δίδακτρα σχολείου κ.λπ.) και όχι όλες γιατί έβαζε κι εκείνη χρήματα». 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS


To περασμένο μήνα κιόλας εξέδωσε και βιβλίο στο οποίο αναφέρεται και σε αυτά που τον κατηγορούν και μιλά για τη λίστα λαγκάρντ και την σύζυγό του


Είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο που εκδίδει. Το πρώτο όμως με τόση έμφαση στην «προσωπική εμπειρία». Στο «Στάσεις και αποστάσεις», από τις εκδόσεις Παπαζήση, που παρουσιάστηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει τη σταδιοδρομία του στην πολιτική σκηνή. Οπως το έθεσε και ο Στέφανος Μάνος που βρέθηκε στο πάνελ «καλύπτει όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Δεν είναι ιστορία, δεν είναι ημερολόγιο. Ο Γιάννος Παπαντωνίου παραθέτει ένα αφήγημα για τον Γιάννο Παπαντωνίου».

Δίνει παράλληλα την προσωπική του μαρτυρία για τις τρικυμιώδεις οικονομικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ. Παράδειγμα το πώς εξασφάλισε ο Ανδρέας Παπανδρέου τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα από την Ευρώπη το 1985. Η έμπνευση, γράφει ο Παπαντωνίου, ανήκε στον ίδιο που τότε είχε διοριστεί σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ΕΟΚ. Αυτό είναι ένα σημείο για το οποίο ο Θάνος Βερέμης δήλωσε ενώπιον του κοινού ότι «χρωστά χάριτες» στον συγγραφέα. Αν και δεν βρήκε, όπως συμπλήρωσε, πουθενά αυτό που έψαχνε: Κάτι για να θυμώσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΒΕΤΟ. «Με υπόμνημα που απηύθυνα στον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 1984 διατύπωσα την πρόταση να απειλήσει η Ελλάδα ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τα ΜΟΠ καθώς και επαρκή κοινοτική χρηματοδότηση» γράφει. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου στάθμισε τα υπέρ και τα κατά και, με την τόλμη που τον χαρακτήριζε, έδωσε το πράσινο φως για τη διπλωματική μάχη και έστειλε την επιστολή που είχα ετοιμάσει χωρίς καμία αλλαγή στους ευρωπαίους ομολόγους του».

 Στον ίδιο τόνο περιγράφονται όλες οι φάσεις της καριέρας του. Οταν στα τέλη του 1997 διαπίστωσε ότι οι αγορές είχαν αρχίσει να προεξοφλούν μια υποτίμηση της δραχμής, που γνώριζαν ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, πριν δηλαδή το τέλος του 1998, αποφάσισε να την επισπεύσει.

Οι γερμανοί τεχνοκράτες ζητούσαν  μια προσαρμογή της ισοτιμίας κατά τουλάχιστον 20%. Αυτός μιλούσε για 10%. Ο Σημίτης έστειλε εμπιστευτική επιστολή στον Χέλμουτ Κολ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Παπαντωνίου πήρε το OΚ να ξαναπροσπαθήσει με τον γερμανό ομόλογό του Τέο Βάιγκελ, επονομαζόμενο και «πατέρα του ευρώ». «Ηταν δύσκολο αλλά κατέληξε σε συμβιβασμό, κοντά στις ελληνικές θέσεις. Το ποσοστό υποτίμησης που συμφωνήθηκε ήταν κοντά στο 12,1%».

 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ. Αν και ήταν ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς του Σημίτη, δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στη διακυβέρνησή του. Του αναγνωρίζει μεν ότι δούλεψε «σκληρά και αποτελεσματικά» προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού αλλά «στη δεύτερη τετραετία φάνηκε να χάνει τον μεταρρυθμιστικό του προσανατολισμό». Αρκετές σελίδες πιο πριν έχει άλλωστε υποστηρίξει ότι η αρχή του τέλους υπήρξε το Ασφαλιστικό. «Σε συνάντηση μαζί του στη διάρκεια της κρίσης τού είπα ότι ήταν λάθος η άτακτη υποχώρηση. (…) "Μα δεν βλέπεις ότι δεν θέλουν τίποτα;" μου απάντησε. Ηταν φανερό ότι ο Σημίτης δεν ήταν διατεθειμένος να ανοίξει νέα μέτωπα που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δεύτερη θητεία του».

Με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι οξύτερος. «Η προεπιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν διπλό λάθος» γράφει. Το κόμμα επί των ημερών του «ως αντιπολίτευση παρέπαιε ανάμεσα σε μια μοδάτη νεωτερικότητα και σε παλαιοκομματικά πολιτικά πρότυπα». Ως «ενδεικτική της σύγχυσης» αναφέρει τη διαγραφή του. Οσο για την κυβέρνηση Παπανδρέου; «Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων».

Η ένταξη στην ΟΝΕ είναι το ένα ζήτημα με το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του ο Παπαντωνίου. Οι περισσότεροι όμως τον θυμούνται για το ράλι του Χρηματιστηρίου. Του αφιερώνει σχεδόν δέκα σελίδες. Επισημαίνει ότι η περίφημη δήλωση περί ανόδου στις 7.000 μονάδες που του αποδίδεται δεν του ανήκει. Την είχε εκστομίσει τραπεζικός παράγοντας.

 

ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ. Αυτός, λέει, δήλωσε ότι «το χρηματιστήριο είναι καθρέφτης της οικονομίας». Και παραδέχεται: «Είναι αλήθεια ότι το συνέδεα με την πορεία της οικονομίας. Η επισήμανση αυτή ήταν κοντά στην πραγματικότητα». Οντως, δεν είχε κάνει ποτέ τέτοια πρόβλεψη. Ομως θα μπορούσε να του αντιτείνει κανείς ένα δικό του σχόλιο, στα αρχικά κεφάλαια του βιβλίου ενώ περιγράφει τον Αντώνη Λιβάνη: «Δεν έλεγε πάντα όλη την αλήθεια. Δεν έλεγε όμως ποτέ κάτι ανακριβές».

Προτιμά να δώσει έμφαση – με μαύρη τονισμένη γραμματοσειρά – σε μια άλλη δήλωσή του. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1999 είπε «οι φρενήρεις ρυθμοί του χρηματιστηρίου δεν συμβαδίζουν με την εξέλιξη των δεικτών… Χρειάζεται προσοχή, σύνεση και μέτρο στις επιλογές των επενδυτών».


Τα δύο λάθη του
Αν o Γιάννος Παπαντωνίου ξανάρχιζε από την αρχή, λέει,  έχει εντοπίσει ποια είναι τα δύο του λάθη: «Επρεπε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας» και «να καθιερωθούν αυστηρότερα συστήματα ελέγχου των δημόσιων δαπανών». Ο Στέφανος Μάνος τού επισήμανε ότι απουσιάζουν και οι «ουσιαστικές αναφορές σε συναδέλφους του υπουργούς, μολονότι συμμετείχαν σε αποφάσεις του ή τις επηρέασαν».


Η λίστα Λαγκάρντ και το πόθεν έσχες
Το 2012 το όνομα της συζύγου του βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Τόσο αυτός όσο και εκείνη κατηγορούνται ότι δεν δήλωσαν στο πόθεν έσχες 1,3 εκατ. ευρώ. Η δίκη εκκρεμεί. Ο ίδιος μιλά για αποτυχία των πάσης φύσεως και προελεύσεως κατηγόρων του να συνδέσουν το εν λόγω ποσό με τη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας.Real.gr , Τa Neaonline

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X