Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Καρκίνος του ήπατος: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται;
Καρκίνος του ήπατος: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται; thumbnail

Καρκίνος του ήπατος: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται;Χολαγγειοκαρκίνωμα: συμπτώματα και θεραπεία
Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος


 


Πρόκειται για καρκίνο σε κάποιο σημείο των χοληφόρων αγγείων είτε εντός του ήπατος (ενδοηπατικά χοληφόρα) είτε εκτός του ήπατος (εξωηπατικά χοληφόρα). Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο καρκίνο. Παράγοντες οι οποίοι πιθανώς προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκίνου είναι η σκληρυντική χολαγγειίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, οι κύστεις χοληδόχου πόρου, η χολολιθίαση και η λοίμωξη από Clonorchis sinensis. Ο όγκος που εξορμάται από την συμβολή του δεξιού και αριστερού ηπατικού πόρου, ονομάζεται όγκος Klatskin.


Κλινική εικόνα:


Η νόσος εμφανίζεται συνήθως με αποφρακτικό ίκτερο, κνησμό, απώλεια σωματικού βάρους, και κοιλιακό πόνο. Χολαγγειίτιδα και σήψη ως αποτέλεσμα της επιμόλυνσης της αποφρασθείσας χολής παρατηρείται επίσης σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών.


Διάγνωση:


Η διάγνωση μπορεί να τεθεί και να επιβεβαιωθεί με την χρήση όλων των σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων, από τις πιο απλές όπως το υπερηχογράφημα U/S και την αξονική τομογραφία CT έως πιο εξειδικευμένες μεθόδους όπως είναι η ERCP, η PTC και η μαγνητική τομογραφία.
Σπλαχνική αγγειογραφία είναι συνήθως απαραίτητη για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό.
Βιοψία, για επιβεβαίωση της διάγνωσης εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που πρόκειται να εφαρμοσθεί μη χειρουργική θεραπεία.


Θεραπεία:


Η επέμβαση εξαρτάται από την θέση του όγκου και μπορεί να είναι πακρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (επέμβαση Whipple), σε όγκους οι οποίοι είναι περιφερικά ή ηπατεκτομή σε κεντρικούς όγκους.
Η θεραπεία είναι απόλυτα εξειδικευμένη και εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή και πρέπει να διενεργείται από χειρουργική ομάδα με εμπειρία σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Η χρήση χημειοθεραπείας δεν δείχνει να προσφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.


Πηγή: www.nowdoctor.gr 
Ο Γιατρός


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και κατάγεται από τον νομό Ευρυτανίας.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές στην ιατρική το 2002. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στις ειδικές δυνάμεις καταδρομών διετέλεσε ιατρός της στρατιωτικής μοίρας. 
Μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου ως ιατρός του Κ.Υ. Ζαγοράς Μαγνησίας, διορίστηκε το 2005 στην Α’ Χειρουργική κλινική του Κωνσταντοπουλείου νοσοκομείου πρ. "Αγία Όλγα", όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και έλαβε τον τίτλο του Γενικού Χειρουργού μετά από εξετάσεις και πιστοποίηση από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2010 μετεκπαιδεύτηκε στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού καθώς και σε εξειδικευμένες λαπαροσκοπικές τεχνικές επεμβάσεων ήπατος παγκρέατος και χοληφόρων στο UZ Leuven Gasthuisberg hospital του Βελγίου. Υπό την αιγίδα του Center for Surgical Technologies του Βελγίου ολοκλήρωσε επίσης ειδικό πρόγραμμα πειραματικών λαπαροσκοπικών χειρουργείων σε πειραματόζωα (χοίρους) που αφορούσαν στο παχύ έντερο, αλλά και στο ήπαρ-πάγκρεας και χοληφόρα.

Έχει δημοσιεύσει περί τις 30 εργασίες σε έγκριτα χειρουργικά περιοδικά του εξωτερικού και έχει βραβευθεί από το UEGF για εργασίες που παρουσίασε στο παγκόσμιο συνέδριο γαστρεντερολογίας UEGW το 2008 στην Βιέννη αλλά και το 2009 στο Λονδίνο στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X