Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Προσκύνημα στη Μέκκα: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κόσμο-εικόνες
Προσκύνημα στη Μέκκα: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κόσμο-εικόνες thumbnail

Προσκύνημα στη Μέκκα: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κόσμο-εικόνες

Η Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί τον ύψιστο παγκοσμίως προορισμό προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους οι οποίοι συρρέουν από όλη την υφήλιο για το πιο σημαντικό ετήσιο προσκύνημα της θρησκείας τους, το Hajj.


Το ετήσιο πενθήμετρο προσκύνημα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και είναι ο πέμπτος πυλώνας του Ισλάμ, ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον αντέχει το κόστος.
Φέτος όμως το κλίμα ήταν διαφορετικό λόγω της επιδημίας του Έμπολα. Οι αρχές της Σ. Αραβίας απαγόρευσαν την είσοδο σε προσκυνητές από τη Γουινέα, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κορονοϊό MERS, που χτυπά το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να αποβεί μοιραίος. Φέτος ωστόσο, στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος βρέθηκε ο Έμπολα. Δεν καταγράφηκε τελικά κρούσμα, αλλά στο νοσοκομείο Αλ Νουρ της Μέκκας υπήρχε ένα θάλαμος απομόνωσης για κάθε ενδεχόμενο.
«Επιθυμία του προφήτη Μωάμεθ»
«Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με κάθε μέσο να αντιμετωπίσει την ασθένεια κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος. Η κλινική μας συνεργάζεται πολύ στενά με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας». Η απόφαση των αρχών της Σ. Αραβίας να αρνηθούν τη βίζα σε 7.000 προσκυνητές από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια. Η χώρα απέρριψε και την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε να ελέγχει κάθε προσκυνητή για Έμπολα πριν από την αναχώρησή του για τη Σ. Αραβία. Αντίθετα, το Εθνικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Λιβερίας χαιρέτισε την απόφαση του Ριάντ ως «επιθυμία του προφήτη Μωάμεθ».


Πιο τυχεροί ήταν οι προσκυνητές από τη Νιγηρία, χώρα που έχει καταφέρει να ελέγξει με επιτυχία την επιδημία. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, 76.000 πιστοί κατάφεραν να πάνε στη Μέκκα. Έπρεπε όμως να περάσουν ο καθένας ξεχωριστά τρεις ιατρικές εξετάσεις σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου στο Λάγκος. Και μόνο τότε μπορούσαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Σαουδική Αραβία.
Με τα πόδια ως τη Μέκκα


Το Hajj συνδυάζει ευσέβεια και πάθος και οι προσκυνητές περπατούν με τα πόδια από τη Μέκκα στη Μίνα με σκοπό να ζητήσουν συγχώρεση από τον Αλάχ.


Σημείο προσκυνήματος αποτελεί το τζαμί Αλ Χαράμι με την Κάαμπα, ένα κυβικό κτίσμα που το σκεπάζει ένα μαύρο ύφασμα με πολύτιμα κεντήματα. Ο Μωάμεθ το ονόμασε «Σπίτι του Αλάχ».
Μέσα σ αυτόν τον κύβο, που έχει ύψος 15 μέτρα, βρίσκεται η ιερή Μαύρη Πέτρα.


Ως ένα μεγάλο γεγονός που αποκτά σημασία για τη διεθνή ιστορία, είναι η εμφάνιση του προφήτη Μωάμεθ μέσα από τις μεμονωμένες φυλές και τις πόλεις των οάσεων. Από τη Μέκκα το 622 μ.Χ. αρχίζει η χρονολογική μέτρηση των μουσουλμάνων και η νεότερη αραβική ιστορία. Στην κοιτίδα του Ισλάμ βρίσκονται οι ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα.


Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ανήκει στην αυστηρή θρησκευτική αίρεση των Σουνιτών, τους Βαχαβίτες, οι οποίοι τηρούν το Ραμαζάνι τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού έτους. Σε αυτό το διάστημα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου απαγορεύεται να φάνε, να πιουν η να καπνίσουν. Όποιος παραβαίνει το νόμο τιμωρείται με φυλάκιση που διαρκεί για τους μη Άραβες μέχρι τη λήξη του ραμαζανιού, ενώ για τους ντόπιους μπορεί η ποινή να είναι μεγαλύτερη.


Η τρέλα με τις selfies έφτασε και στη Μέκκα
Η νέα τρέλα των προσκυνητών φέτος ήταν οι selfies και φωτογραφίζονταν μπροστά στα πιο ιερά τεμένη του Ισλάμ, προκαλώντας την οργή των θρηκευτικών ηγετών.
Πηγή: axortagos.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X