Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεκινά η διανομή πετρελαίου θέρμανσης αλλά με μειωμένο ενδιαφέρον
Ξεκινά η διανομή πετρελαίου θέρμανσης αλλά με μειωμένο ενδιαφέρον thumbnail

Ξεκινά η διανομή πετρελαίου θέρμανσης αλλά με μειωμένο ενδιαφέρον

Στον «αέρα» 1.500 πρατήρια και πολλοί προμηθευτές.


Με «λουκέτο» απειλούνται σχεδόν 1.500 πρατήρια και οι μισοί προμηθευτές αφού δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη σύστημα εισροών –εκροών.


Νέο αλαλούμ με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου αρχίζει από αύριο, προς 1,05 – 1,06 ευρώ το λίτρο στην Αττική.


Η αιτία είναι ότι σχεδόν 1.500 πρατήρια πανελλαδικά και οι μισοί από τους 350 πωλητές πετρελαίου σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα Νέα, δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα σύστημα εισροών-εκροών (σ.σ για τους τελευταίους εκπνέει σήμερα η προθεσμία).


Αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμοστούν τα χρονοδιαγράμματα, πρέπει κανονικά να χάσουν την άδειά τους και να μην μπορούν να διαθέσουν καύσιμο στους καταναλωτές.
Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο ειδικά στα νησιά και στην επαρχία, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία το 50% των πρατηρίων δεν έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών.


Στην Κέρκυρα για παράδειγμα το σύστημα δεν έχει βάλει το 90% των πρατηρίων, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα σε Ρόδο, Λέσβο, Χίο και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, παρότι η σχετική προθεσμία έληξε στις 27 Αυγούστου.
Χθες, δύο εικοσιτετράωρα προτού αρχίσει η διανομή του πετρελαίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητώντας να δοθεί παράταση στην τοποθέτηση συστημάτων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διάθεση «εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται φέτος λόγω των μειωμένων τιμών».


«Σιωπηρή παράταση» εξετάσει από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, στελέχη του οποίου μιλούν για εκβιασμό των πρατηριούχων καθώς επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη θέση της κυβέρνησης η οποία δεν θα θελήσει να χρεωθεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών που δεν θα βρίσκουν πετρέλαιο. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σύσκεψη που γίνεται σήμερα για το σύστημα εισροών-εκροών υπό τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.


 


Eπίσης…μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών οι οποίοι πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικότερες ανάγκες από αυτή της θέρμανσης.


Την Τετάρτη ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Μετά τη μείωση του ΕΦΚ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και δεδομένης της υποχώρησης των διεθνών τιμών πετρελαίου, εκτιμάται ότι η τιμή του θα κυμαίνεται στο 1,04 – 1,05 ευρώ το λίτρο.


Τον Οκτώβριο του 2013 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο.


Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο και διερευνητικής φύσεως. 
Αιτία η ιδιαίτερα άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των Ελλήνων, εξαιτίας των αλλεπάλληλων μνημονίων και της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Πλέον το φαινόμενο των Ελλήνων που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές καθημερινές ανάγκες όπως αυτή της διατροφής είναι καθημερινό.


Η μειωμένη ζήτηση έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς η μειωμένη ζήτηση ελλοχεύει κινδύνους για τον προυπολογισμό.


 


Κontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X