«Με την καραντίνα επανήλθαν οι κακές σκέψεις και φοβάμαι ότι θα πεθάνω!» Μια μητέρα εξομολογείται…

Είμαι 32 ετών και έχω 2 παιδιά. Μέχρι πριν γεννήσω το 2ο παιδί μου δούλευα πάντα. Από τότε που γέννησα δεν δουλεύω. Έχει 10 μήνες. Όταν ήταν 5 μηνών έγκυος, έμαθα ότι ένας γνωστός μου- πολύ νέος- πέθανε από καρκίνο και ένας άλλος συνομήλικος μόλις ανακάλυψε ότι νοσεί.

Από τότε μου έγινε εμμονή ιδέα. Άρχισα να το σκέφτομαι όλη μέρα, να φοβάμαι μην πεθάνω και μείνουν τα παιδιά μου χωρίς μαμά. Εμφάνισα διαφορά ψυχοσωματικά. Πήγα σε παθολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο, γυναικολόγο, δερματολόγο…

Δεν μπορώ να χαρώ τη ζωή μου και παιδιά μου…

Για τα διάφορα συμπτώματα, όλοι μου είπαν ότι είναι ψυχολογικό. Έκανα και εξετάσεις αίματος και όλα ήταν καλά.  Ηρέμησα για ένα διάστημα και τώρα με την καραντίνα επέστρεψαν οι κακές σκέψεις. Δεν μπορώ να χαρώ τη ζωή μου και παιδιά μου γιατί φοβάμαι το θάνατο.

Να σημειώσω ότι δεν έχω κανένα παράπονο από τον άντρα μου και από τη ζωή μας γενικά. Δεν μας λείπει τίποτα.  Είμαι πολύ ευγνώμων. Απλά φοβάμαι γιατί είναι όλα τόσο καλά. Τι να κάνω; Γιατί με κυριεύουν αυτές οι σκέψεις;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Κλινική Ψυχολόγος Λίνα Καΐρη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν το άγχος υγείας και τον φόβο θανάτου που περιγράφετε. Πολλοί από αυτούς, έχουν ζήσει κάποια τραυματική απώλεια προσώπου. Αναφέρατε δύο περιπτώσεις που τροφοδότησαν τον φόβο σας.

Συχνά ο θάνατος ή η αρρώστια κάποιου μας φέρνει αντιμέτωπους με τη δική μας ευαλωτότητα και την αδυναμία να ανατρέψουμε αυτό που αποτελεί κοινή μοίρα: Μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε. Μέχρι τότε όμως εμείς ορίζουμε το πώς θα ζήσουμε. Μια ερώτηση που θα ήταν χρήσιμο να κάνετε στον εαυτό σας είναι: Πώς θέλετε να ζήσετε;

Εμείς ορίζουμε το πώς θα ζήσουμε!

Ο φόβος του θανάτου, αν τον διαβάσουμε από την αντίθετη πλευρά, είναι η επιθυμία για ζωή. Στην αρχή του μηνύματός σας τονίζετε ότι δουλεύατε πάντα και ότι από όταν γεννήσατε, δεν δουλεύετε. Περιγράφετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας που είναι φυσιολογικό να φέρνουν μεγάλη αναστάτωση και όλων των ειδών τα συναισθήματα.

Η ισορροπία του μητρικού ρόλου και της εργασίας δεν είναι κάτι εύκολο και η κάθε νέα μητέρα χρειάζεται χρόνο για να αναδιοργανώσει τη ζωή της. Μια εργασία που μας ικανοποιεί και μέσα από την οποία εκφράζουμε τη δημιουργικότητά μας, μάς δίνει ζωντάνια, κίνητρο και μας εμπλουτίζει στον ρόλο του γονιού.

Ίσως είναι μια ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας

Πιθανώς είστε μπροστά σε αυτόν τον επαναπροσδιορισμό, μέσα από ποιους ρόλους και σε τι πλαίσια θα εκφράζετε τον εαυτό σας, εκτός από τον γονεϊκό ρόλο και το πλαίσιο της οικογένειας. Γράφετε ότι δεν μπορείτε να χαρείτε την ζωή και τα παιδιά σας. Ο φόβος μουδιάζει τη χαρά και σας στερεί τις ευτυχισμένες στιγμές. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν έρχονται καλά πράγματα στη ζωή τους. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τα δικά σας βιώματα και τις αντιλήψεις σχετικά με το τι αξίζετε και το τ μπορείτε να πετύχετε;

Είναι σημαντικό να διερευνήσετε και τους άλλους λόγους που αξίζει για εσάς να ζήσετε εκτός από το να μην μείνουν τα παιδιά σας χωρίς μαμά. Η ζωή σας και ο εαυτός σας είναι μοναδικός και πολύτιμος. Αυτή η «κρίση« μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας, να τον αγαπήσετε και να τον φροντίσετε περισσότερο.

Σε αυτή τη διαδρομή ίσως χρειαστείτε για κάποιο διάστημα τη βοήθεια ενός θεραπευτή για να εμβαθύνετε στα διάφορα θέματα που έχετε να επεξεργαστείτε και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν.

Λίνα Καΐρη
Κλινική Ψυχολόγος ΜΑ, Οικογενειακή θεραπεύτρια

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της ανεργίας

«Πώς θα καταλάβω ότι έχω κατάθλιψη;» Τα 5 σημάδια που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσεις!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα