Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Παιδικό χιούμορ: Μάθε με τι γελάει το παιδί σου!
Παιδικό χιούμορ: Μάθε με τι γελάει το παιδί σου! thumbnail

Παιδικό χιούμορ: Μάθε με τι γελάει το παιδί σου!

 


Στην ηλικία των 6- 7, τα παιδιά πλέον καταλαβαίνουν τη γλώσσα αρκετά καλά ώστε να γνωρίζουν ότι οι λέξεις μπορούν να έχουν δύο ή και περισσότερες, έννοιες. Καθώς το παιδί σας αναπτύσσει αυτή την γνωστική ικανότητα να κατανοεί τις διαφορετικές έννοιες, τα αινίγματα ή τα ανέκδοτα και τα λογοπαίγνια αρχίζουν να έχουν νόημα. Τα παιδιά χαίρονται με την νεοαποκτηθείσα ικανότητά τους κι επιδεικνύουν μια ακόρεστη όρεξη για αστεία όλων των ειδών. Μην εκπλαγείτε αν σε κάθε σας γεύμα ο μικρός σας, σας κατακλύζει με ένα μονόλογο αστείων. Προετοιμαστείτε! Τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα είναι σκέτη απόλαυση.
Τι είναι τόσο αστείο; 

Οι γενικές κατηγορίες χιούμορ που τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά βρίσκουν αστείο περιλαμβάνουν:

Παράλογες καταστάσεις -κυρίως με μεγάλους. Τα παιδιά τις αγαπούν: λατρεύουν να ακούν ιστορίες για ανθρώπους που ζουν σε ένα γιγάντιο παπούτσι για παράδειγμα ή για βιβλία που ο κύριος χαρακτήρας έχει μια ανόητη απάντηση σε ορθολογικά αιτήματα παίζοντας με λογοπαίγνια.

Κωμική βία.
 Είτε είναι μάτια που πετάγονται έξω, είτε κεφάλια που χτυπιούνται με σφυριά είτε ένα αμόνι που κάνει λιώμα τον Coyote, τα παιδιά συχνά το βρίσκουν αστείο. Δεν πειράζει όμως, απλά σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνουν πως αυτές οι καταστάσεις δεν είναι πραγματικές και ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μίμησης.

Χονδροειδή και πρακτικά αστεία. 
Η υπερβολή και η φάρσα μπορεί να είναι πολύ αστεία για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Βλέποντας κάποιον να του ψεκάζουν νερό στο μάτι, να του πετάνε τούρτα στο πρόσωπο, να τον κυνηγάνε ορδές ανθρώπων, αλλά και κάποιον που πηδάει μπροστά τους φωνάζοντας "μπoυ", μπορεί να τους κάνει να πέσουν κάτω από τα γέλια. Διδάξτε τους τη διαφορά ανάμεσα σε μια καλή εγκάρδια φάρσα, ώστε να μην πληγώνει κάποιον σωματικά ή συναισθηματικά.

Το χιούμορ έχει σημασία.
 Μπορεί αυτό το είδος χιούμορ να μην “αρέσει” στους ενήλικες, όμως καθώς τα παιδιά προχωράνε στο σχολείο, η δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν το χιούμορ είναι ολοένα και πιο σημαντική. Ακόμα κι από την προσχολική ηλικία, τα άτομα με έντονη αίσθηση του χιούμορ είναι πιο αρεστά στους συνομήλικούς τους, διαθέτουν περισσότερους φίλους, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και έχουν μια πιο θετική ματιά για τη ζωή. Το πιο σημαντικό, τα παιδιά που μπορούν να χαμογελούν με τα δικά τους λάθη είναι πιο ανεκτικά γενικά, αλλά και καλύτερα οπλισμένα για να χειριστούν τα πειράγματα, τις φοβέρες και τις μικρές ή μεγάλες αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X