Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η αβεβαιότητα βούλιαξε το χρηματιστήριο, οξύνεται η κυβερνητική κόντρα
Η αβεβαιότητα βούλιαξε το χρηματιστήριο, οξύνεται η κυβερνητική κόντρα thumbnail

Η αβεβαιότητα βούλιαξε το χρηματιστήριο, οξύνεται η κυβερνητική κόντρα

Αρνητική ανταπόκριση των αγορών στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – Με «σπασμένα φρένα» κινήθηκε το Χρηματιστήριο – Βίαια προσγείωση κάτω από τις 950 μονάδες – Ανεβαίνουν τα spreads δανεισμού


Παρά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις που προκαλούν αβεβαιότητα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών σε συνδυασμό με την εκδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να βγει εσπευσμένα από το μνημόνιο και να προκαλέσει την απομάκρυνση της Τρόικας προκαλούν την αρνητική αντίδραση των αγορών. Το χρηματιστήριο έπεσε χθες κάτω από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων σημειώνοντας πτώση κατά 5,7% ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.  

Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει τις αγορές που αντιδρούν αρνητικά και από την αντίστροφη  η νευρικότητα των αγορών και η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν επηρεάζει την ελληνική οικονομία που αντανακλά στην πολιτική σταθερότητα. 

Ενδεικτικό των εκτιμήσεων ξένων παραγόντων είναι δημοσίευμα της «Wall Street Journal» το οποίο συνδέει την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 6,5% ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει κάνει εντυπωσιακή προσπάθεια ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα σαν επικίνδυνο στοίχημα», αναφέρει η εφημερίδα. 

Το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην εν γένει διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τους όρους εξόδου από το μνημόνιο. Φυσικά αν δεν βελτιωθεί το κλίμα και δεν πέσουν τα spreads η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα βασιστεί στην δανειοδότηση από τις αγορές για να βγει από το μνημόνιο και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο κ. Ντάισενμπλουμ ενώ τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν εγγυήσεις για δανεισμό από τις αγορές μόνο εφόσον η χώρα παραμείνει σε πρόγραμμα επιτήρησης. 

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στον σχεδιασμό της ωστόσο η αρνητική ανταπόκριση των αγορών δυσκολεύει την διαπραγμάτευση και επιδεινώνει τους όρους της επικείμενης συμφωνίας. Μόνο που εφόσον αρχίσει αν διαφαίνεται μία σκληρή συμφωνία ως διάδοχη κατάσταση του μνημονίου θα επιδεινώσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και θα απομακρύνει την εξασφάλιση προεδρικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι οι ευρωπαίοι εταίροι κάποια στιγμή θα αλλάξουν στάση και θα προσφέρουν στήριξη κάτι που θα επηρεάσει θετικά και τις αγορές και θα βελτιώσει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας κάνει παλικαριές στην Ευρώπη δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ στην Ελλάδα όπως έγινε και στην Κύπρο”. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει τις καταθέσεις του ενώ το έναυσμα είχε δώσει ο πρωθυπουργός από το εντευκτήριο της Βουλής όταν μιλώντας σε βουλευτές του είχε πει ότι και μόνο η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών θα έχει αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να αποσυρθούν οι καταθέσεις. Πάντως το παράδοξο είναι ότι οι αγορές εκφράζουν την δυσπιστία τους ενώ ακόμη διατηρείται η δικομματική κυβέρνηση και μάλιστα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. 

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα προκύπτει από την σπουδή της κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο σε μία περίοδο ύφεσης της ευρωπαικής οικονομίας. Η τήρηση των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς για την επόμενη χρονιά βασίζονται στην πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 3% που θα επιτρέψει και πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ. Πάντως κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.
Σε άρθρο της η εφημερίδα των Συντακτών λεει ότι τα ηχηρά μηνύματα που στέλνουν τόσο οι δανειστές και οι αγορές όσο και οι δημοσκοπήσεις οδηγούν σε πανικό τη συγκυβέρνηση, στελέχη της οποίας επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη με τις γνωστές αναφορές περί τραπεζικού πανικού. Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο.Σε νέα περιδίνηση μπαίνει η κυβέρνηση μετά την επιλογή του πρωθυπουργού να πάει σεμετωπική σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.


Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου και η εκτόξευση των spreads των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις σχετικά με τα κυβερνητικά σενάρια εξόδου από τα μνημόνια και μάλιστα μόλις οκτώ ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, ξεκινάει και η τελική διαδικασία των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ.


 


pagkalos

Θεόδωρος Πάγκαλος: «Θα υπάρξει μεγάλη πείνα και δυσωδία (…) Στη Μαρφίν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε τρεις ανθρώπους» 
Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να διαχωρίσουν το κυβερνητικό έργο από την πολιτική αντιπαράθεση για την προεδρική πλειοψηφία, η πώρωσητων κυβερνητικών στελεχών επικάλυψε και την εξαγγελία και όλες τις πρόσθετες υποσχέσεις παροχών.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έβαλε ξανά στη συζήτηση την κινδυνολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Αδ. Γεωργιάδη περί bank run και μάλιστα σε υψηλότερους τόνους, περιλαμβάνοντας μέχρι και τα ATM.


 


voultepsi

Σοφία Βούλτεψη: «Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας κάνει παλικαριές στην Ευρώπη δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ και στην Ελλάδα, όπως έγινε και στην Κύπρο» 


Και ο Αδωνις Γεωργιάδης όμως δεν έμεινε αμέτοχος. Πήρε θέση από τα social media υπέρ των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ περί «πείνας, δυσωδίας και τρομοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ».


 


adonis-georgiadis

Άδωνις Γεωργιάδης: «Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να διαπιστώσετε πόσο δίκιο έχει ο Πάγκαλος» 


Στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν και οι βουλευτές Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μ. Ταμήλος, Γ. Μιχελάκης και Γ. Καλαντζής, ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει αργυρώνητους όλους τους βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης, ανεξάρτητους, ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ.Λ εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.


 


kalantzis

Γιώργος Καλαντζής: «Όποιος δεν ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τους ανεξάρτητους βουλευτές και είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι αργυρώνητος από τον ΣΥΡΙΖΑ» 


Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα (18:00) το υπουργικό συμβούλιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα και επίσπευση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ε.Ε.


 Protothema.gr , efsyn.gr Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X