Αρχική / Διατροφή / Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώω σύμφωνα με την ομάδα αίματος;
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώω σύμφωνα με την ομάδα αίματος; thumbnail

Τάσος, 40 ετών

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώω σύμφωνα με την ομάδα αίματος;


Ρωτά ο αναγνώστης μας Τάσος Σ.
Καλημέρα, πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τη δίαιτα ανά ομάδα αίματος. Πρόκειται για την θεωρία του Peter D’ Adamo η οποία λεει ότι υπάρχουν συμβατές και ασύμβατες τροφές με το αντιγόνο της ομάδας αίματος. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι αν τρώμε συμβατές τροφές μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας στα φυσιολογικά επίπεδα. Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο; Έχει αποδειχθεί αν λειτουργεί; Υπάρχουν άλλες δίαιτες παρόμοιες, που να βασίζονται στην ομάδα αίματος;
Απαντάει ο Παθολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Δελλής


Δεν υπάρχει στην ιατρική βιβλιογραφία αναφορά που να υποστηρίζει ότι οι τροφές έχουν να κάνουν με το αντιγόνο  της ομάδας αίματος και να αποδεικνύει ότι κάποιος παχαίνει ή όχι αν τρώει συγκεκριμένες τροφές σε σχέση με την ομάδα αίματος. Άρα παραμένουμε ότι για να χάσει κάποιος βάρος πρέπει να ασκείται και να τρώει μια υποθερμιδική αλλά καλά οργανωμένη δίαιτα.

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Υπολογίστε τον βασικό μεταβολισμό σας
 

 
Είναι συνηθισμένες οι ερωτήσεις του τύπου: «Πόσες  θερμίδες έχει αυτό το φαγητό;» «Πόσες θερμίδες πρέπει να πάρω για να χάσω Βάρος;» ή ακόμα «Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω για να διατηρήσω το Βάρος μου;» Η θερμίδα είναι μονάδα μέτρησης θερμότητας. Είναι το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για να ανεβάσει τη θερμοκρασία ενός γραμμαρίου νερού ένα Βαθμό Κελσίου.
Η περιεκτικότητα του φαγητού σε θερμίδες μετριέται ανάλογα με το πόση θερμότητα μπορεί το φαγητό αυτό να παράγει όταν «καίγεται». Και, φυσικά, το φαγητό που τρώμε «καίγεται», για να παράγει ενέργεια, που θα χρησιμοποιηθεί για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, καθώς επίσης και θα υποστηρίξει τις Βιολογικές και Βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού μας.
Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και ο όρος «μεταβολισμός». 0 μεταβολισμός εκφράζεται με το σύνολο των θερμίδων που απαιτούνται από έναν οργανισμό για να διατηρήσει το Βάροςτου. 0 ορισμός, όμως, αυτός δεν είναι πλήρης, αν δεν εξηγηθούν και δεν αναλυθούν οι επιμέρους όροι «Βασικός μεταβολισμός» και «συνολικός μεταβολισμός».
0 βασικός μεταβολισμός ενός ανθρώπου είναι ο αριθμός των θερμίδων που απαιτείται για να διατηρήσει το Βάρος του όταν Βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία. 0 βασικός μεταβολισμός, ασφαλώς, εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το σωματικό Βάρος, το σωματότυπο, το σωματικό μέγεθος και, φυσικά, την ενδο- κρινική λειτουργία. Ασφαλώς, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει Βρει αξιόπιστο τρόπο να υπολογίσει με ακρίβεια το Βασικό μεταβολισμό κάθε ανθρώπου. Ωστόσο, ο υπολογισμός του βασικού μεταβολισμού ενός ανθρώπου μπορεί να γίνει και με τον τύπο του Harris Benedict:
ΑΝΔΡΕΣ : 65,6 + (βάρος σε κιλά χ 13,8) + (ύψος σε εκατοστά χ 5,0) – (ηλικία χ 6,8)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 65,1 + (Βάρος σε κιλά χ 9,6) + (ύψος σε εκατοστά χ 1,8) – (ηλικία χ Α,7)

 
Αν, για παράδειγμα, ένας άντρας ογδόντα κιλών, ύψους ενός μέτρου και εβδομήντα πέντε εκατοστών και ηλικίας είκοσι πέντε χρόνων θέλει να υπολογίσει το βασικό μεταβολισμό του, τότε αντικαθιστώντας τα δεδομένα στον τύπο έχουμε:
65,5 + (80 χ 13,8) + (175 χ 5) – (25 χ 6,8) = 65,5 + 1.106 + 875 -170 = 1.876 θερμίδες

Ο συνολικός μεταβολισμός ενός ανθρώπου, από την άλλη, είναι το άθροισμα των θερμίδων του βασικού μεταβολισμού του και των θερμίδων που απαιτούνται για τις καθημερινές του δραστηριότητες (δουλειά, άσκηση, διασκέδαση κ.λπ.) και λέγεται μεταβολισμός ενέργειας. Αν, λοιπόν, κάποιος έχει Βασικό μεταβολισμό δύο χιλιάδες θερμίδες και καταναλώνει άλλες οχτακόσιες θερμίδες για τις καθημερινές του ασχολίες, ο συνολικός μεταβολισμός του είναι: 2.000 + 800 = 2.800 θερμίδες.
Για να υπολογιστούν οι θερμίδες που χρειάζεται ένα άτομο για τις καθημερινές του δραστηριότητες, απαιτούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί. Γ ενικά, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ένα Βοηθητικό πίνακα:


 Χαλαρό περπάτημα: 180 θερμίδες / ώρα 
ΑνέΒασμα σκάλας: 300 θερμίδες / ώρα
Μελέτη – Διάβασμα:  105 θερμίδες / ώρα
Ύπνος:  70-105 θερμίδες / ώρα
Δουλειά γραφείου: 90 θερμίδες / ώρα 
Τρέξιμο (κανονικός ρυθμός):   950 θερμίδες / ώρα

Ποδηλασία (χαλαρός ρυθμός):  300 θερμίδες/ ώρα

Οδήγηση: 180 θερμίδες/ώρα
Χορός:   600 θερμίδες/ώρα
Παρακολούθηση τηλεόρασης:  80 θερμίδες / ώρα


Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να δοθεί τεκμηριωμένη απάντηση σε μια δύσκολη πραγματικά ερώτηση: «Αλλάζει ο μεταβολισμός του ανθρώπου;»
Όπως είπαμε, ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (ηλικία, Βάρος, σωματική επιφάνεια, ενδοκρινείς λειτουργίες κ.λπ.), παράγοντες που διαφοροποιούνται περιοδικά στη ζωή μας και, φυσικά, η διαφοροποίηση αυτή επιδρά και στο βασικό μας μεταβολισμό. Αν, τώρα, αναφερθούμε στο μεταβολισμό ενέργειας, τότε γίνεται κατανοητό ότι, αν αλλάξουν οι καθημερινές μας ασχολίες, αλλάζει και αυτός δραματικά. Κατά συνέπεια, δεν ισχύει η άποψη ότι «δεν μπορώ να χάσω Βάρος, γιατί έχω αργό μεταβολισμό», διότι ο αργός μεταβολισμός είναι κάτι σχετικό, που διαφοροποιείται από τον τρόπο ζωής και διατροφής.
Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμες συγκεκριμένες συμβουλές για να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας, με στόχο να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος και Βάρος:
-   Ποτέ δεν τρώμε ένα μεγάλο γεύμα αλλά πολλά και μικρά.
-   Μειώνουμε το λίπος στη διατροφή μας (οι θερμίδες από λίπος έχουν τάσεις αποθήκευσης και όχι κατανάλωσης).
-   Αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της ημέρας (δε χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις ή το ασανσέρ).
-   Κάνουμε τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον μικρής έντασης αερόβιο έργο για τριάντα λεπτά τη φορά (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κ.λπ.).
-Τρώμε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνες και μέταλλα, στοιχεία που υποστηρίζουν την καλή ενδοκρινή λειτουργία του οργανισμού.
-Δε δεχόμαστε παθητικά την κληρονομικότητα ως καθοριστικό παράγοντα για τη ζωή, αφού ο οργανισμός μας επιδέχεται μεγάλα περιθώρια Βελτίωσης.Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”, Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

AdTech Ad

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X