Ψυχάρα ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να «κλέψει» τη νίκη με 87-81, μετά από δύο παρατάσεις, στη Σμύρνη από την Κασίγιακα και να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις στο Eurocup. Εξαιρετικό κοουτσάρισμα από τον Σούλη Μαρκόπουλο που κράτησε φρέσκο τον Βον, ο οποίον ήταν καταλυτικός στην δεύτερη παράταση. Κορυφαίοι οι Όντουμ (22 πόντους), που έδειξε εξαιρετικά καλά στοιχεία, και ο ακούραστος Χαραλαμπίδης (19 πόντους). Μπλόκαρε στη ζώνη των Τούρκων ο δικέφαλος. Πρωταγωνιστές για τους γηπεδούχους οι Παλάσιος με 29 πόντους και Ντίξον με 25.

Καλή αρχή

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε δυνατά στο πρώτο 5λεπτο της πρώτης περιόδου και προηγήθηκε με 9-5 ωστόσο η Καρσίγιακα βελτίωσε την άμυνα της και με ζον πρες που δεν μπορούσαν να σπάσουν εύκολα οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου βρέθηκε πίσω 4 λεπτά πριν τη λήξη του δεκαλέπτου με 13-9. Οι Τούρκοι έβγαιναν στον αιφνιδιασμό και το αμυντικό τρανζίσιον του ΠΑΟΚ δεν ήταν καλό καθώς αρκετές φορές ήταν σε θέση… οσφάιντ οι ψηλοί της Καρσίγιασα.

Στο 1.15” πριν το τέλος ο Κακαρούδης με τρίποντο δίνει ξανά το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ (17-16) το οποίο διατήρησε μέχρι την λήξη για το 19-18. Η ζώνη της Καρσίγιακα δυσκόλεψε πολύ τον δικέφαλο καθώς οι Τούρκοι αμύνονταν κατά κύριο λόγο με αυτόν τον τρόπο

Χαλαρή άμυνα κακές επιθετικές επιλογές

Η Καρσίγιακα συνέχισε την άμυνα ζώνης σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου και οι γκαρντ του ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να περάσουν την μπάλα στο ζωγραφιστό. Ωστόσο ο Όντουμ από την μία και η αστοχία των Τούρκων από την άλλη, κρατούσε τον ΠΑΟΚ κοντά στο σκορ. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου δεν είχαν καλή αντιμετώπιση στο πικ εν ρολ και οι γηπεδούχοι έβρισκαν εύκολα διαδρόμους προς το καλάθι του δικέφαλου. Το 30-26 του ημιχρόνου ήταν μάλλον δίκαιο αφού ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι και οι επιθέσεις του ήταν όλες βεβιασμένες υπό την πίεση του χρόνου. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 19 πόντους που πέτυχε στην πρώτη περίοδο, στην δεύτερη κατάφερε να πετύχει μόλις 7.

Ο Όντουμ είχε πετύχει τους 16 από τους συνολικά 26 πόντους του ΠΑΟΚ ενώ Ντίξον και Παλάσιος είχαν κάνει τη μεγαλύτερη ζημία στην άμυνα του ΠΑΟΚ με 10 και 9 πόντους αντίστοιχα. Το ομαδικό παιχνίδι της Καρσίγιακα φαινόταν και από τις 7 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο έναντι μόλις 3 του ΠΑΟΚ.

Μπλόκαρε στη ζώνη

Οι Τούρκοι μπήκαν πολύ δυνατά στο δεύτερο μέρος και πάλι με ζώνη (σ.σ. την οποία δεν μπορούσαν να σπάσουν οι φιλοξενούμενοι) πήραν μία διαφορά της τάξεως των 10 πόντων, 41-31, 6 λεπτά πριν τη λήξη. Με τον Μαργαρίτη και τον Λάνγκφορντ ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ροκανίσει και να μειώσει στα 3:30 σε 41-38. Μόλις η Καρσίγιακα γύρναγε την άμυνα της σε ζώνη ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, έκανε λάθη και έδινε την ευκαιρία στους Τούρκους να τρέξουν και να πετύχουν εύκολους πόντους. Το 49-44 της τρίτης περιόδου (με τρίποντο του Χαραλαμπίδη) έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου να ξεκινήσει από το -5.

Δώρο του Παλάσιος

Ο ΠΑΟΚ βρήκε την ευκαιρία με την απουσία των Παλάσιος και Στρόμπερι να μειώσει σε 53-49 στα 7′. Είχε βελτιώσει την άμυνα του ωστόσο σε δύο λεπτά μέσα οι Τούρκοι ξαναπήγαν τη διαφορά στους 9 με τους Ντίξον, Παλάσιος και Ντίμπλερ. Πάντως ο ΠΑΟΚ έβρισκε πάντα τρόπο να μην αφήσει την Καρσίγιακα να ξεφύγει, πότε με τον Όντουμ, πότε με τον Κακαρούδη. Στα 2′ πριν το τέλος ο Χαραλαμπίδης φέρνει την διαφορά στους 4, 62-58, αφού οι ασπρόμαυροι είχαν βγάλει δύο πολύ καλές άμυνες. Ο Ντίξον πήρε την πρωτοβουλία για άλλη μία φορά και έφερε τη διαφορά ξανά στους 5, για το 65-60, σε μία μάλλον χαλαρή άμυνα στα 40”. Ο Χαραλαμπίδης με 2/2 βολές κάνει το 65-62 και ο Βον κλέβει στην αμέσως επόμενη επίθεση και φεύγει στον αιφνιδιασμό για το 65-64. Ο Ντίξον αστοχεί στις βολές στα 9” αλλά χάθηκε το ριμπάουντ. Με 5” να απομένουν ο Ντίξον εκτέλεσε ξανά με 1/2 βολές και ο Παλάσιος κάνει δώρο με το φάουλ στον Κάρτερ. Ο Αμερικανός ευστοχεί και στις 2 βολές και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση (66-66) αφού δεν κατάφεραν οι Τούρκοι στα 2” να πετύχουν καλάθι.

Πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια

Στο έξτρα 5λεπτο ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πετύχει καλάθι στα πρώτα 3 λεπτά και ο Λάγνκφορντ σημείωσε τους πρώτους πόντους της ομάδα του Μαρκόπουλου από την γραμμή της φιλανθρωπίας για 71-68. Στα 50” ο Χαραλαμπίδης με 2/2 βολές φέρνει τον ΠΑΟΚ στον πόντο για το 71-70. Ο Κάρτερ κάνει το 71-73 με γκολ φάουλ και στα 17” ο Ερσέκ φέρνει το ματς στα ίσια. Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία καθώς είχε τελευταία κατοχή ωστόσο δεν κατάφερε να πετύχει καλάθι και έτσι… δεύτερη παράταση.

Εξαιρετικό κοουτσάρισμα Μαρκόπουλου

Με αιχμή του δόρατος τον Βον (σ.σ. τον είχε κρατήσει φρέσκο και ξεκούραστο ο Μαρκόπουλος) ο ΠΑΟΚ κατάφερε 1.13” πριν το τέλος να είναι μπροστά με 80-77 και τον Χαραλαμπίδη στην γραμμή των βολών για το 82-77. Ο Τσόχλας με 2ποντο στα 30” κάνει το 84-79 και βάζει ταφόπλακα στα όνειρα των Τούρκων. Τελικό 87-81 και έναρξη με το δεξί για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου.

 

ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ (Σαρίτσα): Ντεμίρ, Παλάσιος 29 (10 ριμπ.), Χέρσεκ 2, Στρόσμπερι 9, Κοτς, Ντίξον 25 (1), Σονσίρμα, Γκάμπριελ 6 (2), Αλτάι 2, Ντίμπλερ 8 (1).

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 9, Λιάπης, Χαραλαμπίδης 19 (3), Κάρτερ 14 (2), Κακαρούδης 2, Τσόχλας 2, Δέδας, Μαργαρίτης 10 (1), Όντουμ 22 (1), Βον 6, Σαλούστρος 3 (1).

Σχετικά άρθρα