Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Εξετάσεις αίματος στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχετε
Εξετάσεις αίματος στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχετε thumbnail

Εβελίνα, 34 ετών

Εξετάσεις αίματος στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχετε

Ρωτά η αναγνώστρια μας Εβελίνα Τ. 


Ο γιος μου είναι 8 ετών και στις εξετάσεις που έκανε είχε CPK 3253. Να ανησυχώ;

Απαντάει ο Παιδίατρος Νικόλαος Βουδούρης

Η κρεατινική κινάση (CPK) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μυς, στην καρδιά και σε πολύ μικρότερες στον εγκεφαλικό ιστό. Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξάνει αμέσως μετά την προσβολή. Η δραστικότητα της CPK αυξάνεται πάρα πολύ σε 'ολους τους τύπους της μυίκης δυστροφίας κυρίως στη δυστροφία Duchenne. Είναι αξιόπιστος δείκτης φλεγμονώδους νόσου των σκελετικών μυών. Επίσης αυξάνονται σε νοσήματα του Κ.Ν.Σ. . Το CPK χωρίζεται σε τρία ισοένζυμα. Ο προσδιορισμός των ισοενζύμων μπορεί να είναι χρήσιμος στη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων. Η φυσιολογική τιμή σε παιδία 6-11χρ είναι 56-185 U/L. Επομένως στο παιδί σας είναι πολύ αυξημένη η τιμή του ενζύμου κα θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία σε συνεργασία με τον παιδίατρο σου.

 

 

 

 

Διάβαστε το άρθρο του boro.gr: Πότε πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος ένα παιδί;

 

 


Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος


 


Ένα παιδί θα πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος ειδικά όταν:
 • υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (πχ υπερχοληστερολαιμϊα, σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.)
 • η κατανάλωση τροφής παρουσιάσει είτε αύξηση, με αποτέλεσμα το παιδί να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, είτε μείωση δηλαδή να είναι ελλιποβαρές ανάλογα με την ηλικία του.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αθηρωμάτωση (δημιουργία πλακών εντός των αγγείων) αρχίζει από την γέννησή μας, οπότε η προστασία των παιδιών είναι απαραίτητη.


Εργαστηριακός έλεγχος έως τα 5 έτη:
 • Γενική αίματος:
Ερυθρά αιμοσφαίρια(RBC), Λευκά αιμοσφαίρια (WBC), Αιμοπετάλια(PLTs), Αιμοσφαιρίνη (Hb), Αιματοκρίτης( Hct), αλλά και οι ερυθροκυτταρικοί δείκτες.
 • Σίδηρος (Fe)
 • Φερριτίνη (η αποθήκη του σιδήρου στον οργανισμό).
 • Έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών (T3, T4, TSH), ενώ υπό υπόνοιας θυρεοειδίτιδας θα πρέπει να γίνουν και τα αντισώματα (anti-TPO, anti-TG)
 • Σάκχαρο
 • Ουρία
 • Κρεατινίνη
 • Τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT)
 • Γενική ούρων
 • Χοληστερίνη
 • Τριγλυκερίδια
 • HbsAg
Εάν κάποιοι από τις παραπάνω παραμέτρους είναι παθολογικοί, τότε ο παιδίατρος θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.


Ενδεικτικά σε Σιδηροπενία, η οποία αν αφεθεί θα καταλήξει σε σιδηροπενική αναιμία (αδυναμία, κόπωση, τριχόπτωση, έλλειψη συγκεντρώσης κ.α.) θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος σε 3-4 φορές την εβδομάδα. Επίσης η διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει όσπρια (κυρίως φακές), πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και φρούτα, πχ πορτοκάλια.


Σε περίπτωση που η Χοληστερίνη είναι αυξημένη, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος ζωής του παιδιού, δηλαδή η διατροφή αλλά και η άσκησή του.


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι αυξημένα σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.


Περίπου οι ίδιες εξετάσεις επαναλαμβάνονται και σε παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ εδώ μπορεί να προστεθεί και η Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης, εξέταση η οποία μας δείχνει για ύπαρξη μεσογειακής αναιμίας.


Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η αιμοληψία των παιδιών είναι σημαντικό να μην παραβλέπεται από τους γονείς. Γι αυτό τον λόγο, πριν την αιμοληψία θα πρέπει να προηγείται μια συζήτηση με το παιδί για την αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας, αλλά και τον τρόπο που γίνεται, έτσι ώστε να γίνει η αιμοληψία ευκολότερα. 


 


Πηγή: www.nowdoctor.gr


AdTech Ad

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X