Αρχική / Υγεία / Μάνα- κόρη, πόσο μοιάζετε; 5 πράγματα να τσεκάρεις
Μάνα- κόρη, πόσο μοιάζετε; 5 πράγματα να τσεκάρεις  thumbnail

Μάνα- κόρη, πόσο μοιάζετε; 5 πράγματα να τσεκάρεις

Κατά μάνα, κατά κόρη;


 

Θα νιώθατε τυχερή να έχετε κληρονομήσει το πνεύμα της μητέρας σας, αλλά όχι τα προβλήματα υγείας της; «Το γενετικό προφίλ σας δεν έχει σημασία, καθώς μπορείτε να μειώσετε την κληρονομικότητα με τις επιλογές του τρόπου ζωής που θα κάνετε», λέει ο Lawrence Cheskin, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Weight Management Center, στη Βαλτιμόρη. Οι καλές συνήθειες -η θρεπτική διατροφή, η τακτική άσκηση κλπ.- μπορούν να μειώσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών που “υπάρχουν” στην οικογένειά σας –ακόμα και των “σοβαρών” όπως οι καρδιακές παθήσεις. 

Μάθετε ποιες παθήσεις μπορεί να αντιμετωπίζετε λόγω των γονιδίων σας και πώς να προστατευτείτε. Ίσως τελικά να “φταίει” η μαμά για την ευαισθησία κι αυτά τα πονάκια που έχετε στο κεφάλι, στα κόκαλα ή στα δόντια.

Αρθρίτιδα. Τόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα (μια αυτοάνοση νόσος) όσο και η οστεοαρθρίτιδα (μια φλεγμονώδης ασθένεια που σχετίζεται με τη φθορά των αρθρώσεων) έχουν μια κληρονομική πιθανότητα, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα θεωρείται ότι φέρει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα, και το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής της. Η οστεοαρθρίτιδα των χεριών είναι επίσης συχνά γενετική, οπότε αν η μαμά σας έχει, έχετε μεγάλες πιθανότητες να το κληρονομήσετε. Η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων όμως, εξαρτάται περισσότερο από το βάρος σας και το επίπεδο δραστηριότητας σας -κάποιες ασκήσεις μπορεί να την επιδεινώσουν γι’ αυτό επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Σφραγίσματα και ουλίτιδα. Αν η μαμά σας είχε πρόβλημα με τα δόντια της, ίσως να έχετε και εσείς: οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για περισσότερο από το 45% της πιθανότητας φθοράς των δοντιών σας. Στην πραγματικότητα, ορισμένα βακτηρίδια που προκαλούν τη φθορά των δοντιών, μπορεί να “υπάρχουν” στην οικογένεια. Και η περιοδοντική νόσος -γνωστή και ως ασθένεια των ούλων- εκτιμάται ότι είναι 39% κληρονομική. Μια ισχυρή οικογενειακή τάση προς αυτά τα προβλήματα, καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να ασκείτε σχολαστική φροντίδα στο σπίτι και να κάνετε οδοντιατρικές εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο συμβουλεύουν οι ειδικοί. Στο σπίτι, φροντίστε να είστε επιμελής με το βούρτσισμα να το κάνετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα αλλά και να ξεπλύνετε το στόμα με ένα αντιμικροβιακό.

Ημικρανίες. 
"Αν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού, όπως η μητέρα, που υποφέρει από ημικρανίες, έχετε δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τους έχετε κι εσείς», λέει η Elizabeth Loder, MD, ειδικός στους πονοκεφάλους στη Βοστόνη. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν οι ημικρανίες της άρχισαν πριν την ηλικία των 16 ή είναι πολύ δυνατές. Για την ελαχιστοποίηση αυτών των πονοκεφάλων, αν αρχίσουν, παρακολουθήστε για τις πιθανές αιτίες, όπως οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια του μήνα, οι αλλαγές του καιρού, η έλλειψη ύπνου, η διατροφή που μπορεί να περιλαμβάνει αλκοόλ. Αν διαπιστώσετε ότι κάποιο από αυτά δημιουργεί την ημικρανία σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πως να το αντιμετωπίσετε.

Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X