Αρχική / Πολιτισμός / City life / Σήμερα – Ο Ουαντάντα Λήο Σμιθ στη Στέγη
Σήμερα - Ο Ουαντάντα Λήο Σμιθ στη Στέγη thumbnail

Σήμερα – Ο Ουαντάντα Λήο Σμιθ στη Στέγη

Έρχεται για να παρουσιάσει το έργο «Ten Freedom Summers» με το οποίο ήταν πέρυσι υποψήφιος για βραβείο Πούλιτζερ μουσικής. Σπουδαία προσωπικότητα της τζαζ και της αυτοσχεδιαστικής μουσικής, ο Leo Smith προέρχεται από τον Σύνδεσμο για την Προώθηση των Δημιουργικών Μουσικών που λειτούργησε από τα μέσα των ’60s στο Σικάγο και άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης τζαζ.


Από τη δεκαετία του '70 ως τις μέρες μας ο σπουδαίος τρομπετίστας της τζαζ αναζητά δρόμους έκφρασης όχι απλώς της μουσικής, αλλά πάντα συνδεδεμένης με την κοινωνική της διάσταση. Έχει πίσω του μια μεγάλη δισκογραφία και πολλές συνεργασίες απ' όπου ξεχωρίζουν αυτές με τον Antony Braxton και τον John Zorn. Έχει σπουδάσει εθνομουσικολογία, έχει δημιουργήσει τη δική του εταιρία και ήταν πέρυσι υποψήφιος για βραβείο Πούλιτζερ μουσικής με το έργο «Ten Freedom Summers» που έρχεται να παρουσιάσει στην Στέγη Γραμμάτων την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα μουσικό έργο που μας πηγαίνει πίσω στις νεανικές του αναμνήσεις της περιόδου 1954-64. Έχει ως σημείο αναφοράς όλες τις εξεγέρσεις και τις διεκδικήσεις των αφροαμερικάνων την εποχή εκείνη, καθώς σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τις πορείες, η μουσική έπαιζε καθοριστικό ρόλο και πολλοί τζαζίστες όπως ο Τζον Κολτρέην έγιναν σύμβολα του αγώνα. Μαζί με οπτικό υλικό από τον καλλιτέχνη του βίντεο Jesse Gilbert ο Wadada Leo Smith προσπαθεί να προσεγγίσει όχι απλώς την εποχή, αλλά τα νοήματα και τα μηνύματα αυτής της περιόδου. Μαζί του πάντα το «χρυσό» του κουαρτέτο το οποίο τώρα αποτελείται από τους: Wadada Leo Smith (τρομπέτα), Anthony Davis (πιάνο), John Lindberg (κοντραμπάσο), Pheeroan akLaff (ντραμς).Στη ζωή και το έργο του Ουαντάντα Λήο Σμιθ, οι δυτικότροπες αισθητικές αναζητήσεις πάντοτε είχαν (και έχουν) μικρότερο ρόλο έναντι της κοινωνικής διαδραστικότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθοριστική συμμετοχή του στην A.A.C.M. (Ένωση για την Προαγωγή Δημιουργικών Μουσικών) που λειτούργησε καταλυτικά σε όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο Σικάγο.

Αναλόγως, το έργο Δέκα Καλοκαίρια Ελευθερίας επικεντρώνεται στη δεκαετία 1954-64, εποχή ενηλικίωσης του νεαρού τότε τρομπετίστα. Μέσα από 22 συνθέσεις επιχειρείται μια ψυχολογική ερμηνεία γεγονότων που σχετίζονται με την πάλη για τα αυτονόητα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Δεν είναι όμως μια γραφική ή κινηματογραφική προσέγγιση. Η μουσική δεν περιγράφει καταστάσεις και συμβάντα, αλλά διεισδύει και ανταποκρίνεται στον παλμό κοσμογονικών στιγμών, όπως ήταν η ομιλία του Martin Luther King στο Μέμφις και η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για ελευθερία, ισονομία, εργασία (Ουάσινγκτον 1963), εκεί όπου πρωτακούστηκε το ιστορικό “I have a dream…”.

Ο Σμιθ και το προσωπικό του “Golden” κουαρτέτο, σε συνεργασία με τον video artist Jesse Gilbert, καταθέτουν ένα ακρόαμα-ποταμό που υπερβαίνει τον ήχο του και τον δικαιώνει ως αγωνιστή πολίτη, αλλά και ως κεντρική φυσιογνωμία στην εξέλιξη της δημιουργικής (γραμμένης ή μη) μουσικής.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
01 Νοεμβρίου 2014 – ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210-9249090
Εισιτήρια: 15 – 18 – 28 €. Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι 5 €. Ώρα: 20.30.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X