Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Kαι αν ο Έμπολα ερχόταν στην Ελλάδα; Είμαστε έτοιμοι;
Kαι αν ο Έμπολα ερχόταν στην Ελλάδα; Είμαστε έτοιμοι; thumbnail

Kαι αν ο Έμπολα ερχόταν στην Ελλάδα; Είμαστε έτοιμοι;

Ένα κείμενο του Βασίλη Βενιζέλου που διαβάσαμε στο www.protagon.gr


 Βασίλης Βενιζέλος


Μόνον ως πολύ κακό ανέκδοτο μπορεί να εισπράξει κανείς τις καθησυχαστικές δηλώσεις αρμοδίων εκ των υγειονομικών αρχών σχετικά με την πραγματική δυνατότητα των υγειονομικών μονάδων και υπηρεσιών της χώρας μας να αντιμετωπίσουν κρούσμα της λοίμωξης Έμπολα.


Μόνον εκ του ρόλου του και της θέσης του ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δύναται να εμφανίζεται τόσο καθησυχαστικός, ενώ το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση άσκησης ετοιμότητας μετά από δέκα ημέρες από σήμερα αποδεικνύει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και μηχανισμοί δεν είναι ακόμη στο επίπεδο ετοιμότητας το οποίο απαιτείται.


Βρισκόμαστε, με άλλα λόγια, στο ίδιο άθλιο έργο θεατές!


Το λέμε αυτό όχι γιατί είμαστε κακοπροαίρετοι ή επειδή επιθυμούμε να καταστούμε μάντεις κακών, αλλά, να, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από εκείνο το απόγευμα του Σεπτεμβρίου κατά το οποίο σημειώθηκε "κόκκινος" συναγερμός στο νοσοκομείο Σύρου.


Μία γυναίκα με χρονία νεφρική ανεπάρκεια, προερχόμενη από το Κονγκό, σημείωσε πολύ υψηλό και επίμονο πυρετό και προσήλθε στο νοσοκομείο του νησιού. Οι γιατροί σήμαναν "κόκκινο" συναγερμό, καθώς οι σχετικές οδηγίες εκ μέρους των υγειονομικών αρχών της χώρας επιβάλλουν κάθε ύποπτο κρούσμα Έμπολα να αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδιά του ως επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα. Οι περαιτέρω εξετάσεις, ευτυχώς, έδειξαν ότι επρόκειτο για κρούσμα ελονοσίας.


Κρούσμα Έμπολα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο Σύρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί του νοσοκομείου υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να μεταφέρουν τηλεφωνικά και σε real time όλες τις εργαστηριακές ενδείξεις της ασθενούς στον επικεφαλής παθολόγο λοιμώξεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ο οποίος διαισθάνθηκε ότι επρόκειτο τελικά για πιθανό κρούσμα ελονοσίας και όχι Έμπολα.


Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ετοιμότητας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με όλα τα σημεία του σχεδίου καλά προετοιμασμένα και με το αποτέλεσμα δεδομένο εκ των προτέρων, ευτυχές…


Μόνον που είχαμε ύποπτα κρούσματα Έμπολα στην χώρα μας και είδαμε πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίσθηκαν οι υγειονομικές αρχές… Σε μία εκ των περιπτώσεων, μάλιστα, ως μαθητευόμενος μάγος, οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας προκάλεσαν έναν πολύωρο επικοινωνιακό "κόκκινο" συναγερμό, ο οποίος έληξε μόνον μετά από την αγχωμένη έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από το υπουργείο Υγείας…
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X