Αρχική / Διατροφή / Τι κακό μπορεί να πάθω αν πίνω πολύ cola;
Τι κακό μπορεί να πάθω αν πίνω πολύ cola; thumbnail

Τι κακό μπορεί να πάθω αν πίνω πολύ cola;

 

Γράφει ο ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ,
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Στο ερώτημα που πολλές φορές τίθεται και αφορά τις επιδράσεις στην υγεία των αναψυκτικών τύπου Cola, η απάντηση είναι σαφής: Η μέτρια κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών είναι απολύτως ασφαλής. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι αυτά τα αναψυκτικά, όπως και όλοι οι χυμοί , περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων , ουσιών με πολλές θερμίδες, η αυξημένη πρόσληψη των οποίων συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Για αυτούς τους λόγους πρέπει να μην ενθαρρύνεται η κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών που περιέχουν σάκχαρα, κυρίως σε άτομα με διαβήτη, προδιαβήτη ή αυξημένο σωματικό βάρος. Σε αυτούς τους ασθενείς συνιστώνται χυμοί και αναψυκτικά Cola με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (για παράδειγμα με ασπαρτάμη ή πρόσφατα με στέβια) .
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι τα αναψυκτικά τύπου Cola περιέχουν και καφεΐνη (που επίσης υπάρχει στον καφέ και το τσάι). Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης έχει δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία [για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, τρόμο, αυξημένη διούρηση αλλά και μείωση των επιπέδων του καλίου στο αίμα (υποκαλιαιμία)]. Η μείωση αυτή των επιπέδων του καλίου παρατηρείται μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης τέτοιων αναψυκτικών (δηλαδή πολλών λίτρων/ημέρα).
Συμπερασματικά, οι χυμοί τύπου Cola είναι απολύτως ασφαλείς σε μικρή/μέτρια ποσότητα. Πρέπει να αποθαρρύνεται η κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών με σάκχαρα, κυρίως σε διαβητικά ή παχύσαρκα άτομα.
Επιπρόσθετα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αναψυκτικών Cola, τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεΐνης. 

Βιογραφικό


Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, TOY ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ, TOY ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ της ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ, TOY ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ, του ιατρειου αγγειακων εγκεφαλικων επεισοδιων και του διαβητολογικου ιατρειου.

Ο Καθηγητής κ. Μ. Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979.
Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center , Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).
Σήμερα είναι Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Επίσης είναι Υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας στα οποία παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες και παχυσαρκία. 
Είναι ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι European Hypertension Society και International Society of Hypertension. Επιπρόσθετα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της American Society of Angiology.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Υπέρτασης. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Επιπρόσθετα, είναι Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Ο κ. Ελισάφ είναι συνδιευθυντής σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής σαράντα (40) διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών. Επιπλέον , είναι κριτής σε περίπου 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά.
Έχει οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης και της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS) [το 1999].
Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία της υπέρτασης και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Έχει πάνω από 450 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις στη βασική και κλινική έρευνα στο αντικείμενο της υπέρτασης , των λιπιδίων και της αθηροσκλήρωσης. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X