Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μαρία Παπαδημητρίου – Η καλλιτέχνις που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε Βενετίας
Μαρία Παπαδημητρίου - Η καλλιτέχνις που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε Βενετίας thumbnail

Μαρία Παπαδημητρίου – Η καλλιτέχνις που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε Βενετίας

Είναι εντυπωσιακό: Ισως για πρώτη φορά, βρισκόμαστε στον Οκτώβριο και όχι μόνο έχει συσταθεί η επιτροπή επιλογής του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις και έχουν γίνει οι συνεδριάσεις, αλλά έχουμε και τον «νικητή». Οπως όλα δείχνουν, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η καλλιτέχνις Μαρία Παπαδημητρίου, με επιμελητή τον Αλέξη Παπαζαχαρία.

Η 57χρονη καλλιτέχνις με τον ιδιαίτερα, βαθιά προσωπικό, δημιουργικό τρόπο, είναι καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάθε της έκθεση, κάθε δημιουργία της αποτελεί ένα εικαστικό γεγονός που ενεργοποιεί συναντήσεις, συζητήσεις, γίνεται όχι μόνο θέμα θέασης αλλά και δράσης του κοινού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του έργου της «Souzy Tros» – ναι, θυμίζει τη γνωστή ατάκα από την ταινία της Ρένας Βλαχοπούλου. To «Souzy Tros» στήθηκε σε μια καντίνα στον Ελαιώνα, σε συνεργασία με την Αμερικανίδα συγγραφέα Κάθριν Ντρέικ. Στόχος ήταν να σχολιαστεί η  άρνηση της ελληνικής πολιτείας να αποδεχτεί την οικονομική χρεοκοπία, αλλά και τη γενικότερη άρνηση των δυτικών κοινωνιών να απορρίψει τον επιβεβλημένο, μη βιώσιμο σύγχρονο μοντέλο ζωής.Απέκτησε δεσμούς με τις κοινότητες των Ρομά, πραγματοποιώντας εικαστικές δράσεις που είχαν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Αλλωστε, συμμετέχοντας στην έκθεση του DESTE FASHION COLLECTION στο Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε εκπληκτικά ρούχα τσιγγάνων και κάλεσε και το κοινό να τα δοκιμάσει. Η Μαρία Παπαδημητρίου επιχειρεί με δράσεις και σαφή επιχειρήματα να ρίξει τα όρια και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων στην πόλη, αναδεικνύοντας και όχι ισοπεδώντας την πολυπολιτισμικότητα.Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βενετία θα θίξει μια άλλη κρίσιμη και εύγλωττη σχέση: αυτή των ανθρώπων με τα ζώα. Γι' αυτό και προτίθεται να δημιουργήσει τη συνθήκη ενός καταστήματος που εμπορεύεται δέρματα ζώων…

Στην κριτική επιτροπή που συστήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού συμμετείχαν η επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου, ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης και η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X