Αρχική / Διάφορα (old articles) / Εταιρεία με διεθνή πατέντα – Συναντήσαμε τους ανθρώπους που κατασκευάζουν τεχνητά μάτια στην Ελλάδα.
Εταιρεία με διεθνή πατέντα - Συναντήσαμε τους ανθρώπους που κατασκευάζουν τεχνητά μάτια στην Ελλάδα. thumbnail

Εταιρεία με διεθνή πατέντα – Συναντήσαμε τους ανθρώπους που κατασκευάζουν τεχνητά μάτια στην Ελλάδα.

Η Sankey International με έδρα του εργαστηρίου στην Κηφισιά ειδικεύεται στην κατασκευή κατά παραγγελία οφθαλμικών προθέσεων για περιπτώσεις ανοφθαλμίας, εκκένωσης, εξόρυξης βολβού καθώς και στην κατασκευή ειδικών φακών για οφθαλμικούς βολβούς που έχουν υποστεί ατροφία ή συγγενή μικροφθαλμία. Καθώς θεωρούμε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους και δεν έχει εισπράξει την απαραίτητη προβολή αποφασίσαμε να συναντηθούμε με τους ιδιοκτήτες (και όχι μόνο) της εταιρείας/ εργαστηρίου για να μάθουμε λίγο παραπάνω για το συγκεκριμένο κλάδο.


Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει δυνατά στο χώρο εδώ και τρεις γενιές και αποτελείται από δύο οικογένειες: την Sankey και την οικογένεια Βασσαρδάνη. Η δραστηριότητα της Sankey στην οφθαλμοπροσθετική  ξεκίνησε στην Αμερική από το 1950 και από το 1988 στην Αθήνα από τους συνιδρυτές Greg Sankey και Δημήτρη Βασσαρδάνη. Σήμερα και η τρίτη γενιά έχει εισέλθει δυναμικά στόν τομέα της  εφαρμογής οφθαλμικών προθέσεων με τον κ. Δημήτρη Sankey. Πρόκειται για μία τεχνική – με δική τους παγκόσμια πατέντα -  η οποία μεταφέρεται από το δάσκαλο στο μαθητή. «Μιλάμε για ένα παραϊατρικό επάγγελμα, δεν είμαστε γιατροί και δεν μπορούμε να δίνουμε φάρμακα» διευκρινίζει ο Νικόλας Βασσαρδάνης υπεύθυνος διαχείρισης ποιότητας της εταιρείας.Τί είδους ασθενείς έρχονται στο εργαστήριο σας;


Οι ασθενείς έρχονται σε εμάς για κάποιο πρόβλημα που  προκλήθηκε ή από ασθένεια (π.χ. ρετινοβλάστωμα, μελάνωμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κ.λ.π.)  ή από ατύχημα, ή εκ γενετής.  Μπορεί να έχουν ανοφθαλμία ή μικροφθαλμία – ατροφικό βολβό.  Από μωράκια μέχρι και ηλικιωμένους. Έχουμε όλες τις περιπτώσεις ασθενών. Με τον όρο «ατύχημα» εννοούμε σοβαρό τραυματισμό του ματιού που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.  Ίσως σωστά να σας έρχεται στο μυαλό και το Πάσχα και τα ατυχήματα από βεγγαλικά. Πολλά τέτοια παραδείγματα. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση ανθρώπων με απώλεια όρασης που  θέλουν αποκατάσταση  για κοινωνικούς και ασθητικούς λόγους.


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;


Ο ασθενής φτάνει σε εμάς όταν ο οφθαλμίατρός του του συστήσει την αποκατάσταση του κόγχου με οφθαλμική πρόθεση. Μπορεί να έχει προηγηθεί χειρουργείο εκκένωσης ή εξόρυξης βολβού,  αλλά και σε περιπτώσεις ατροφίας οφθαλμικού βολβού είτε αποχρωματισμού της ίριδας. Στο χειρουργείο της εκκένωσης ή της εξόρυξης βολβού συνήθως χρησιμοποιούνται  εμφυτεύματα, όπως π.χ. ο φυσικός υδροξυαπατίτης (κοράλλι), εντός του οποίου αναπτύσσονται οι ιστοί του σώματος με σκοπό την καλύτερη αποκατάσταση του κόγχου και την πιό φυσική κίνηση της πρόθεσης. Οι ασθενείς έρχονται στο εργαστήριο κατα μέσο όρο 3-4 επισκέψεις στην διάρκεια των οποίων κατασκευάζεται και εφαρμόζεται η οφθαλμική πρόθεση.Πρώτα λαμβάνουμε ένα εκμάγειο της κοιλότητας του κόγχου και δημιουργούμε το σχήμα της πρόθεσης, μοναδικό για κάθε ασθενή. Κατόπιν σχεδιάζουμε την ίριδα και την κόρη του ματιού στο χέρι και την τοποθετούμε επάνω και μέσα στην πρόθεση με στόχο την ευθυγράμμιση των δύο οφθαλμών, ώστε να φαίνεται ότι και οι δύο προσηλώνουν στο ίδιο σημείο. Τοποθετούνται οι φλέβες μέσα στην πρόθεση στο ίδιο πλέγμα με αυτό του ασθενή. Δημιουργείται η σωστή απόχρωση του σκληρού και τέλος, με ειδικές μετατροπές του σχήματος της πρόθεσης διορθώνονται κατά το δυνατό κάποιες ιδιαίτερες δυσμορφίες όπως η πτώση βλεφάρου, η εμβάθυνση κ.λ.π.Ποιός είναι ο τρόπος συντήρησης των οφθαλμικών προθέσεων;


Η οφθαλμική πρόθεση χρειάζεται να βγαίνει μόνο για να καθαριστεί και αμέσως επανατοποθετείται. Εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που η πρόθεση (κέλυφος) τοποθετείται εμπρός από κερατοειδή και πρέπει να βγαίνει την ώρα του ύπνου. Ο καθαρισμός της οφθαλμικής πρόθεσης γίνεται με φυσιολογικό ορό και ένα στεγνό λευκό χαρτί με το οποίο την τρίβουμε δυνατά για να αφαιρεθούν τα ξένα σώματα. Για την απολύμανση χρησιμοποιούμε τα ειδικά υγρά απολύμανσης σκληρών φακών.
Πρέπει να ελέγχουμε την εφαρμογή των οφθαλμικών προθέσεων τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στους ενήλικες και πολύ συχνότερα στα παιδιά. Και αυτό γιατί το σώμα μας αλλάζει συνεχώς, το ίδιο και το αποτύπωμα του κόγχου μας και πρέπει να προσαρμόζουμε την πρόθεση όποτε αυτό χρειάζεται όπως  επίσης και να την γυαλίζουμε για την απομάκρυνση αλάτων και πρωτεινών που συσσωρεύονται στην επιφάνειά της.


Από αισθητικής πλευράς, πώς εργάζεστε;


Έχουμε ως μοντέλο το άλλο μάτι. Βγάζουμε φωτογραφία σε πολύ υψηλή ανάλυση για να έχουμε σε μεγέθυνση την ίριδα και για να ξέρουμε την κάθε λεπτομέρεια της. Ο σχεδιασμός της ίριδας γίνεται στο χέρι. Έχουμε κατοχυρώσει μία παγκόσμια πατέντα  η οποία αφορά στην κατασκευή της τρισδιάστατης ίριδας, η οποία αποτελείται από πολλά επίπεδα. Αυτό δίνει την αίσθηση του βάθους στην ίριδα και την προσομοίωσή της με την αληθινή. Είμαστε κόντα στις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα μας και πραγματοποιούμε και εμείς τις δικές μας έρευνες. Αυτός είναι ο λόγος που έρχονται σε εμάς ασθενείς και από το εξωτερικό.
Το 20 % των πελατών μας είναι από Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο. Κάνουμε «εξαγωγή» στην παροχή υπηρεσιών κάτι που είναι είναι πολύ σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο όμως. Έχουμε εμπειρία τριών γενεών, έχουμε επενδύσει πολύ στην πιστότητα της πρόθεσης αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς στον πελάτη  όπως για παράδειγμα η ύπαρξη μεγάλων αιθουσών για να έρχονται οι ασθενείς με τις οικογένειες τους και να νιώθουν πιό άνετα και οικεία. Ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού και η διακριτικότητα είναι βασικό μέλημα για την εταιρεία μας.


Πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία των ασθενών; Την υπολογίζετε στη δουλειά σας;


Φυσικά και την υπολογίζουμε και είναι από τις πρώτες προτεραιότητες μας. ΄Ερχονται για μια αποκατάσταση και η αγωνία είναι πολύ μεγάλη.  Κυρίως όταν μιλάμε για παιδιά. Εκεί τα πράγματα απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση. Για να φθάσουν σε εμάς τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους έχουν περάσει ήδη πολύ δύσκολες καταστάσεις είτε με χειρουργεία είτε με ειδικές θεραπείες και η αποκατάσταση της εμφάνισής τους  είναι τα  χαρούμενα νέα που περιμένουν.  Οι ασθενείς επιζητούν με την τοποθέτηση του τεχνητού οφθαλμού να αισθάνονται καλά, να μην έχουν ενοχλήσεις, να αποκατασταθεί η εμφάνισή τους και όλα αυτά θα φέρουν και την βελτίωση της ψυχολογίας τους.
Για αυτό έχουμε συνεχή επικοινωνία με τον κάθε ασθενή μας σε όλη του ζωή. Είχαμε παιδάκια ασθενείς που τώρα είναι 20-25 χρονών και ήμασταν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάμε για μία σχέση ζωής.


Οι τιμές σε τί κλίμακες κυμαίνονται;


Σήμερα κυμαίνονται στα 1500 – 1800 ευρώ αναλόγως την περίπτωση.  Λόγω της οικονομικής κατάστασης έχουμε χαμηλώσει τις τιμές. Η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσουμε με τους πελάτες μας καθοδηγεί και την συνεργασία μας  μαζί τους. Αξίζει να αναφέρουμε πως  εργαζόμαστε δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές σε παιδιά που μας φέρνουν από τους Γιατρούς του Κόσμου ή από το Χαμόγελο του Παιδιού με το οποίο συνεργάζομαστε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.  Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς θύματα βασανιστηρίων ή πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή κάτι που έχει μετατραπεί σε συχνό φαινόμενο. Εκεί εργαζόμαστε χωρίς κανένα όφελος. Η αμοιβή μας είναι η ικανοποίηση του πελάτη όταν δει στον καθρέφτη την αποκατάσταση της εμφάνισής του. Γενικά μιλώντας δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τον πελάτη σου γιατί μιλάμε για σχέση ζωής. Δεν βλέπουμε την εργασία μας καθαρά επαγγελματικά. Δεν μπορείς να μη συγκινηθείς.Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε πάντα με επιτυχίες και πάντα με στόχο την βελτίωση της ζωής των ασθενών σας, όπως και άλλωστε κάνετε τόσες δεκαετίες!


Συνέντευξη – Γιάννης Μαλαβάκης


Το εργαστήριο SANKEY International βρίσκεται: Αχαρνών 17, Κηφισιά 14561


Τηλ – 210 8013544, 210 8083584


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X