Πόνοι στον αστράγαλο: Μήπως μου «γύρισε το πόδι»;

Με πονάει το πόδι μου γύρω από την περιοχή των αστραγάλων εδώ και μια βδομάδα.  Μερικές φορές δεν μπορώ να το πατήσω καλά γιατί με ενοχλεί. Eπίσης, δεν μπορώ να κάνω περιστροφή με το πόδι.
Νιώθω σαν να έκατσα με όλο μου το βάρος πάνω στο πόδι μου.
Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Στο ερώτημά σας απαντά ο ορθοπεδικός – χειρουργός  Αντώνης Παρτσινέβελος

Η πιθανότερη αιτία είναι κάποιο διάστρεμμα ποδοκνημικής (να σας “γύρισε” το πόδι με ήπια κάκωση που δεν προξένησε έντονα ενοχλήματα εκείνη τη στιγμή). Συνοδεύεται και με πρήξιμο στην ποδοκνημική (αστράγαλος). Αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο κάκωσης και συνεχίζεται ο πόνος και το πρήξιμο με δυσκαμψία ειδικά το πρωί, καλό θα ήταν να γίνει ακτινογραφία και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Αν πάλι συνοδεύεται με πρήξιμο στην γαστροκνημία (γάμπα), μπορεί να χρειάζεται να σας δει αγγειολόγος.

Σχετικά με τις κακώσεις του αστραγάλου

Οι κακώσεις  του αστραγάλου συχνά θεωρούνται ως αθλητικές κακώσεις . Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ένας αθλητής ή ακόμα και ένα για να ‘γυρίσει’ τον αστράγαλό του και να τον βλάψει. Ακόμη και κάτι απλό όπως το περπάτημα σε μια ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο και σοβαρό διάστρεμμα. Τραυματισμοί στον αστράγαλο μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία . Ωστόσο, οι άνδρες μεταξύ 15 και 24 ετών έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαστρεμμάτων σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Συνήθως, τα διαστρέμματα  συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας . Οι πιο συχνές κακώσεις ποδοκνημικής είναι διαστρέμματα και κατάγματα , τα οποία αφορούν τους συνδέσμους και τα οστά του αστραγάλου.

Οι κακώσεις ποδοκνημικής  (διάστρεμμα ή στραμπούληγμα) καθορίζονται από το είδος του ιστού, των οστών , των συνδέσμων ή τενόντων  που έχουν υποστεί βλάβη .

Ένα κάταγμα περιγράφει ένα διάλειμμα σε ένα ή περισσότερα από τα οστά . Ένα διάστρεμμα είναι ο όρος που περιγράφει βλάβες στους συνδέσμους , όταν είναι τεντωμένα πέρα φυσιολογικό εύρος της κίνησης τους . Ένα διάστρεμμα συνδέσμων μπορεί να κυμαίνεται από πολλά μικροσκοπικά δάκρυα στις ίνες που αποτελούν το σύνδεσμο σε μια πλήρη δάκρυ ή ρήξη. Ένα στέλεχος αναφέρεται σε βλάβη στους μύες και τους τένοντες , ως αποτέλεσμα της τραβιέται ή να τεντώνεται υπερβολικά.

Τι προκαλεί τραυματισμούς στους αστραγάλους;

Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Η αφύσικη θέση του αστραγάλου στα ψηλοτάκουνα και στα ασταθή παπούτσια είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στον τραυματισμό του αστραγάλου σας.

Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα:
  • Γλίστρημα ή πέσιμο
  • Αδέξια προσγείωση μετά από ένα άλμα
  • Ενα αυτοκινητιστικό δυστύχημα
  • «Γυρίζοντας» τον αστράγαλο

Τα συμπτώματα ενός διαστρέμματος και ενός κατάγματος είναι παρόμοια.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό όταν  έχουμε έναν τραυματισμό στον αστράγαλο να αξιολογηθεί από έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • Πόνος , συχνός και σοβαρός
  • Πρήξιμο
  • Μώλωπες
  • Αδυναμία να περπατήσετε

Αν το διάστρεμμα είναι ήπιο , το πρήξιμο και ο πόνος μπορεί να είναι μικρός αλλά με ένα σοβαρό διάστρεμμα , υπάρχει οίδημα και ο πόνος είναι συνήθως έντονος.

Τα συμπτώματα τενοντίτιδας περιλαμβάνουν :

  • Σποραδικός πόνος στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου
  • Αδυναμία ή αστάθεια στον αστράγαλο
  • Αύξηση στο ύψος της καμάρας του ποδιού

Τι θα πρέπει κάποιος να κάνει μετά από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο;

  • Ξεκούραση. Είναι σημαντικό να ξεκουράσετε τον αστράγαλό σας  για να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά από τον τραυματισμό
  • Χρήση πάγου. Θα βοηθήσει ώστε να επιβραδύνει ή να μειώσει το πρήξιμο και θα απαλύνει τον πόνο. Μην αφήνετε ποτέ τον πάγο για περισσότερο από 15 λεπτά έως 20 λεπτά κάθε φορά.
  • Ελαστικός επίδεσμος. Θα βοηθήσει να κρατήσετε τον αστράγαλο ακίνητο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόνος στον αστράγαλο χωρίς πρήξιμο: Τι μπορεί να είναι;

«Παγωμένος ώμος»: Γιατί… προτιμάει τις γυναίκες και πώς θεραπεύεται;

«Κότσι» στο πόδι: Πώς προκαλείται και ποια είναι η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσκηση

 

 

Σχετικά άρθρα