Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Ο αυχένας σου κάνει κρακ; Δες τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου
Ο αυχένας σου κάνει κρακ; Δες τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου thumbnail

Κώστας, 27 ετών

Ο αυχένας σου κάνει κρακ; Δες τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου

Ρωτά ο αναγνώστης μας Κώστας Κ.Έχω ένα μόνιμο πιάσιμο στον αυχένα. Θέλω συνεχώς να στρίβω αριστερά – δεξιά το κεφάλι μου ή να το σπρώχνω με το χέρι μου μέχρι να ακουστούν “ κρακ” από τον αυχένα. Αυτό με ανακουφίζει ωστόσο δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό που κάνω και επίσης δεν ξέρω γιατί ακούγονται αυτοί οι θόρυβοι.  

Απαντάει ο ορθοπεδικός – χειρουργός Αντώνης Παρτσινέβελος

 


Ο κριγμός ( "κράκ") μπορεί να οφείλεται  σε σπασμό των παρασπονδυλικών μυών ή σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (βασικό ρόλο παίζει η ηλικία). Συχνά συνδυάζεται με κακή στάση του κορμού και του αυχένα και έλλειψη γυμναστικής. Μία απλή ακτινογραφία θα ήταν βοηθητική και ενδεχομένως μια φυσιοθεραπεία στον αυχένα στη συνέχεια, που πιθανό να σας περιορίσει τη συνήθεια να κάνετε αυτούς τους χειρισμούς στον αυχένα σας. 

 


 

 

 

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr: Αυχενικό σύνδρομο: Μάθε να το αντιμετωπίζεις

 


Ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εµάς, κάποιους µάλιστα έντονα. Το αυχενικό σύνδροµο δεν είναι µια αναγνωρισµένη πάθηση από την Ιατρική, αλλά περιγράφει µια σειρά συμπτωμάτων στον αυχένα και τη γύρω περιοχή (ώµοι, ωμοπλάτες, άνω κορµός). Στατιστικά, πάντως, τα 3/4 των ενηλίκων κάποια στιγµή παρουσιάζουν το πρόβληµα, ενώ ένας στους έξι υποφέρει από χρόνιο πόνο.
Αναγνωρίστε το
Το συνηθέστερο σύµπτωµα είναι ο πόνος κυρίως στον αυχένα, ο οποίος επιδεινώνεται µε τις κινήσεις του κεφαλιού. Συχνά αντανακλά και σε περιοχές του άνω κορµού, όπως ανάµεσα στις ωµοπλάτες, τον ώµο, τον βραχίονα, τον πήχη ή τα δάχτυλα, ενώ µπορεί να συνοδεύεται από µουδιάσµατα, µυϊκή αδυναµία και πονοκέφαλο.
Γιατί συμβαίνει;
Ρευµατικές και εκφυλιστικές παθήσεις και τραυµατισµοί µπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον αυχένα, όπως φλεγµονή των σπονδυλικών αρθρώσεων, µυϊκούς σπασµούς κ.ά.. Ρόλο, όµως, παίζει και η στάση του σώµατος. Γι’ αυτό πρέπει να κρατάµε το κεφάλι µας όσο µπορούµε όρθιο, σε ευθεία µε τη σπονδυλική µας στήλη.
Αντιμετωπίζεται µε…
- ανάπαυση και κολάρο: είναι απαραίτητα σε οξείες καταστάσεις πόνου, ώστε να αποσυµφορηθούν οι σπόνδυλοι, να µειωθούν τα συµπτώµατα και να γίνει θεραπεία – συνήθως, η χρήση κολάρου δεν υπερβαίνει τις δύο µέρες (αν και φοριέται ανάλογα µε την περίπτωση), ώστε ο αυχένας να µη συνηθίσει την υποστήριξη.
- φαρµακευτική αγωγή: αποτελείται συνήθως από παυσίπονα, αντιφλεγµονώδη και µυοχαλαρωτικά.
- φυσικοθεραπεία: στοχεύει στη µείωση του πόνου, την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αυχένα και την εκπαίδευση του ασθενούς µε σκοπό την πρόληψη.
Διατάσεις αυχένα
 Εκτελέστε διατάσεις αυχένα τακτικά µέσα στην ηµέρα και προλάβετε το αυχενικό.
A. Καθίστε άνετα, µε τους ώµους πίσω κοιτώντας µπροστά. Σκύψτε αργά το κεφάλι, µείνετε για 15’’ και επιστρέψτε πάλι αργά. Κάντε 3 επαναλήψεις.
Β. Καθίστε όπως προηγουμένως. Φέρτε αργά το κεφάλι προς τον έναν ώµο και µείνετε για 15’’. Επιστρέψτε και επαναλάβετε απ’ την άλλη. Κάντε 3 επαναλήψεις για κάθε πλευρά.
Γ. Πάρτε την ίδια αρχική θέση και στρίψτε αργά το κεφάλι προς τη µία πλευρά. Μείνετε για 15’’. Επιστρέψτε αργά και κάντε το ίδιο από την άλλη. Επαναλάβετε 3 φορές για κάθε πλευρά.
 Tip: αν ο πόνος δεν µειώνεται όταν κοιµάστε ή συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και διαταραχή της βάδισης ή της όρασης, συµβουλευτείτε αµέσως τον γιατρό σας.


AdTech Ad

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X