Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Φωτιές στη βουλή άναψε το "face control" στα Πανεπιστήμια
Φωτιές στη βουλή άναψε το "face control" στα Πανεπιστήμια  thumbnail

Φωτιές στη βουλή άναψε το "face control" στα Πανεπιστήμια

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα που παρακολουθεί με "κομμένη την ανάσα" την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών από τη μια πλευρά και τον ΣΥΡΙΖΑ και ομάδες φοιτητών από την άλλη. 

Το διακύβευμα είναι η πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Φορτσάκη να καθιερώσει μέτρα ασφαλείας και "face control" για την είσοδο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. 

Η κρίση που σιγόβραζε από την περασμένη εβδομάδα κλιμακώθηκε χθες μετά την αιφνιδιαστική είσοδο διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών στο κτίριο της πρυτανείας, οι οποίοι εξέφρασαν έτσι την αντίδρασή τους στα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η πρυτανική αρχή με έλεγχο της εισόδου και ανάθεση της φύλαξης σε υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας.

Το ζήτημα πήρε και δικαστική διάσταση, καθώς μετά από μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης για διατάραξη λειτουργίας πανεπιστημίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να εξακριβωθεί η αλήθεια όσων καταγγέλθηκαν.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η νέα κρίση στο πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε και πολιτική διάσταση, καθώς οι ομάδες φοιτητών που εισέβαλλαν στα Προπύλαια υποστηρίζονταν από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ο πρύτανης κατήγγειλε για άσκηση βίας και πολιτειακή ανωμαλία.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών για επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού και ότι υπηρετεί την κυβερνητική στρατηγική της έντασης.

"Ένας βουλευτής μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς άδεια; Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια; Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζητούν άδεια. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο πανεπιστήμιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έχουν άδεια" ήταν η απάντηση του Θ. Φορτσάκη.

Ένταση υπήρξε και στη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στήριξε τις κινήσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι "στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω". 

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, ενώ θέση πήρε και το "Ποτάμι". 

Τι ισχύει με τα μέτρα ασφαλείας

Τα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου στεγάζεται η πρυτανεία και η παρακείμενη Νομική Σχολή έχουν αποτελέσει κατά το παρελθόν εστίες έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ φοιτητών, διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ. 

Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο ασφαλείας, στα πρότυπα αντίστοιχων μέτρων που ισχύουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου η πρόσβαση σε πανεπιστημιακούς χώρους περιορίζεται μόνο στους φοιτητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. 

Στην Ελλάδα, μέχρι και το Νόμο-Πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου, ίσχυε το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο προέβλεπε ότι τα ανώτατα ιδρύματα ως χώροι ελεύθερης έκφρασης ιδεών δεν είναι προσβάσιμοι από την αστυνομία, παρά μόνο σε περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων κατά της ζωής και κακουργηματικών πράξεων, αλλά και τότε, μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη του πρυτανικού συμβουλίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια των πρυτάνεων κεντρικών ΑΕΙ γα ενίσχυση της ασφάλειας προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

-Προσλήψεις προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες μέσω διαγωνισμού για την ενίσχυση της φύλαξης

-Αύξηση των περιπολιών, ιδίως τις βραδινές ώρες

-Τοποθέτηση συναγερμών σε "ευαίσθητα" κτίρια μεγάλων ανώτατων ιδρυμάτων

-Τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στις εγκαταστάσεις

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X