Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κύπρος: Τα 8 μέτρα που παίρνει κατά των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ
Κύπρος: Τα 8 μέτρα που παίρνει κατά των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ  thumbnail

Κύπρος: Τα 8 μέτρα που παίρνει κατά των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ

Δεν μένει με σταυρωμένα χέρια η Κύπρος μπροστά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Την στιγμή που το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros «αλωνίζει» από οικόπεδο σε οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι. Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Κοντά στην Λεμεσό το Barbaros

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

Ακόμη, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει – όπου είναι δυνατόν – την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ε.Ε., ώστε να πετύχει λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην τουρκική πλευρά. 

Ακόμη, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε: 

- Μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

- Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

- Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

- Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

- Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η επιστολή του Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Εξάλλου, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι την Δευτέρα κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή – ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου – του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με την επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο «χτύπημα» στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. 
Οκτώ μέτρα-αντίποινα στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την… επίσκεψη του πλοίου «Μπαρμπαρός» ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.


Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να λάβει τα ακόλουθα μέτρα για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της:


   1. Καταγγελία της Τουρκίας, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με στόχο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

  2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της.

  3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

  4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

  6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

  7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

  8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.


 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε κλίμα πλήρους συναίνεσης και συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Αγκυρα.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X