Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κυβερνητικός κλονισμός σε… δόσεις
Κυβερνητικός κλονισμός σε… δόσεις  thumbnail

Κυβερνητικός κλονισμός σε… δόσεις

Εκτεθειμένη ως προς την εξαγγελία της, η κυβέρνηση αναζητεί το «σωσίβιο» των 100 δόσεων (οφειλές σε τράπεζες, Ταμεία και Εφορία) την ώρα που παρατηρεί τους απλήρωτους φόρους του Μνημονίου να «καλπάζουν» προς τα 100 δισ. ευρώ. Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά-Βενιζέλου.Η τρόικα όχι μόνο δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση, αλλά απειλεί κιόλας ότι δεν θα αποδεσμεύσει τη  δόση των 7,1 δισ. ευρώ αν το Μαξίμου προχωρήσει μονομερώς στη δέσμευση του πρωθυπουργού.


Χθες, υπήρξε νέα εμπλοκή στο θέμα προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά που σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε εσπευσμένα σε σύσκεψη τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους δανειστές.


Οπως έχει ήδη διαμηνύσει η τρόικα, οι όροι για την υπαγωγή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές φορολογουμένων από τη μία ρύθμιση στην άλλη με βάση την ελκυστικότερη γι' αυτούς λύση.


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν οι 72 και 100 δόσεις, όμως μπαίνει «κόφτης» για όσους χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επιπλέον, θα δοθεί κίνητρο έξτρα έκπτωσης 10%-20% σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να μην την εγκαταλείψουν για περισσότερες δόσεις.


Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των διαδικασιών αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις έτερες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Δηλαδή, σύμφωνα με την τρόικα, οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει πάση θυσία να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.


Η νέα αυτή δυσάρεστη εξέλιξη προκάλεσε νέα αναβολή στην κατάθεση των ρυθμίσεων στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να ζητάει οι ρυθμίσεις να είναι έτοιμες και να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.


Με γεμάτη ατζέντα το σημερινό τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου


Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με την ατζέντα γεμάτη από τις εκκρεμότητες της οικονομίας, τα εμφανή προβλήματα κυβερνητικής αρρυθμίας, αλλά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.


Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους επιμένουν ότι δεν υπάρχειζήτημα ανασχηματισμού, ωστόσο ο χθεσινός εκνευρισμός του πρωθυπουργού ενισχύει τα σενάρια για «στοχευμένες αλλαγές» σε τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.


 


efsyn.gr


Εκνευρισμός Σαμαρά 


Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κατερίνα Σαββαΐδου, Δημήτρης Πτωχός αδυνατούν να υλοποιήσουν τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πριν από 45 ημέρες – Άχρηστοι τροϊκανοί ή «Συριζαίοι», αφού κάθε ημέρα που περνά ο Σαμαράς χάνει 0,1 μονάδα και την παίρνει ο Τσίπρας – Καίγεται ο κοσμάκης για τις 100 δόσεις – Στα 70 δισ. ευρώ έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία


Την έκρηξη Σαμαρά προκαλεί η ανικανότητα των επιτελών του να φέρουν νέα ρύθμιση χρεών, υπό τη σκιά των δραματικών στοιχείων που δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν και τα 70 δισ. ευρώ.
 
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις και μιλώντας «έξω από τα δόντια», ο πρωθυπουργός προσπάθησε χθες να αφυπνίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον κύριο Γκίκα Χαρδούβελη «να κλειστούν σε ένα γραφείο» και να βρουν λύσεις όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) αλλά και όσοι άλλοι χειρίζονται το θέμα.
 
Στην κυβέρνηση ψάχνουν τον «αδύνατο κρίκο» που έχει βραχυκυκλώσει τις αποφάσεις για τη ρύθμιση χρεών με τις 100 δόσεις, ώστε να πάρει τέλος και το θρίλερ με την διάταξη την οποία όλοι αναμένουν, αλλά κανείς δεν βλέπει να έρχεται. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνονται πως η ζημιά είναι τεράστια, όχι μόνο για την αγορά και τα 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αλλά και για το ίδιο  το δημόσιο είναι τεράστια, για αυτό και πρέπει η αβεβαιότητα να σταματήσει. 
 
Την οργή του πρωθυπουργού πυροδότησε το γεγονός ότι ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης δηλώνουν σε όλους τους τόνους όπου βρεθούν και όπου σταθούν πως είναι «πανέτοιμοι» ο καθένας στον τομέα του, ενώ αδυνατούν να συγκλίνουν για να παρουσιάσουν μια συνολικά «ισορροπημένη» λύση για τα χρέη, όπως ζητά η Τρόικα. 
 
Έτσι για δωδέκατη ημέρα η χώρα παραμένει χωρίς νέα ρύθμιση, την ώρα όμως που οι φορολογούμενοι έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. στο τελευταίο δίμηνο που «σέρνεται» η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση. Τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν έτσι συνολικά στα 70 δισ. ευρώ προς την εφορία –και άλλα 10 δισ. τουλάχιστον στα ασφαλιστικά ταμεία! 
 
Το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να φέρει άμεσα στη Βουλή τη νέα ρύθμιση, μέσα στην εβδομάδα κιόλας ει δυνατόν, για να κλείσει «εδώ και τώρα» η εκκρεμότητα. Περίμενε ότι μετά από δύο εβδομάδες συνεννοήσεων με την Τρόικα, θα είχαν συμφωνηθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης. Ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί μάλιστα ότι η Τρόικα είχε εκφραστεί ευμενώς για την κάθε ρύθμιση ξεχωριστα (για χρεη σε εφορία, ταμεία και τράπεζες) αλλά ζητούσε μόνο να υπάρξει κάποια σύγκλιση μεταξύ τους, ώστε να λειτουργήσουν με ομοιογένεια  όταν θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν πάει η αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας έλεγε ότι έχει κλείσει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις. Αντ’ αυτού όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα απάντησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και αφού εξέτασε τις νέες προτάσεις που της υποβλήθηκαν,  πως σύγκλιση μεταξύ των σχεδίων των συναρμοδίων υπουργείων δεν υπήρξε. Ο Αντώνης Σαμαράς αντελήφθη τότε πως δεν έχει υπάρξει πρόοδος όχι μόνο στις συννενοήσεις με την Τρόικα, αλλά ούτε καν μεταξύ των υπουργών του στην κυβέρνηση!
 
«Δείχνουν» ο ένας τον άλλον
 
Καθώς χάθηκε πολύς χρόνος όμως, μοιραία ο αριθμός των προσώπων που μπαίνουν στο «κάδρο» των ευθυνών διευρύνεται. Αυτό οδήγησε χθες βράδυ και στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή δεκάδων επιτελών, όπως:
 
-  οι κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιο Αναστασίου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.

-  ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.
 
-  ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιάννης Βρούτσης και το επιτελείο του
 
-  ο υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Αθανασίου και ο γενικός γραματέας Νικόλας Κανελλόπουλος.
 
-  οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κύριοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

 
Ο τελευταίος, με ρόλο του συντονιστή στην κυβέρνηση, επιστρατεύτηκε επειδή ακριβώς με την ανικανότητα τους οι επιτελείς εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό που αν και από τη ΔΕΘ  ακόμα έχει εξαγγείλει την ευεργετική ρύθμιση -και την επανέλαβε πρόσφατα  στη Βουλή κατά τη διάρκεια  της συζήτησης  της ψήφου εμπιστοσύνης- βρίσκουν ακόμη συνεχώς προσκόμματα και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. 
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει μεν πως «οι προτάσεις του υπουργείου για τη ρύθμιση οφειλών έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από την Παρασκευή», το δε υπουργείο Οικονομικών δηλώνει επίσης «σχεδόν έτοιμο», ενώ «πετούν το μπαλάκι» στο υπουργείο Ανάπτυξης που και αυτό λέει πως «δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής με την Τρόικα». Από το περιβάλλον του κ. Σταϊκούρα διατυπώνεται η άποψη ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει σχέση με την εμπλοκή, αντίθετα, το δημοσιονομικό πρόβλημα που προκύπτει από τις δόσεις έχει αντιμετωπιστεί. 

Τι μέλλει γενέσθαι
 
Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης όμως είναι πως, κάθε μέρα που περνάει , βγαίνουν  εκτός των παλιότερων ρυθμίσεων χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένοντας τις…περισσότερες δόσεις. Τουλάχιστον 4.000 οφειλέτες υπολογίζεται πως έχασαν τη ρύθμιση που είχαν τον Σεπτέμβριο, ενώ συνεχώς διογκώνεται το συνολικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.
 
Σε αυτό το φόντο, συσκέψεις επί συσκέψεων  και συνεχείς  επαφές με την τρόικα απέβησαν άκαρπες και το όλο θέμα να  βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν ενώ ουδείς γνωρίζει πότε τελικά θα λάβει τέλος  αυτό το μαρτύριο για εκατομμύρια φορολογούμενους που βρίσκονται στα όριά τους.
 
Αλλά και παρά την οργισμένη εντολή “τελειώνετε άμεσα” που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι δεν είναι και πάλι σε θέση να πουν πότε τελικά θα είναι έτοιμο το  επίμαχο νομοσχέδιο. Αρνούνται να  δηλώσουν αν θα  το καταθέσουν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ή την άλλη, παρατείνοντας έτσι την οργή του κόσμου για την ανικανότητα να ετοιμάσουν μια ρύθμιση που ήταν… έτοιμη από τον Σεπτέμβριο!

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι να αποσπάσουν μίαν εξ αποστάσεως συμφωνία με την Τρόικα, μέσω email, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα (μέσα την εβδομάδα η την αμέσως επόμενη). Στην έσχατη περίπτωση πάντως, θέλουν πάση θυσία πριν επιστρέψει η Τρόικα στις αρχές Νοέμβρη το θέμα να έχει κλείσει και οι επικεφαλής να πουν αμέσως το "ναι" μόλις φθάσουν στην Αθήνα για τη ρύθμιση που θα τους έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, χωρίς να εμπλακεί η κυβέρνηση σε άλλες συζητήσεις και παζάρια για το θέμα αυτό, που αποτελεί καθαρά δική της πρωτοβουλία κι όχι μνημονιακή υποχρέωση.

Μετά ταύτα και αν δεν  υπάρξει κατάληξη άμεσα, κυβερνητικές πηγές θεωρουσαν βέβαιο πως «θα πέσουν κεφάλια» καθώς από το γενικότερο αλαλούμ, μόνος κερδισμένος φαίνεται να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος μάλιστα του οποίου "έταξε"από τη ΔΕΘ ρύθμιση με μόλις …84 δόσεις, αντί να πλειοδοτήσει ως αντιπολίτευση για πάνω από 100.
Protothema.gr 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X