Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αναλυτικά το τελικό σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Αναλυτικά το τελικό σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές thumbnail

Αναλυτικά το τελικό σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

 


Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015 έχουν οι οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την ημέρα ψήφισής της και προβλέπει κεφαλαιοποίηση οφειλών έως 31 Σεπτεμβρίου, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτή είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών για τα ταμεία (μηνός Οκτωβρίου). 

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση η εξόφληση οφειλών έχει ως εξής: 

- Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με ποσοστό έκπτωσης 100% επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.

-Έκπτωση 90% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Έκπτωση 70% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Έκπτωση 60% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Έκπτωση 50% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Έκπτωση 30% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Έκπτωση 20% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης την ως άνω ημερομηνία οφειλής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί σε 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η οφειλή σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση οφειλών μπορούν να υπαχθούν οφειλές που δεν υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο επιβάρυνσης της οφειλής ανέρχεται σε 4,56% ετησίως από 1-1-2013. Το ελάχιστο ποσό της δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. 

Με την υπαγωγή των οφειλετών σε ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη των οφειλετών και τυχόν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεις. 

Εκτός ρύθμισης τίθενται 

Ο οφειλέτης που θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει τους πρώτους έξι μήνες ανελλιπώς τις δόσεις, ενώ για έναν χρόνο θα μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή μόνο 2 δόσεων, χωρίς αυτές να μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά. 

Παράλληλα, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πληρώσει την μηνιαία του δόση σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. 

Συνεπείς οφειλέτες

Η νέα ρύθμιση επιβραβεύει τους συνεπείς έως σήμερα οφειλέτες δίνοντας τους την δυνατότητα:

-Να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση και να επωφεληθούν με επιτόκιο 4,56% από 1-1-2013 με τις ανάλογες εκπτώσεις

-Να παραμείνουν στην ρύθμιση της και εκτός από το χαμηλότερο επιτόκιο του 4,56% από 1-1-2013 να τύχουν και κουρέματος 20% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης για λόγους ανωτέρας βίας (εφόσον αποδεικνύονται), δεν είναι συνεπής με τη νέα ρύθμιση του δίνεται η δυνατότητα εντός τεσσάρων μηνών να υποβάλλει αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.


 


Αφού πέρασε από… σαράντα κύματα, η πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με πρόβλεψη άμεσης εφαρμογής, δηλαδή από τον Νοέμβριο. Υπό την «ομπρέλα» της ρύθμισης μπορούν να τεθούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι να έχουν καλυφθεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Οκτωβρίου.


Το… βασικό ζητούμενο, δηλαδή οι 100 δόσεις, θα ισχύσουν για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο πήχης φτάνει μέχρι τις 72 δόσεις. Οσον αφορά στο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, διαμορφώνεται ως εξής:


-100% για εφάπαξ καταβολή
-90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
-60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
-50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
-30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
-20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις


Κατά τα αλλά, το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 4,56% και το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ το μήνα. Σημαντικό είναι επίσης ότι το όριο του 1 εκατ. ευρώ για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν αφορά στο σύνολο της οφειλής αλλά στο αρχικό κεφάλαιο.
Απλοποιώντας το ισχύον πλαίσιο, για τη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών, ενώ εκτός ρύθμισης θα τίθενται όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις.


Η νέα ρύθμιση θα παραμείνει «ανοικτή» για τρεις μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, και για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%.


Με το ίδιο νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλλά με «ψαλίδισμά» της κατά 30%, όπως επίσης η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X