Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών εκτάκτως ο Νίκος Αναστασιάδης
Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών εκτάκτως ο Νίκος Αναστασιάδης   thumbnail

Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών εκτάκτως ο Νίκος ΑναστασιάδηςΎστερα από παρατεταμένη ρινορραγία, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εισήχθη το πρωί της Πέμπτης σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό οφείλεται σε υψηλή υπέρταση.


Σε γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρονται τα εξής: «Του παραχωρήθηκε η δέουσα αγωγή και λόγω του ρινορραγικού περιστατικού και της ανάγκης αποφυγής επανάληψης του φαινομένου, του συνεστήθη όπως παραμείνει κλινήρης για τις επόμενες 48 ώρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθείται στενά από θεράποντα ιατρό στις Βρυξέλλες».


Όπως σημειώνουν τα κυπριακά Μέσα, ο Ν. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του και για την αδυναμία του να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ύστερα από συνεννόηση, οι παρεμβάσεις του Πρόεδρου της Κύπρου θα γίνουν υπό τη μορφή γραπτών αναφορών, οι οποίες θα διανεμηθούν τόσο προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και προς το σύνολο των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΕΛΚ.


Tι θα γινόταν σήμερα


Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ηθελε να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητούσε κατά την τοποθέτησή του από το Συμβούλιο και τους ομολόγους του να καταδικάσουν αφενός τις τουρκικές ενέργειες, αφετέρου να περιλάβουν την καταδίκη στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά συνέπειες για την Άγκυρα. 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι κυρώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και το πλήρες πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερία, κράτος δικαίου και δικαιοσύνη) πρέπει να θεωρείται λήξαν ως προοπτική, παρά την σχετική πρόταση Φούλε πριν από δύο εβδομάδες. 

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας αναμενόταν να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου κατ’ ιδίαν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στη σύνοδο του ΕΛΚ και την έναρξη της τακτικής Συνόδου Κορυφής. 

Η συνάντηση αποτελεί αυτή την ώρα αντικείμενο οργάνωσης των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών, ενώ οι διπλωμάτες επεξεργάζονται την «χορογραφία» της Συνόδου ώστε να τοποθετηθεί σωστά και η παρέμβαση Αναστασιάδη για την Άγκυρα.

Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν τη στάση της Άγκυρας απαράδεκτη και εκτιμούν ότι το λεκτικό της ανακοίνωσης Βαν Ρόμπεη πριν από μια εβδομάδα αποτελεί καλή εκκίνηση για σκληρή στάση και από τη Σύνοδο.

Εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Στο περιθώριο της Συνόδου από την άλλη και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιστρέψει ο προϋπολογισμός σε αυτόνομο δανεισμό από τις αγορές χρήματος. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται νέο μνημόνιο, αλλά τη στήριξη των εταίρων ώστε να διανύσει τα τελευταία μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί την μετεξέλιξη της σχέσης της με τους δανειστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πιθανολογείται ότι με αφορμή τη συνάντηση στο ΕΛΚ, ο Α. Σαμαράς θα συζητήσει το ζήτημα και με την Α. Μέρκελ. 

Από την άλλη ο Κλάους Ρέγκλιγκ, τον οποίο ελληνικά δημοσιεύματα φέρουν να έχει ενεργότερο ρόλο στην επόμενη μορφή της επιτήρησης, έχει ήδη διαψεύσει το ενδεχόμενο αυτό κατηγορηματικά με την φράση: «η DG ECFIN έχει 200 άτομα με τεράστια εμπειρία στις επιτηρήσεις των οικονομιών του ευρώ και θα ήταν αντιπαραγωγικό να φτιάξουμε και εμείς ως ESM ένα νέο μηχανισμό – θα χρησιμοποιήσουμε όπως και τώρα τους ανθρώπους της Κομισιόν». 

Η Σύνοδος ξεκινά στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, θα έχει προηγηθεί από τις 2 το μεσημέρι η Σύνοδος του ΕΛΚ και την Παρασκευή θα ακολουθήσει και ένα γεύμα των ηγετών της ευρωζώνης, όπου το ελληνικό ζήτημα θα πέσει στο τραπέζι σε μεγαλύτερη έκταση.
Real.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X