Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Ορθογραφικά λάθη. Είναι σημάδι δυσλεξίας;
Ορθογραφικά λάθη. Είναι σημάδι δυσλεξίας; thumbnail

Κατερίνα, 37 ετών

Ορθογραφικά λάθη. Είναι σημάδι δυσλεξίας;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Κατερίνα  Ξ.

 


Καλησπέρα θα ήθελα να μου πείτε αν ο γιος μου αντιμετωπίζει / έχει δυσλεξία στο σχολείο κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη όταν όμως έρχεται σπίτι τα διορθώνει μόνος του χωρίς να τον βοηθήσω μου λέει ότι βιάζεται γι αυτό το κάνει

 


Απαντάει ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής

 

Κατά πάσα πιθανότητα το παιδάκι είναι ειλικρινές. Η δυσλεξία είναι πιό σύνθετη διεργασία από την απλή ανορθογραφία! Πάντως ο όλος τρόπος γραψίματος ειναι χαρακτηριστικός και μιά ματιά στο τετράδιό του από τον παιδίατρό του αρκεί για να απαντήσει στο ερώτημα. 

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Βαριά σχολική τσάντα: Τι μπορεί να πάθει το παιδί 
 

 


Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με τη βαριά σχολική τσάντα των παιδιών τους σύμφωνα με την Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας γύρω από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης-μέσης που μπορεί να προκύψουν.

Η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη.

Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την προεξοχή της μίας ωμοπλάτης) και η κύφωση (καμπούρα).

Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προληφθούν με ειδικές ασκήσεις τόσο στο σχολείο όσο και σε συλλόγους, για να προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους, τη σωματική και ψυχική υγεία. 

Προτάσεις-Συμβουλές

1.Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το βάρος και το περιεχόμενο της σάκας. ∆εν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή.

2.Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας.

3.Η σάκα να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.

4.Η καλύτερη πρόληψη πέρα από τις προτάσεις είναι η (σωματική) άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας.

5.Οι μαθητές να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν, για να μη στραβώσει αργότερα η σπονδυλική στήλη.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X