Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Πώς θα καταλάβω πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου;
Πώς θα καταλάβω πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου;  thumbnail

Ελένη, 46 ετών

Πώς θα καταλάβω πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ελένη Τ.

 

Η κόρη μου είναι 15-16 ετών έχει ύψος 1,54 εκ. Ο πατέρας της έχει 1,77 και η μητέρα της 1,59. Αδιαθέτησε 10 ετών. Πόσο  θα ψηλώσει ακόμη;Απαντάει ο Παιδίατρος Σωτήρης Πουλής

 

Ενα κορίτσι 15 ή 16 ετών και ύψους 154cm είναι σαφώς πιό κοντό απ'ότι θα περιμέναμε με βάση το ύψος των γονέων,δηλαδή 163-164 σ'αυτήν την ηλικία.Το αν θα ψηλώσει ακόμα και πόσο,εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Μπορούμε να πάρουμε στοιχεία από μία εξέταση αίματος που λέγεται αλκαλική φωσφατάση και,κυρίως,από μία ειδική ακτινογραφία καρπού,που λέγεται μέτρησης οστικής ηλικίας.Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα,οι δυνατότητες παρέμβασής μας σε τέτοια ηλικία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 

 

 

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Γονείς: 8 τρόποι να κάνεις τη δύσκολη εφηβεία… εύκολη! 
 


 


Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη περίοδος της ανάπτυξης των παιδιών. Είναι σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται δίπλα στο παιδί και να το στηρίζουν. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής (www.mandou.gr)δίνει 8 βασικές συμβουλές στους γονείς:


Μαντούδης Στέλιος


Δημιουργήστε ένα ασφαλές  περιβάλλον 
Όταν έχετε θέσει σαφή όρια και κανόνες, το παιδί νιώθει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά. Προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι για τις συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές και τις συνέπειες που θα έχει εάν παραβεί τους κανόνες.Κρατήστε επαφή με το περιβάλλον του
Αποκτήστε μια καλή επαφή με το σχολείο και τους φίλους του. Γνωρίστε τις οικογένειες των φίλων του, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τους άλλους γονείς και συνεργαστείτε με τους δασκάλους.Χτίστε γέφυρες επικοινωνίας
Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην οικογένεια. Μάθετε να ακούτε και σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας είναι άνετο να μιλά για τις ανησυχίες, τα προβλήματα του και ότι θα είστε το πρώτο άτομο που θα τρέξει να μοιραστεί τα άγχη του.
 


Μιλήστε στο παιδί για τις εξαρτήσεις
Καθημερινά το παιδί σας βομβαρδίζετε από διαστρεβλωμένα μηνύματα που παίρνει από την τηλεόραση, το διαδίκτυο καθώς και από τις κοινωνικές του συναναστροφές. Βοηθήστε το να αξιολογήσει τις πληροφορίες και να διαμορφώσει μια ουσιαστική, δική του άποψη.
 


Ενθαρρύνετε τις θετικές επιλογές
Κάθε παιδί έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, βοηθήστε το να τα ανακαλύψει και να ασχοληθεί με αυτά. Μάθετε του να διαχειρίζεται το άγχος, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να εκφράζει τα συναισθήματα του.
 


Αναγνωρίστε την προσπάθεια
Ενισχύετε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και επιβραβεύετε κάθε προσπάθεια που κάνει ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.
 


Δείξτε εμπιστοσύνη και σεβασμό
Ενισχύστε το παιδί σας να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να κάνει πράγματα μόνο του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
 


Προσπαθήστε και εσείς να γίνετε καλύτεροι
Για το παιδί σας αποτελείτε πρότυπο μίμησης. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις καθορίζουν την εξέλιξη του. Προσπαθήστε να δίνετε πάντα το καλύτερο παράδειγμα.


 


Εκτός απο την καλή σχέση και την επικοινωνία που χρειάζεται να έχουν οι γονείς, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πολλά βιωματικά σεμινάρια (life skills) σε εφήβους.Πρόκειται για αυτοτελή σεμινάρια που βοηθούν τον έφηβο να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λήψη αποφάσεων και τη δημιουργία πλάνου για μελλοντικούς στόχους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια μπορείτε να καλέσετε στη Γραμματεία του Κέντρου μας στο 2107488269.


 


Και λίγα λόγια για τον ειδικό μας: 


 


Ο Στέλιος Μαντούδης είναι  Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής με Μετεκπαίδευση στο Royal Free Hospital του Λονδίνου  
με Eξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Εκτίμηση με την κλίμακα  Bayley, movement ABC


Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου τελείωσα το Λύκειο Βύρωνα.


Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησα στο ΤΕΙ Εργοθεραπείας Αθηνών και πήρα το πτυχίο μου με επίδοση "Λίαν Καλώς".


Από τα πρώτα χρόνια της αποφοίτησης μου από τη σχολή ενδιαφερόμουν για τον Παιδιατρικό κλάδο της Εργοθεραπείας και ειδικότερα την Αναπτυξιακή Εργοθεραπεία. Από το 1989 που αποφοίτησα, άρχισα να εργάζομαι με την εποπτεία μιας έμπειρης Εργοθεραπεύτριας κάνοντας θεραπείες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση αλλά και αναπτυξιακές δυσκολίες κατ’οίκων.  Από το 1990 και μετά, απέκτησα τη δική μου επαγγελματική στέγη και δούλευα παράλληλα στο γραφείο μου και κατ’οίκων. Το 1991 επισκέφτηκα για πρώτη φορά την κα Λωρέττα Θωμαίδου και ξεκίνησα μια συνεργασία ως επιστημονικός συνεργάτης μέχρι το 2008 στην Α' Παιδιατρική του Παν/μίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", ως Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής.


Έκανα εκπαίδευση στην Αγγλία στη χορήγηση και εφαρμογή της Αναπτυξιακής Δοκιμασίας BayleyScalesofInfantDevelopmentστο RoyalFreeHospitalτου Λονδίνου με γνωστικό αντικείμενο την Αναπτυξιακή Εκτίμηση Βρεφών και νηπίων.


Μετά την επιστροφή μου από την Αγγλία, συνεργάστηκα παράλληλα και με το με Ιατρείο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣόπου ήταν καθηγήτρια η X Τζουμάκα-Μπακούλα και διευθύντρια η Λωρέττα Θωμαίδου και εφάρμοσα το Αναπτυξιακό τεστ Bayleyστα παιδιά που επισκεπτόντουσαν το Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και είχαν ανάγκη από αναπτυξιακή εκτίμηση. Ενώ, συγχρόνως μία φορά την εβδομάδα  συμμετείχα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των Πρόωρων Παιδιών του ΙΑΣΩ. Διευθυντής ήταν ο κος Κωνσταντίνου και υπεύθυνη του follow-upτων Πρόωρων Παιδιών ήταν η Παιδονευρολόγος Ελένη Σκουτέλη. Σκοπός του follow-upήταν να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές Νευρολογικές και Αναπτυξιακές δυσκολίες, να γίνει συμβουλευτική στους γονείς και σύσταση προγράμματος πρώιμης παρέμβασης κατά περίπτωση.


Το 2008 και μετά την εκλογή της κας Λωρέττα Θωμαίδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταφέρθηκα στην Β' Παιδιατρική Κλινική, του Παν/μίου Αθηνών, ως Επιστημονικός Συνεργάτης με την ομάδα της.


Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα


Αναπτυξιακής Παιδιατρικής


Η συμβολή μου στη Μονάδα της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής επεκτάθηκε συγκεκριμένα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Μονάδας. Είχαμε σαν στόχο την:


·         Προώθηση των Αναπτυξιακών Ελέγχων και ευαισθητοποίηση των Παιδιάτρων σε θέματα γύρω από την παιδική ανάπτυξη.


·         Δημιουργία νέων Αναπτυξιακών Δοκιμασιών που να ελέγχουν με αντικειμενικό τρόπο τις Αναπτυξιακές ικανότητες των παιδιών σχολικής-προσχολικής ηλικίας.


·         Μελέτη και προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα νέων θεραπευτικών μεθόδων.


·         Δημιουργία πρότυπης Δοκιμασίας Ελέγχου της Σχολικής Ετοιμότητας


« Α' ΤΕΣΤ » για την έγκαιρη πρόληψη των Μαθησιακών Δυσκολιών.


Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (5-6 χρόνων) λίγο πριν αρχίσουν


την φοίτησή τους στην Α' Δημοτικού.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X