Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μοιάζουν οι Σφίγγες με αυτές που είχαν βρεθεί στο Κάιρο, στο μέρος που εικάζεται ότι είχε ταφεί ο Μ. Αλέξανδρος;
Μοιάζουν οι Σφίγγες με αυτές που είχαν βρεθεί στο Κάιρο, στο μέρος που εικάζεται ότι είχε ταφεί ο Μ. Αλέξανδρος; thumbnail

Μοιάζουν οι Σφίγγες με αυτές που είχαν βρεθεί στο Κάιρο, στο μέρος που εικάζεται ότι είχε ταφεί ο Μ. Αλέξανδρος;

Οι Σφίγγες της Αμφίπολης είναι πέρα για πέρα επιβλητικές και όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες, μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές που είχαν βρεθεί στο Σεράπειο της Μέμφιδος, στο Κάιρο, όπου βρίσκεται ένα κενοτάφιο προν τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.


Την επισήμανση για τις ομοιότητες μεταξύ των Σφιγγών της Αμφίπολης και αυτών του Σεραπείου είχε κάνει -προτού καν βρεθεί η κεφαλή της μιας εκ των δυο- και ο Αντριου Τσαγκ, γνωστός αιγυπτιολόγος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.


Μάλιστα, την Τετάρτη επανέλαβε την επισήμανσή του αυτή, μιλώντας στην κάμερα του ALPHA, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμησή του ότι στο Σεραπείο της Μέμφιδος ήταν ο πρώτος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι είναι πιθανόν να συνδέονται οι δύο τάφοι.


Οι Λόιερ και Πικάρντ το 1955 σε βιβλίο τους για τα ελληνικά γλυπτά υποστηρίζουν ότι οι Σφίγγες της Μέμφιδος χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α', ενώ η Ντόροθι Τόμπσον το 1998 στο βιβλίο της Memphis Under The Ptolemies ανέφερε ότι τα γλυπτά σχηματίζουν ένα ημικύκλιο που φυλούν την είσοδο του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Σημειώνεται ότι στο Σεραπείο της Αιγύπτου λέγεται ότι είχε αρχικά ταφεί η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Πτολεμαίο.


Στις ανασκαφές στην Αμφίπολη σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.


Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.


Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας τα οποία περιγράψαμε. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου. 

defencenet.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X