Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχιατρική / Διχασμένη προσωπικότητα: Πώς την αναγνωρίζουμε;
Διχασμένη προσωπικότητα: Πώς την αναγνωρίζουμε; thumbnail

Kώστας, 32 ετών

Διχασμένη προσωπικότητα: Πώς την αναγνωρίζουμε;

Aναγνώστης μας ρωτά: 


Η διχασμένη προσωπικότητα είναι η διπολική διαταραχή; 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 
Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Η διπολική διαταραχή είναι μια κατάσταση όπου έχει να κάνει με τη βιοχημεία του εγκεφάλου η οποία ούσα προβληματική προκαλεί διαταραχές στη συμπεριφορά και την οργάνωση του συναισθήματος και της ερμηνείας που δίνει το άτομο στην πραγματικότητα που προσλαμβάνει και αναπαράγει. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο εμπλέκεται αυτή η διαταραγμένη βιοχημεία στην αυτο-αντίληψη και την αναροφά και ερμηνεία της πραγματικότητας αναγκάζει τον άνθρωπο να στηρίζεται σε φαρμακευτική αγωγή για τη σταθερότητά του. Πρόκειται για ένα είδος ψύχωσης. 

 

Η διχασμένη προσωπικότητα είναι ένας όρος που δίνεται σε διάφορες περιπτώσεις για να δείξει κυρίως ότι ένας άνθρωπος υπάρχει με δύο τρόπους κατά τους οποίους ο ένας αναιρεί ή δεν ταιριάζει με τον άλλο. Σαν όρος χρησιμοποιείται σε διάφορα πλαίσια οπότε είναι δύσκολο να δώσουμε ένα συγκεκριμένο ορισμό αν δεν είμαστε σίγουροι για το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεστε. Γενικά είναι εξαιρτικά επισφαλές να βασιστείτε για το θέμα που απασχολεί εσάς ή ένα οικείο σας πρόσωπο σε τέτοιου είδους απαντήσεις εκτός αν έχετε τη διάθεση να γίνετε πιο συγκεκριμένος και να δώσετε με σαφήνεια τον προβληματισμό σας επί προσωπικού. Άλλωστε οι όροι και οι ορισμοί υπάρχουν περισσότερο ως συντομεύσεις και σχήματα για να συνεννούμαστε παρά ως αίτια και αιτιατά συμπεριφορών και τρόπων ύπαρξης.
Mπορείτε να διαβάσετε επίσης 
Η Διχασμένη Προσωπικότητα  είναι αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως απο ακραία, επαναλαμβανόμενη σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση.


Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει ήπια μορφή αυτής της διαταραχής, η οποία είναι σαν αφηρημάδα, ενώ εργαζόταν σε ένα έργο. Ωστόσο, η διχασμένη προσωπικότητα  είναι μια σοβαρή μορφή της διάταραχής , καθώς είναι μια διανοητική διαδικασία, η οποία παράγει μια έλλειψη σύνδεσης στις σκέψεις, τις αναμνήσεις ενός ατόμου, τα αισθήματα, τις δράσεις, ή την αίσθηση της ταυτότητας.. Η διαταραχή αυτή πιστεύεται ότι είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης – το πρόσωπο  διαχωρίζει τον εαυτό του κυριολεκτικά από μια κατάσταση ή εμπειρία που είναι πάρα πολύ βίαια, τραυματική ή επώδυνη για να μπορέσει να την αφομοιώσει με τη  συνειδησή του.


Πως μπορούμε να καταλάβουμε τα συμπτώματα μιας διχασμένης προσωπικότητας;


H Διχασμένη Προσωπικότητα  χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο ή περισσότερων προσωπικοτήτων που εξουσιάζουν ευδιακρίτως τη συμπεριφορά  του ατόμου. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν  μια βασική αδυναμία να θυμιθούν ουσιαστικές και βασικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκληφθεί ως απλή αφηρημάδα.


Οι «άλλες» ή διαφορετικές ταυτότητες έχουν τη δική τους ηλικία,  φύλο ή ακόμα και  φυλή. Καθένα από αυτά έχει τη δική του στάσεις, χειρονομίες, και ξεχωριστό τρόπο ομιλίας. Η στιγμή που μια προσωπικότητα εμφανίζεται πάνω στο άτομο, ονομάζεται «εναλαγή». Η εναλαγή, μπορεί να πάρει από κάποια δευτερόλεπτα ως και μέρες.


 Τα άτομα με διχαστικές διαταραχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:  • Κατάθλιψη

  • Εναλλαγές της διάθεσης

  • Οι διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, εφιάλτες και υπνοβασία)

  • Άγχος, κρίσεις πανικού και φοβίες

  • Κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών

  • Καταναγκασμούς

  • Ψυχωτικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις)

  • Διατροφικές διαταραχέςX

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X