Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τουρκία: Δικαστική μάχη για σαρκοφάγο με τους άθλους του Ηρακλή
Τουρκία: Δικαστική μάχη για σαρκοφάγο με τους άθλους του Ηρακλή thumbnail

Τουρκία: Δικαστική μάχη για σαρκοφάγο με τους άθλους του Ηρακλή

Σαρκοφάγος που απεικονίζει τον μυθικό Ηρακλή και εντοπίσθηκε μυστηριωδώς στην Ελβετία, φαίνεται πως είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας και ανήκει στην "οικογένεια" των καλλιτεχνημάτων της αρχαίας Πέργης, κοντά στην Αττάλεια, στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Η σαρκοφάγος κατασχέθηκε το 2012 από τις τελωνειακές αρχές της Γενεύης και, σύμφωνα με δύο τούρκους αρχαιολόγους που μελέτησαν το εύρημα, προέρχεται πιθανότατα από την συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία μάλιστα έχει εντοπιστεί παρόμοια σαρκοφάγος η οποία εκτίθεται σε αρχαιολογικό μουσείο και εικάζεται πως είναι έργο του ίδιου καλλιτέχνη ή εργαστηρίου.


 


Η σαρκοφάγος ζυγίζει 20 τόνους και φέρει παραστάσεις από τους άθλους του Ηρακλή.

Το έργο είχε τεθεί προς πώληση από τον οίκο εμπορίας αρχαιοτήτων "Phoenix Ancient Art Gallery", ο οποίος έχει υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη και προμηθεύει, μεταξύ άλλων, μουσεία πρώτης γραμμής όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο και το Λούβρο.


 


Η Τουρκία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του εν λόγω οίκου και έχει ζητήσει τη συνδρομή των ελβετικών Αρχών.


 


Οι καθηγητές Ιντσί Ντελεμάν και Χαλούκ Αμπασόγλου που διενεργούν ανασκαφές στην Πέργη εξέτασαν τη σαρκοφάγο και κατέθεσαν τόσο στις ελβετικές όσο και στις τουρκικές εισαγγελικές Αρχές.

Ελβετός εισαγγελέας ταξίδεψε στην Τουρκία και συνάντησε έναν Τούρκο που κρατείται για άλλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, αλλά θεωρείται ύποπτος και για την πώληση της σαρκοφάγου του Ηρακλή. Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε ότι η σαρκοφάγος διακινήθηκε από δίκτυο αρχαιοκάπηλων με συνεργούς στην Ελβετία, αλλά ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.


 


Η Πέργη, το σημερινό Ακσού, ήταν σημαντική πόλη των νότιων ακτών της Μικράς Ασίας κατά τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X