Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να το μάθεις να γράφει καλά από μικρή ηλικία
Πώς να το μάθεις να γράφει καλά από μικρή ηλικία  thumbnail

Πώς να το μάθεις να γράφει καλά από μικρή ηλικία

Το να μάθουμε να γράφουμε είναι κάτι πολύπλοκο και η εκμάθησή του είναι μια διαδικασία που χτίζεται σιγά-σιγά από τη νηπιακή ηλικία και παίρνει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μπορεί το γράψιμο για τους περισσότερους ενήλικες να είναι μια αυτόματη κίνηση, όμως για ένα παιδί μπορεί να αρκετά πολύπλοκο, αλλά και κουραστικό.

Παρόλο που κινούμαστε προς μια κοινωνία που κυριαρχούν τα πληκτρολόγια, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να γράφουν με το χέρι, καθώς το γράψιμο είναι βασικό κομμάτι της εκμάθησης, της ανάγνωσης και της επικοινωνίας και θεωρείται ότι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής ενισχύει τις δεξιότητες ανάγνωσης και αντιστρόφως.

Τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν με τους “μηχανισμούς” της γραφής μπορεί να έχουν πρόβλημα αργότερα με σημειώσεις, εξετάσεις ή με την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο την αυτοεκτίμησή τους όσο και τη στάση τους απέναντι στο σχολείο. Μαθαίνοντας να γράφει σωστά, είναι το κλειδί για την επιτυχία του στο σχολείο και στη ζωή. Υπάρχουν βέβαια από νωρίς κάποια σημάδια για το αν ένα παιδί έχει ίσως προβλήματα στο να γράφει και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να διδαχτεί να το κάνει. Παρατηρήστε αν…

• Πιάνει περίεργα ή “άβολα” το μολύβι
• Γράφει δυσανάγνωστα
• Έχει δυσκολία στο σχηματισμό γραμμάτων
• Δείχνει αδυναμία συγκέντρωσης & ολοκλήρωσης των γραπτών εργασιών
• Αποφεύγει το γράψιμο
• Κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη
• Τα γράμματα ή οι λέξεις που γράφει δεν ακολουθούν τη σωστή σειρά
• Έχει άνιση απόσταση μεταξύ των γραμμάτων
• Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ικανότητάς του να χειρίζεται την ομιλούμενη γλώσσα και να γράφει
• Το γράψιμο είναι γι’ αυτό μια εξαιρετικά αργή και δύσκολη διαδικασία

Εάν το παιδί σας δεν τα καταφέρνει με το γράψιμο, κι εξακολουθεί να γράφει μπερδεμένα και δυσανάγνωστα, ακόμη και μετά την επίσημη διδασκαλία γραφής στο σχολείο, μπορείτε να επιλέξετε να αξιολογηθεί από έναν εργοθεραπευτή. Αυτός θα προσδιορίσει αν το παιδί σας χρειάζεται θεραπεία και πραγματική διδασκαλία ή απλώς επιπλέον πρακτική στο σπίτι.


Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr


Διαβάστε επίσης 


 


Τα ΟΧΙ της φετινής σχολικής χρονιάς


 

Σίγουρα θα θέλατε, η φετινή σχολική χρονία, να είναι όσο πιο επιτυχημένη και ήρεμη γίνεται, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Για να το πραγματοποιήσετε, όμως, θα πρέπει να αποχωριστείτε όλα όσα περιπλέκουν την καθημερινότητά σας. Καιρός είναι, λοιπόν, να πείτε αντίο στη συνήθειά σας να:

1. Κάνετε τα μαθήματά του. Αυτή τη χρονιά αφήστε το παιδάκι σας να βρίσκει τις λύσεις μόνο του. Αν δεν τα καταφέρει, δεν πειράζει. Θα πάρει χαμηλότερο βαθμό, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα προσπαθεί περισσότερο. Αρκεί να το βοηθάτε και να το κατευθύνετε προς τη σωστή κατεύθυνση.

2. Γεμίζετε το πρόγραμμά του με πολλές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να βρει το άθλημα που του αρέσει περισσότερο και να επικεντρώσει την προσοχή του σε αυτό. Έτσι, θα έχει περισσότερες πιθανότητες προόδου, αλλά και τον απαραίτητο χρόνο για να παίξει και να ξεκουραστεί. 

3. Επικοινωνείτε συνεχώς με το δάσκαλό του. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι κάνει το παιδάκι σας. Ο δάσκαλος είναι εκεί για να το προσέχει, να το κατευθύνει και να σας ενημερώνει όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αφήστε τον, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά του και αναλάβετε τα χρέη σας μόλις το παιδί σας επιστρέψει στο σπίτι.

4. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους γονείς. Νομίζετε πως οι άλλοι είναι καλύτεροι γονείς από εσάς; Σίγουρα δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν όντως είναι και να κατηγορείτε διαρκώς τον εαυτό σας. Εσείς δείξτε του απλά την αγάπη σας και ότι είστε εκεί για οτιδήποτε χρειαστεί. Και όλα αυτά πάντα με το δικό σας μοναδικό τρόπο!

Διαβάστε περισσότερα για το παιδί σας και το σχολείο εδώ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X