Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χιλιάδες πολίτες χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ λόγω επιδομάτων
Χιλιάδες πολίτες χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ λόγω επιδομάτων thumbnail

Χιλιάδες πολίτες χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ λόγω επιδομάτων

Νέο, απίστευτο μπάχαλο προκαλεί η Απόφαση για τον τρόπο εντοπισμού όσων φορολογούμενων δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, αφού για πρώτη φορά "τσουβαλιάζονται" όλα τα επιδόματα- ακόμα και της ανεργίας- για να προσδιοριστεί το συνολικό εισόδημα όσων περιμένουν εναγωνίως το "ψαλίδισμα" των φορολογικών τους υποχρεώσεων.


Ειδικότερα, με βάση την επίμαχη Απόφαση, που παραπέμπει στα εισοδήματα που δηλώνονται στον Πίνακα 6 του Ε1, προκύπτει σαφώς ότι το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγήσει τις προβλεπόμενες εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, θα λάβει υπόψιν του όλα τα εισοδήματα, ακόμα και αυτά που απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά, ενώ εάν υπάρχει διαφορά με τα τεκμήρια (π.χ. από Ι.Χ. και το ακίνητο), αυτή θα προστίθεται στο συνολικό εισόδημα! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων, συνυπολογίζονται τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τρίτεκνων- πολύτεκνων, η αποζημίωση απόλυσης και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων!


Από τη ΓΓΔΕ διευκρινίζουν κατ' αρχήν ότι εκ του νόμου (για τον ΕΝΦΙΑ) δεν προκύπτει πως όλα αυτά τα επιδόματα δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τον προσδιορισμό του εισοδήματος. Αν η ερμηνεία είναι, όντως, αυτή, τότε και ο πλέον καλόπιστος μπορεί να μιλά για μια ακόμα παραφωνία στο νόμο για τη φορολόγηση των ακινήτων. Η δεύτερη διευκρίνιση είναι ότι όλα αυτά τα επιδόματα είναι χαμηλά, άρα εκ των πραγμάτων αυτοί που τα παίρνουν δεν κινδυνεύουν να περάσουν τον πήχη του εισοδηματικού ορίου για τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ.


"Αγκάθι" τα νέα επιδόματα τέκνων


Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από τα νέα επιδόματα τέκνων, που μπορούν να "σπρώξουν" το συνολικό εισόδημα πάνω από τον πήχη. Από τη ΓΓΔΕ σημειώνουν ότι αυτά τα επιδόματα δεν προσμετρώνται στο εισόδημα με βάση νόμο του 2014 και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα. Μια προσεκτική ματιά στην επίμαχη Απόφαση αποδεικνύει, όμως, ότι τέτοιου είδους εξαίρεση δεν προκύπτει σαφώς κι ότι απαιτείται ειδική διευκρίνιση- ενδεχομένως με εγκύκλιο- για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, με ευθεία παραπομπή στις απαλλακτικές διατάξεις του ν. 4254.


Τι προβλέπουν οι διατάξεις


Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, αυτοί που περιμένουν εκπτώσεις- απαλλαγές είναι όσοι χαμηλά εισοδήματα, για παράδειγμα 12.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια, οι τρίτεκνοι- πολύτεκνοι με εισόδημα για παράδειγμα 16.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια, οι βαριά ανάπηροι και όσοι είχαν ξενοίκιαστα- μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το 2013. Όλοι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν να περάσουν από τρία… κύματα για να δουν πιο ελαφρύ το εκκαθαριστικό τους. Στην πρώτη φάση (έως την Κυριακή ή την επόμενη Τετάρτη), θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση με βάση τις αρχικές δηλώσεις εισοδημάτων- ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών. Το Δεκέμβριο, θα γίνει νέος γύρος εκκαθάρισης, με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα έχουν υποβάλει εν τω μεταξύ οι φορολογούμενοι, έτσι ώστε να διορθώσουν ή να προσθέσουν στοιχεία για τα ακίνητα ή τα εισοδήματα τους. Από Ιανουάριο, όσοι δεν εντοπίστηκαν από το ΚΕΠΥΟ στις δύο προηγούμενες φάσεις και δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής φόρου, θα πρέπει να πάνε στις εφορίες και να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά.


Ποια η διαδικασία για τα "ξενοίκιαστα"


Ειδικά όσον αφορά στον εντοπισμό των "ξενοίκιαστων" ακινήτων, η διαδικασία είναι μάλλον σύνθετη και μπορεί να κρύβει ταλαιπωρία ή παγίδες για τους ιδιοκτήτες, αφού θα μπλέξουν πολλές υπηρεσίες. Σε πρώτη φάση θα γίνει διασταύρωση του αριθμού του ρολογιού παροχής ρεύματος, με βάση τα στοιχεία του Ε9 και του Ε2, με τα στοιχεία της ΔΕΗ. Για να επιβεβαιωθεί, δε, ότι το ακίνητο ήταν "κενό" όλη την περσινή χρονιά, θα ελεγχθούν τα Ε2 που έπρεπε να υποβάλουν τόσοι οι κύριοι όσο και οι επικαρπωτές του ακινήτου. Αναπάντητο μένει το ερώτημα πώς θα έχουν την προβλεπόμενη έκπτωση όσοι έχουν τη ψιλή κυριότητα "ξενοίκιαστου" ακινήτου, από τη στιγμή που δεν υποχρεούνται να υποβάλουν Ε2, άρα η ΓΓΔΕ δεν μπορεί να τους εντοπίσει αυτομάτως.
Αxortagos.gr 


Εν αναμονή των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται αρκετοί φορολογούμενοι, τα οποία θα αναρτηθούν μέχρι τη Δευτέρα στο taxisnet και θα περιλαμβάνουν -για όσους το δικαιούνται- έκπτωση ή απαλλαγή από το φόρο. 

Την ίδια ώρα όμως οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να βάλουν και πάλι το χέρι βαθειά στην τσέπη αφού παρατείνεται μέχρι και το 2016 (έληγε το 2015) ηΕιδική Εισφορά Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει την τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε έσοδα 1,53 δισ. ευρώ από τη διατήρηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλέγγύης για δύο ακόμη χρόνια. 

Η δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους θα είναι μειωμένη κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου του 2015 σε σχέση με φέτος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση το 2016.

Ειδικότερα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται: 

-για καθαρό εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 0,7 (από 1%) σε ολόκληρο το ποσό. 

-για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 1,4% (από 2%) επί ολόκληρου του ποσού. 

-για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 2,10% (από 3%) επί ολόκληρου του ποσού. 

-για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω με συντελεστή 2,8%(από 4%) επί ολόκληρου του ποσού. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να υπάρξει μείωση της τάξης του 70%. 

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Η διαδικασία χορήγησης έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ έχει ως εξής:

• Η χορήγηση έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών, με αιτιολογημένη απόφαση της φορολογικής διοίκησης.

• Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ηλεκτρονικά, η έκπτωση χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου εφορίας. Δεν προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της χορηγηθείσας μείωσης ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ.

• Ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, αλλά και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.

• Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014.

• Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων, αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΕΝΦΙΑ 2014 του φορολογουμένου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

• Το ποσοστό της αναπηρίας, λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014 ή από άλλα αρχεία, που είναι στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών.

• Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει η πληροφορία στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση έκπτωσης απαιτείται βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας.

• Η έκπτωση χορηγείται στο συνολικό ποσό κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Η δε χορήγηση της μείωσης επί του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ σε δύο εκκαθαρίσεις, τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του έτους 2014.

• Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο αυτών εκκαθαρίσεων, κάθε εκκαθάριση, που θα πραγματοποιείται λόγω υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ δεν θα μεταβάλλει το ποσοστό της ήδη χορηγηθείσας έκπτωσης ούτε θα χορηγεί ποσοστό έκπτωσης σε περίπτωση που δεν είχε χορηγηθεί με την πρώτη εκκαθάριση του Οκτωβρίου 2014.

• Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2014, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση της φορολογικής διοίκησης, και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27 Φεβρουαρίου 2015.

• Μετά την ολοκλήρωση των δύο κεντρικών εκκαθαρίσεων και στις περιπτώσεις στις οποίες έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2014 χωρίς να χορηγηθεί η μείωση, παρά το ότι ο φορολογούμενος τη δικαιούται, ο δικαιούχος υποβάλλει στον αρμόδιο προϊστάμενο της εφορίας που έχει εκδώσει την πράξη διοικητικού προσδιορισμού, αίτηση μείωσης του φόρου, προσκομίζοντας, όπου απαιτείται, τα οικεία δικαιολογητικά.

• Ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ μετά την παραλαβή της αίτησης, ελέγχει τα δικαιολογητικά, τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 και την εκκαθάριση αυτής, ως προς το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, τη δήλωση ΕΝΦΙΑ έτους 2014 του ιδίου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, ως προς το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τους και το ύψος της ακίνητης περιουσίας, κατά περίπτωση, και στη συνέχεια αποφαίνεται για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος η έκπτωση χορηγείται στο συνολικό ποσό κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

• Στην περίπτωση κατά την οποία, ως προς τον ΕΝΦΙΑ, οι σύζυγοι ή και τα εξαρτώμενα τέκνα ανήκουν σε διαφορετική ΔΟΥ, η αίτηση υποβάλλεται στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ για τη φορολογία εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 του συζύγου.

Τι θα ισχύσει για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου προβλέπει ότι:

• Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2013, λαμβάνονται από τα αρχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανά περιφέρεια.

• Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) έτους 2014 και στις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπα Ε2) οικονομικού έτους 2014.

• Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και τη δεύτερη εκκαθάριση, από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν το εμπράγματο δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα.

• Για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τη χορήγηση μείωσης, δεν απαιτείται να προηγηθεί η προσκόμιση δικαιολογητικών και ο έλεγχος αυτών από την αρμόδια ΔΟΥ, ανεξάρτητα από το ύψος της μείωσης, δεδομένου ότι η εκκαθάριση χορηγείται εκ του νόμου κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X