Αρχική / Πολιτισμός / City life / Aποβατραχοποίηση: Έκθεση του Γυπαράκη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Aποβατραχοποίηση: Έκθεση του Γυπαράκη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη thumbnail

Aποβατραχοποίηση: Έκθεση του Γυπαράκη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Γυπαράκη με τίτλο “Froglessness”. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2014.
«Αν τοποθετήσεις έναν βάτραχο στο κέντρο ενός πιάτου, μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα πηδήσει έξω από αυτό. Αν επιχειρήσεις να τον βάλεις ξανά θα πηδήσει και πάλι.
Η ιδέα του froglessness αφορά στην “ακινητοποίηση” του ανήσυχου βάτραχου που ζει μέσα μας. Ο όρος, δανεισμένος από το καθοδηγητικό κείμενο του βουδιστή μοναχού, Thich Nhat Hanh, αναφέρεται στο κατόρθωμα της απραξίας, ως την απόλυτη Πράξη.
Η έκθεση διερευνά την παραινετική πρόταση του Nhat Hanh για παύση, ως δυνητικό εργαλείο επανασχεδιασμού της καθημερινής ζωής απέναντι σε μια καθολικά “βατραχοποιημένη” κουλτούρα που υποστηρίζει την αποκλειστική προτεραιότητα του αδιάκοπου και αλόγιστου πράττειν.
Η γλυπτική εγκατάσταση διαπραγματεύεται την εκδοχή ενός ταξιδιού χωρίς κίνηση προς έναν τόπο προσηλωμένο σε μια βραδεία αντιληπτικότητα που ενεργοποιείται από μηχανισμούς πνευματικής εκγύμνασης και αργόσχολες ρουτίνες, ανασύροντας το κέρδος και την απόλαυση που κρύβεται στην άσκοπη και ασήμαντη δραστηριότητα».
Γ.Γ.

www.gyparakis.com

Χορηγός εγκανίων: Άγγελος Ρουβαλης – Μικρός Βοριάς


Πληροφορίες


Τοποθεσία: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, 20.00


Διάρκεια έκθεσης:  23 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00, Τετ. 11.00-15.00 και Σάβ. 11.00 –14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό (1980-3), συνέχισε με γλυπτική στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Tεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1984-9) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές γλυπτικής με το Γ. Νικολαΐδη στην Α.Σ.Κ.Τ., με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1990-3). Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (Μέδουσα, 1994, 1999 και Ζήνα Αθανασιάδου, 2006) και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Contemporary Greek Art. Three Generations, Tel Aviv Museum of Art και Εθνική Πινακοθήκη, Aθήνα 1998, Athens by art, 2004 κ.ά). Μαζί με την Ε. Αποστόλου και το Ν. Ταστσιόγλου συμμετείχε στην έκθεση Έλυτρον στο πλαίσιο της Biennale της Βενετίας (1995). Επίσης, με τον Α. Ψυχούλη και τον Κ. Ιωαννίδη, δημιούργησαν το 1994 την ομάδα Ραντάρ και εκθέτουν έργα τους σε ομαδικές εκθέσεις-δράσεις συνδυάζοντας το θεατρικό στοιχείο με την εικαστική παρέμβαση. Ο Γυπαράκης συμετέχει επίσης στην ομάδα Κόραξ. Ασχολήθηκε επίσης με σκηνογραφία αρκετών θεατρικών παραστάσεων. Από το 2002 διδάσκει ως λέκτορας στο εργαστήριο πλαστικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.
Ο κύκλος της ζωής και της φύσης, ο μύθος και οι φανταστικές ιστορίες τροφοδοτούν τον προσωπικό του κώδικα επικοινωνίας, ο οποίος είναι πολυσύνθετος τόσο κατασκευαστικά όσο και εννοιολογικά. Συνδυάζοντας μεταβιομηχανικά υλικά (οικοδομικό σύρμα, σίδερο, λάστιχο, βραστήρες, υαλοβάμβακα κ.ά.) με φυσικά στοιχεία (νερό, χώμα, φωτιά, αιθέρια έλαια, ήχο κ.ά.) δημιουργεί εγκαταστάσεις και κατασκευές που επενεργούν στο μεγαλύτερο μέρος των αισθήσεων του θεατή (όραση, αφή, ακοή, όσφρηση).
Με τις εγκαταστάσεις του, που διαμορφώνονται ανάλογα με τον εκάστοτε χώρο, ισορροπεί μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, υποβάλλοντας στο θεατή συνειρμικές εικόνες από το χώρο του ατομικού και του συλλογικού ασυνείδητου. Μεταλλάσσει οργανικές φόρμες σε γλυπτικές και, αντίθετα, προσδίδει σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα της καθημερινότητας πλαστικές ιδιότητες του φυσικού κόσμου, όπως το συρμάτινο φόρεμα που μεταμορφώνεται σε δέντρο.


Πληροφορίες: Τηλ.: 2103608278
www.zoumboulakis.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X