Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ζητούν 250 προσωπικότητες
Να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  ζητούν 250 προσωπικότητες thumbnail

Να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ζητούν 250 προσωπικότητες

Ανοιχτή επιστολή, που ζητά να ανοίξει άμεσα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συνυπογράφουν 250 προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.


Καταξιωμένες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στο πρόσωπο της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αννας Καφέτση και ζητούν να ανοίξει άμεσα το Μουσείο στην Αθήνα.


Το κείμενο συνυπογράφουν περισσότερες από 250 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γρηγόριος Βασλαματζής, Σπύρος Βραχωρίτης, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Δεμερτζής, Νίκος Δήμου, Διοχάντη, Πάνος Δραγώνας Λεωνίδας Εμπειρίκος Ντένης Ζαχαρόπουλος, Αλέξης Ζήρας, Ανδρέας Ιωαννίδης, Νικόλαος Καλογεράς, Κατερίνα Καρύδη, Χρυσή Καρύδη, Διονύσης Καψάλης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Μαρία Κοκκίνου, Σάββας Κονταράτος, Ζήσης Κοτιώνης, Γιάννης Κούκης, Ανδρέας Κούρκουλας, Αντώνης Κωτίδης, Άννα Λαμπράκη, Λουκία, Μαρία Μαραγκού, Κατερίνα Μάτσα, Σάββας Μιχαήλ, Μαίρη Μιχαηλίδου, Παντελής Μπουκάλας, Χρόνης Μπότσογλου, Κλήμης Ναυρίδης, Νίκος Ναυρίδης Χριστίνα Ντουνιά, Γιώργος Ξένος, Ρένα Παπασπύρου, Σταύρος Πετσόπουλος, Έπη Πρωτονοταρίου – Παυλίδη, Ντίνος Σιώτης, Άγγελος Σκούρτης, Σωτήρης Σόρογκας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Μαρία Στρατηγάκη, Έρση Σωτηροπούλου, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Λίνα Τσίκουτα, Κώστας Τσόκλης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Άννα Φιλίνη, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιώργος Χατζημιχάλης, Αγγέλα Ν. Φωκά, Μαρίνα Φωκίδη.


Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Ολοι εμείς που υπογράφουμε την παρακάτω επιστολή, παρακολουθούμε με αγωνία την επιχειρούμενη αμφισβήτηση, τις αιχμές, τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις φαιδρές κατηγορίες κατά της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κας Άννας Καφέτση.


Στόχος τους είναι να υποσκάψουν και να απαξιώσουν το έργο και την προσφορά της, τα οποία όμως είναι γνωστά στον καθένα μας καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην λειτουργία του ΕΜΣΤ και την δημιουργία της νέας στέγης του στο ΦΙΞ. Σε αντίθεση με το πνεύμα της πρόσφατης ανακοίνωσης του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, το οποίο με προσχηματικές μομφές και κατηγορίες καθώς και με γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις κωλυσιεργεί ως προς την έναρξη της λειτουργίας του.


Γιατί είναι προφανές πλέον ότι ο πραγματικός σκοπός αυτής της μεθόδευσης είναι η απομάκρυνση της Διευθύντριας προκειμένου το Μουσείο να έρθει στα μέτρα άλλων, που θα ασκήσουν το δικό τους «έργο»…


Είναι σήμερα απαράδεκτο να μην προωθείται μια τεράστια πολιτιστική υποδομή όπως αυτή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που έλειπε για πολλές δεκαετίες από την Αθήνα και αποτελούσε μόνιμη διεκδίκηση για γενιές και γενιές Ελλήνων καλλιτεχνών.


Στη σημερινή μάλιστα δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας, το ΕΜΣΤ έρχεται να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της Ελλάδας, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον άνθρωπο αλλά και προσφέρει θέσεις εργασίας.


Το ΕΜΣΤ γεννήθηκε το 2000 στα ερείπια του πρώην εργοστασίου Φιξ και χάρη στην επιμονή, το πάθος και την αγωνιστικότητα της Άννας Καφέτση κατόρθωσε να υπερπηδήσει τα πλείστα εμπόδια που τέθηκαν στο δρόμο του, ώστε σήμερα να είναι έτοιμο να αναλάβει το ρόλο του, ο οποίος άλλωστε είναι συνδεδεμένος με το συλλογικό αίσθημα και το κοινωνικό αίτημα για την ανάταξη της χώρας μας. Η λειτουργία του είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αφορά κάθε Έλληνα πολίτη.


Καλούμε ως εκ τούτου την πολιτική ηγεσία να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου και τα εγκαίνια των συλλογών του. Και σ’ αυτό το έργο, αναντικατάστατο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διευθύντρια του κα Άννα Καφέτση.


Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ήταν επικίνδυνη, ηθικά επιλήψιμη, πολιτικά άδικη και συνολικά αναποτελεσματική για το ΕΜΣΤ. Να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τώρα!».


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X