Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / EΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ;
EΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ; thumbnail

EΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ;

Οι απαλλαγές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών


Πλήρως ή εν μέρει απαλλάσσονται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών από την υποχρέωση καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις κατηγορίες φορολογούμενων που δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ.


Ειδικότερα, αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:


α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.


Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.


β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.


Όπως υπογραμμίζει η ΓΓΔΕ, οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου.


Σημειώνεται ότι τα νέα εκκαθαριστικά, που θα περιλαμβάνουν και τις εκπτώσεις σε χαμηλόμισθους και ανέργους αναμένεται να "περαστούν" στο taxisnet εντός των ημερών.


Διαβάστε επίσης 


Τα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε – Οι 5 απαντήσεις για τα "ψιλά" γράμματα


Μια σειρά από αδυναμίες παρουσιάζει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ο κόσμος θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τις επιλογές που έχει, αλλά και τι πρέπει να κάνει.


Οι σχεδόν 3 εκατ. πολίτες που έχουν αυτές τις οφειλές, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη ρύθμιση, αφού μπορεί να τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουν μέχρι και σε 100 δόσεις (αν το ποσό που χρωστούν είναι κάτω των 15.000 ευρώ) και με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, όμως υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί για να υπαχθεί κανείς.


Το Newsbomb παρουσιάζει έναν μικρό οδηγό «επιβίωσης» για τη ρύθμιση με 6 σημεία – sos και 5 ερωτήσεις – απαντήσεις:


1. Οκτώβριος: Δεν πρέπει να έχει καμία οφειλή μέσα στον Οκτώβριο προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Το δημόσιο δεν θέλει να δει νέα εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο, που είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για τα έσοδα. Αν κάποιος αφήσει χρέος μέσα σε αυτό το μήνα, δεν θα μπορεί να μπει στη ρύθμιση.


2. Παλαιότερη ρύθμιση 48 δόσεων: Αν κάποιος είχε μπει σε παλαιότερη ρύθμιση (πχ αυτή των 48 δόσεων για οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012) θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτή τη ρύθμιση, αλλά οι προσαυξήσεις θα μειωθούν αναδρομικά από 1/1/2013 με βάση τη νέα ρύθμιση ή απλά να επιλέξουν να μεταφερθούν στην καινούργια με όλα τα «προνόμια», όπως περισσότερες δόσεις.


3Παλαιότερη ρύθμιση 12 δόσεων: Σε αντίθεση με τη ρύθμιση των 48 δόσεων, όσοι είχαν ενταχθεί σε εκείνη των 12, δεν έχουν δικαίωμα καμίας έκπτωσης στις προσαυξήσεις! Παρόλ’ αυτά μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση για να έχουν περισσότερες δόσεις.


4. Συμψηφισμοί: Ακόμα και αν κάποιος έχει μπει σε ρύθμιση, θα συνεχιστούν οι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου. Οι συμψηφισμοί δεν θα προηγούνται καμίας προειδοποίησης και θα γίνονται αυτόματα, μέχρι το 1/7 του ποσού της ρυθμισμένης οφειλής που απομένει για εξόφληση.


5Κατασχέσεις: Αν κάποιος μπήκε σε ρύθμιση δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να απειλείται με κατασχέσεις! Το κράτος μπορεί να υποθηκεύει ένα ακίνητο αν θεωρεί ότι ο οφειλέτης δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος του, ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση! Οι διαδικασίες θα γίνονται αυτόματα.


6. Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Αν η εφορία εκτιμήσει ότι ο οφειλέτης δεν θα μπορέσει να πληρώσει ακόμα και αν έχει μπει στη ρύθμιση, έχει τη δυνατότητα να «μπλοκάρει» μια αίτηση για μεταβίβαση περιουσιακού στοιχεία. Κι αυτό γιατί μπορεί να θεωρήσει ότι ο οφειλέτης πάει να αποφύγει την υποθήκευση ενός ακινήτου (όπως γράψαμε στην περίπτωση 5). 

Δεν πλήρωσα τον ΕΝΦΙΑ Σεπτεμβρίου. Μπαίνω στη ρύθμιση;


Με βάση την τροπολογία, στη ρύθμιση μπαίνουν όσοι είχαν οφειλές μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου προς εφορία και τέλος Σεπτέμβρη προς ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς, με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, όποιος δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μπορεί να μπει σε ρύθμιση.


Οι συνέπειες αν δεν πληρώνει κανείς


Αν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει τη δόση στη ώρα της, ενώ έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, τότε θα χάσει όλα τα δικαιώματα που είχε ως οφειλέτης (δόσεις, ελάχιστο ποσό) και θα κληθεί να πληρώσει άμεσα όλο το ποσό της οφειλής.


Πότε δεν χάνετε τη ρύθμιση;


Όταν μέσα σε διάστημα ενός έτους χάσει την προθεσμία μέχρι και για 2 δόσεις, αν δηλαδή τις πληρώσει εκπρόθεσμα. Επίσης, «συγχωρείται» αν δεν πληρώσει μια δόση στην ώρα της μια φορά μέσα σε δυο μήνες.


Αν χάσει τη ρύθμιση για κάποιους σημαντικούς λόγους, τότε ο οφειλέτης μπορεί εντός 2 μηνών από την ημέρα που θα βγει από τη ρύθμιση, να υποβάλει νέα αίτηση επανένταξης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τις δόσεις που απομένουν μέχρι να αποπληρώσει την οφειλή του, να συνεχίσει δηλαδή από εκεί που σταμάτησε.


«Θέλω να μείνω στην προηγούμενη ρύθμιση»


Αν κάποιος είχε υπαχθεί στην παλαιά ρύθμιση και θέλει να παραμείνει εκεί, τότε θα υπολογίζεται η αρχική του οφειλή με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%. Παράλληλα, το μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για τα έτη από 1η Ιανουαρίου 2013.


Επίσης, αν κάποιος ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στην παλιά ρύθμιση, θα μπορεί να μπει και στην καινούργια αν το επιθυμεί, «απολαμβάνοντας» μειωμένο επιτόκιο από την 1η/1/2013 και μετά.


«Είμαι στη ρύθμιση και θέλω να ξεπληρώσω»


Αν κάποιος μπει στη ρύθμιση και κάποια στιγμή αποφασίσει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του, τότε θα μπορεί να απαλλαχθεί από τους τόκους και τις προσαυξήσεις για τις δόσεις που απομένουν να πληρωθούν.


Αν π.χ. κάποιος έχει μπει σε ρύθμιση 72 δόσεων και αποφασίσει ότι μπορεί να πληρώσει το ολόκληρο το ποσό που χρωστά όταν του απομένουν 46 δόσεις, τότε θα απαλλαγεί από τους τόκους και προσαυξήσεις για τις δόσεις που αντιστοιχούσαν. Δηλαδή, με τις 72 δόσεις θα είχε έκπτωση σε τόκους και προσαυξήσεις 30% και έπειτα θα πάει στην κλίμακα έκπτωσης 60% των 48 δόσεων.

Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/510659/ta-simeia-sos-gia-ta-lixiprothesma-hrei#ixzz3H4uwJdEz

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X