Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Οι αλλαγές στην περίοδο είναι και σημάδια αποβολής;
Οι αλλαγές στην περίοδο είναι και σημάδια αποβολής; thumbnail

Ειρήνη, 32 ετών

Οι αλλαγές στην περίοδο είναι και σημάδια αποβολής;Ρωτά η αναγνώστρια μας Ειρήνη Κ. Θα ήθελα να ρωτήσω μπορούν κάποιες αλλαγές στην περίοδο να είναι σημάδια αποβολής Πιο συγκεκριμένα γίνονται προσπάθειες σύλληψης Δεν μπήκα σε διαδικασία να κάνω τεστ εγκυμοσύνης καθώς περίμενα να δω αν έρθει η περίοδος Λήγει μέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία είδα τις συνηθισμένες καφέ κηλίδες αλλά ξαφνικά είχα έναν έντονο πόνο στην περιοχή του ομφαλου κ στην μέση Ο πόνος κράτησε μια μέρα και στο τέλος της είδα αίμα Υπέθεσα ότι είναι μια ασυνήθιστη περίοδος αλλά αυτό που με ανησυχεί σε ήταν ότι είδα πηχτό αίμα στην αρχή κ την επόμενη μέρα ζωηρό κόκκινο Μπορεί να σημαίνει αποβολή

 Απαντάει ο Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,


Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation )Ναι, στις αναπαραγωγικές ηλικίες σε τέτοιου είδους ανωμαλίες της περιόδου, θα πρέπει πάντα να αποκλείουμε το ενδεχόμενο της κύησης. Ένα τεστ κύησης από τα ούρα ή καλύτερα από το αίμα μπορεί να βοηθήσει στην απάντηση του ερωτήματος, ενώ ο διακολπικός υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει πιθανή παθολογία από τη μήτρα ή τα εξαρτήματα, πχ κύστη ωοθήκης. Εάν οι ανωμαλίες της περιόδου συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρωθεί και από το "ορμονικό προφίλ σας ".

 Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Τι μπορεί να συμβαίνει όταν δεν εμφανίζεται περίοδος στις γυναίκες
 

Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «την απουσία περιόδου» είναι αμηνόρροια. Οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν περίοδο πριν από την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μετά την εμμηνόπαυση.


Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: πρωτογενής και δευτερογενής αμηνόρροια. Η πρωτογενής αμηνόρροια είναι όταν μια νεαρή γυναίκα δεν είχε την πρώτη περίοδο της πριν από την ηλικία των 16. Η δευτερογενής αμηνόρροια είναι όταν μια γυναίκα έχει κανονική περίοδο η οποία σταματάει ξαφνικά για τρεις ή περισσότερους μήνες.


Τι προκαλεί αμηνόρροια;


Η αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα όργανα, στους αδένες αλλά  και στις ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.


Πιθανές αιτίες της πρωτογενούς αμηνόρροιας περιλαμβάνουν:


Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) ή στην υπόφυση (ένας αδένας στον εγκέφαλο που κάνει ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση)


Κακόμορφα αναπαραγωγικά όργανα


Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της πρωτογενούς αμηνόρροιας δεν είναι γνωστή.


Κοινές αιτίες δευτερογενούς αμηνόρροιας  περιλαμβάνουν:


Εγκυμοσύνη


Θηλασμός


Εμμηνόπαυση


Στρες


Κακή διατροφή


Κατάθλιψη


Απότομη απώλεια βάρους


Η υπερβολική άσκηση


Ορμονικές διαταραχές που οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)


Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα


Οι όγκοι των ωοθηκών ή του εγκεφάλου (σπάνια)


 Ποια είναι η θεραπεία για την αμηνόρροια;


Η θεραπεία τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς αμηνόρροιας προσδιορίζεται από την ακριβή αιτία της αμηνόρροιας. Θεραπευτικοί στόχοι μπορεί να είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, για τη δημιουργία έμμηνο ρύση, την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με την αμηνόρροια.


Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες είναι η αιτία της αμηνόρροιας  η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες.


Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από θεραπείες που μειώνουν το επίπεδο ή τη δραστηριότητα των ανδρικών ορμονώ.


Ενώ πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει στο εμπόριο διάφορες φυτικές θεραπείες για την αμηνόρροια, για καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια φυσική ή εναλλακτική  θεραπεία για την αμηνόρροια, είναι συνετό να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X