Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Με τα λεφτά των πολιτών η διάσωση των τραπεζών
Με τα λεφτά των πολιτών η διάσωση των τραπεζών  thumbnail

Με τα λεφτά των πολιτών η διάσωση των τραπεζών

Η επιτυχία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ, έπειτα από μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία, οφείλεται εν πολλοίς στη σκανδαλώδη στήριξη του Δημοσίου, πολύ συχνά εις βάρος των συμφερόντων του.


Τέσσερις ελληνικές τράπεζες (ΕθνικήAlpha BankΠειραιώς και Eurobank) πέρασαν τα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυναμικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες το 2014, τα πλάνα αναδιάρθρωσής τους που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η υλοποίηση των οποίων θα δρομολογηθεί άμεσα. Οταν υπολογιστεί και ο αναβαλλόμενος φόρος, ο τελικός λογαριασμός μπορεί να είναι πλεονασματικός.


Ωστόσο, με βάση τους ισολογισμούς των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στις 31.12.2013, όταν δεν είχαν εγκριθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης (στατικό σενάριο), τα τεστ πέρασε επιτυχώς μόνον η Alpha Bank, ενώ οι άλλες τρεις απέτυχαν και trapezatiselladosοι κεφαλαιακές τους ανάγκες διαμορφώθηκαν στο συνολικό ποσό των 8,7 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκεςπανευρωπαϊκά είχαν οι ιταλικές τράπεζες με 9,7 δισ. ευρώ και οι κυπριακές «κέρδισαν» το χάλκινο μετάλλιο με 2,4 δισ. ευρώ.


Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα του δυναμικού σεναρίου προέκυψαν από μιαευρύτερη πολιτική συμφωνία. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ διερωτώνται γιατί η ΕΚΤ δεν έλαβε υπόψη της μόνο πραγματικά στοιχεία, δηλαδή τους ισολογισμούς του 2013 και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2014. Οπως επισημαίνουν, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα αποδώσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, όταν αυτά υλοποιηθούν.


Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, επιλέγει να πανηγυρίσει με βάση το δυναμικό σενάριο (στοιχεία 2014, ενέργειες 2015), την ίδια ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επαναλαμβάνουν μονότονα ότι τρεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα test αντοχής της ΕΚΤ, η οποία από την 4 Νοεμβρίου 2014 αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.* Περισσότερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 27 Οκτωβρίου.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X