Αρχική / Πολιτισμός / City life / Πολιτιστικές προτάσεις για την 28η Οκτωβρίου
Πολιτιστικές προτάσεις για την 28η Οκτωβρίου thumbnail

Πολιτιστικές προτάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου είναι μία πολύ καλή αφορμή να κάνετε πράγματα στην πόλη που ζείτε τα οποία δεν προγραμματίζετε να πραγματοποιήσετε λόγω του φορτωμένου προγράμματος σας και της απαιτητικής καθημερινότητας. Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου, εθνική επέτειος, είναι μία ιδανική ευκαιρία να βρεθείτε με τους φίλους σας, να βγείτε με την οικογένεια σας! Αυτές τις μέρες συμβαίνουν πολλά πολιτιστικά δρώμενα στην Αθήνα. Μία ευκαιρία να αγαπήσουμε ξανά την πόλη μας η οποία κρύβει πολλές ομορφιές και εκπλήξεις! Οπότε μετά την παρέλαση, ξεχυνόμαστε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και περνάμε την μέρα μας , εκτιμώντας την πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και τις προσπάθειες σύγχρονων καλλιτεχνών να δέσουν το κλασσικό με το μεταμοντέρνο σε μία σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Τέχνη στους Δημόσιους Χώρους"!


Ξεκινάμε από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Και όμως είναι χώροι που πρέπει να ενεργοποιήσουμε προκειμένου έτσι να αφυπνιστεί η σχέση μας με τη πόλη, η σχέση μας με τον συμπολίτη, να κυλίσει πάλι αίμα δημιουργίας και συλλογικότητας στις αρτηρίες της πόλης μας. Με αυτή τη λογική άλλωστε ο οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει ταυτόχρονα δύο σημαντικές εκθέσεις που καλούν τον πολίτη να πρωταγωνιστήσει: Την έκθεση του κορυφαίου Tino Sehgal που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του σε εξωτερικό χώρο, και δη στη Ρωμαϊκή Αγορά και επικεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον αλλά και την έκθεση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου με τίτλο Παλμικά Πεδία, μέσα στην Αρχαία Αγορά. 

Η έκθεση του Tino Sehgal (φωτό επάνω) στη Ρωμαϊκή αγορά που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου, άρα είναι μοναδική η ευκαιρία να την επισκεφθεί κανείς, ή να την ξαναεπισκεφθεί.Λίγο παρακάτω, μέσα στην Αρχαία Αγορά, το έργο Παλμικά Πεδία της Αιμιλίας Παπαφιλίππου που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ φέρει μια εξωστρέφεια, αρθρώνει μια μεγάλη πρόσκληση-πρόκληση. Καλεί τον επισκέπτη να ανέβει πάνω στην εγκατάσταση που παραπέμπει στο σκακιστικό συνεχές, να αγγίξει τα νήματα, να δοκιμάσει τα όριά του και να δικτυωθεί: με το έργο, με τον χώρο, με τους άλλους επισκέπτες, με τον ίδιο του τον εαυτό. Εντωμεταξύ η εμβληματική Στοά του Αττάλου κάποια βράδυα του Σαββάτου (θα ανακοινωθούν ημερομηνίες) θα μας θυμίζει ότι είναι ένα ενεργό κύτταρο του ιστορικού κέντρου, καθώς θα προβάλεται πάνω της μια προβολή που αποτελεί το δεύτερο σκέλος του έργου της Αιμιλίας Παπαφιλίππου. Οσοι κάθονται στον πεζόδρομο της Αδριανού σε ένα καφέ ή σε ένα εστιατόριο, οι περαστικοί που θα περπατούν ερχόμενοι από το Θησείο θα βρεθούν μπροστά σε ένα σπάνιο θέαμα, στη σκιά της Ακρόπολης που θα τους αποδείξει πως η σύγχρονη τέχνη μπορεί να κάνει την πόλη διαφορετική, ελκυστική, σχεδόν ομιλούσα.
Κατευθυνόμαστε προς το Μουσείο Ακρόπολης όπου οι οικογένειες που θα πάνε θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αφού με εφόδια τα δανειστικά σακίδια και το φυλλάδιο «Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς» θα λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει ήρωες αρχαίους θεούς και αρχαϊκά χρώματα. Ομως στις 28 Οκτωβρίου θα γίνει στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και μια ειδική περιήγηση με θέμα την επίδραση των γλυπτών της Ακρόπολης στη δημιουργία της Αναγέννησης στον δυτικό κόσμο.
Μία άλλη πρόταση είναι να επισκεφτείτε το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X