Καταπληκτική Γαλλική κρεμμυδόσουπα

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive"><br /></span></p>
<div class="author"><span class="simple_rhomb">Συνταγή</span> ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ</div>
<div class="author"><span class="simple_rhomb">Φωτογραφίες</span> <span class="authorName">STUDIO M.COM, L.METZOS, ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ</span></div>
<p><span class="thirtyfive"><br /></span></p>
<p><span class="thirtyfive">Α</span>νακουφιστική μετά το πολύ ποτό, αλλά και ωραία έναρξη σε ένα γεύμα αξιώσεων, αν σερβιριστεί σε μικρή ποσότητα. Μούρλια έτσι κι αλλιώς. </p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια</li>
<li>3 κουτ. σούπας βούτυρο της αρεσκείας μας (ή 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο – με άλλο γευστικό αποτέλεσμα)</li>
<li>2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις</li>
<li>2 λίτρα ζωμός κότας ή λαχανικών, πολύ ζεστός</li>
<li>αλάτι</li>
</ul>
<p><strong>Για το σερβίρισμα</strong></p>
<ul>
<li>1 μπαγκέτα</li>
<li>λίγο ελαιόλαδο</li>
<li>200 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 15΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 45΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Ρίχνουμε το βούτυρο (ή το λάδι) στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο (ή ζεσταθεί το λάδι), ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας. Πρέπει να γίνουν διαφανή και να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Θέλουν περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Όταν γίνουν διαφανή, πασπαλίζουμε το αλεύρι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ψηθεί κι αυτό. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ζωμό βραστό. Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο και να το προσθέσουμε αργότερα για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας. Μαγειρεύουμε 20 – 30 λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε, μόλις μαγειρευτεί, να την περάσουμε στο μπλέντερ, αλλά την κλασική εκδοχή τη σερβίρουμε ως έχει.</p>
<p> </p>
<p>Κόβουμε φέτες από την μπαγκέτα, τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν καλά, να γίνουν σαν φρυγανιές. Όταν είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, βάζουμε τριμμένη γραβιέρα πάνω στις ψημένες φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε στο γκριλ για λίγο, ίσα να λιώσει το τυρί. Βάζουμε στα πιάτα τη σούπα και 1 – 2 φέτες με το λιωμένο τυρί από πάνω.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet">Κουβεντούλες από τη μαγείρισσα:</span> «Αυτή η σούπα είναι κλασικό παράδειγμα για το πώς με ταπεινά (και πάμφθηνα) υλικά μπορεί να φτιάξει κανείς κάτι πολύ νόστιμο. Είναι όμως και παρηγορητική για όσους πίνουν χωρίς μέτρο· γι’ αυτό ήταν ανέκαθεν συνηθισμένη στα γαλλικά μπιστρό όπου κατευθύνονταν οι ξενύχτηδες που ζητούν ένα νόστιμο πιάτο που ανακουφίζει το ταλαιπωρημένο από το ποτό στομάχι»</p>
</div>

Σχετικά άρθρα