Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Πότε πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;
Πότε πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας; thumbnail

Ελένη, 42 ετών

Πότε πρέπει να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ελένη Ξ.

 

Είχα πρώτα ίχνη περιόδου στις 9/10 κ μετά κανονικά μέχρι τις 12/10 τελευταία μέρα προηγούμενη πρώτη μέρα περιόδου 12/9. Στις 15/10 είχα επαφή με τον σύζυγό με προφυλακτικό το οποίο τρύπησε να αρχίσω να ανησυχώ να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας έχω τρία παιδιά κ το τρίτο το κατάλαβα ότι ήμουν έγκυος στον 3ο μήνα γιατί είχα αιμορραγία πάνω κάτω τις μέρες που θα είχα περίοδο. τι να κάνω;

 

Απαντάει ο Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

 

Εφόσον κατά την σεξουαλική επαφή "έσπασε" το προφυλακτικό, συστήνεται να χρησιμοποιήσετε μία επείγουσα μορφή αντισύλληψης. Το χάπι της επόμενης ημέρας ανήκει στις λεγόμενες επείγουσες μορφές αντισύλληψης και χρησιμοποιείται αν η σεξουαλική επαφή πραγματοποιήθηκε χωρίς προφύλαξη ή υποψιάζεται κανείς ότι η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποίησε έχει αποτύχει. Η επείγουσα αντισύλληψη αποτελεί αποκλειστικά μια εφεδρική μέθοδο όταν κάτι πάει "στραβά" και όχι κάτι που χρησιμοποιείται τακτικά. Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορείς να το πάρεις μέχρι και 3 ημέρες από τη στιγμή που είχες μία επαφή χωρίς προφύλαξη, όμως όσο πιο νωρίς το πάρεις τόσο καλύτερη απόδοση έχει. Έτσι σε γενικές γραμμές αν το πάρεις το πρώτο 24ωρο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 95%, αν το πάρεις μεταξύ 25-48 ωρών η αποτελεσματικότητα ανέρχεται σε περίπου 85%, ενώ από 46-72 ώρες πέφτει περίπου στο 60%. Όσο πιο νωρίς από τη στιγμή της επαφής το πάρεις λοιπόν, τόσο καλύτερα.

 

 

 

 

Γνωρίστε τον γιατρό μαςΟ Πάνος Αντσακλής είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στη μαιευτική – γυναικολογία στην Αγγλία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης "John Radcliffe", όπου και εργάστηκε στο τμήμα κυήσεων υψηλού κινδύνου. Είναι ενεργό μέλος και executive director της διεθνούς οργάνωσης εκπαίδευσης στην υπερηχογραφία Ian Donald Inter-university School of Medical Ultrasound. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X