Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Ουρολοίμωξη: Πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Ουρολοίμωξη: Πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται;   thumbnail

Χριστίνα, 28 ετών

Ουρολοίμωξη: Πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται;

 

Ρωτά η αναγνώστρια μας Χριστίνα Γ.

 

Καλησπέρα έχω μεγάλο πρόβλημα με ουρολοίμωξη επαναλαμβανόμενη. Τι μπορώ να κάνω για να την αντιμετωπίσω;

 


Απαντάει ο Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής


 

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν μία αρκετά δύσκολη κλινική κατάσταση που απασχολεί πολλές γυναίκες. Δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν είναι τόσο απλή και απαιτεί συστηματική προσέγγιση και λεπτομερή έλεγχο.

Καταρχήν θα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση, να εντοπιστεί ποιο μικρόβιο προκαλεί την ουρολοίμωξη (γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων), και να εξακριβωθεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Επίσης ο ιατρός σας θα πρέπει να εξακριβώσει αν οι ουρολοιμώξεις σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητήσετε μαζί του χρήσιμους κανόνες υγιεινής. Από το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα φανεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για ουρολοιμώξεις και ανάλογα θα κρίνει ο ιατρός σας αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών/ουροδόχου κύστεως).

Σε γενικές γραμμές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνουμε στις γυναίκες να καταναλώνουν άφθονη ποσότητα νερού, ενώ και ό χυμός cranberry φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων – κυκλοφορούν και σε μορφή χαπιών στο εμπόριο.

Πάντως, όπως αναφέραμε οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα δύσκολο κλινικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιατρό σας ο οποίος και θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Cranberry. Ένα εξωτικό superfood για καλή υγεία!
 

 


 

To cranberry συγκαταλέγεται στις λεγόμενες "super τροφές" και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τις ευεργετικές ιδιότητες του cranberry.

Τι είναι το cranberry;

Είναι ένας μικρός, αειθαλής θάμνος που καλλιεργείται σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Έχει μια μακρά ιστορία χρήσης από τις ιθαγενείς φυλές των Ινδιάνων της Αμερικής, κυρίως για τη θεραπεία του ουροποιητικού. Ο χυμός και τα εκχυλίσματα των φρούτων του χρησιμοποιούνται ως φάρμακο.

Σε τι μας ωφελεί το cranberry;

Το cranberry χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση  της νευρογενούς κύστης (μια ασθένεια της ουροδόχου κύστης) καθώς και για την απόσμηση των ούρων σε άτομα με ακράτεια ούρων. Χρησιμοποιείται ακόμη και για την αύξηση της ροής των ούρων, την καταπολέμηση των μικροβίων, την επιτάχυνση της επούλωσης του δέρματος και την μείωση του πυρετού.Πολύ συχνά, το cranberry  χρησιμοποιείται στο διαβήτη τύπου 2, στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), στο σκορβούτο και στη φλεγμονή της βλεννογόνου γύρω από τους πνεύμονες.

Πού οφείλονται οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες του cranberry;

Οι χημικές ουσίες των cranberries αποτρέπουν τα βακτήρια από το να κολλήσουν στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται και ο πολλαπλασιασμός τους. Αυτό εξηγεί γιατί το cranberry βοηθά στην αποτελεσματική πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος αλλά ενδεχομένως αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση τους.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση cranberry;

Τα Cranberries, ο χυμός τους και τα εκχυλίσματα τους είναι απολύτως ασφαλή. Οι  υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή διάρροια. Οι έγκυες, επίσης, μπορεί να υποφέρουν από αυτές τις παρενέργειες και σε χαμηλότερες δόσεις.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X