Αρχική / Υγεία / Πλαστική χειρουργική / Αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή: Πώς γίνεται;
Αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή: Πώς γίνεται;  thumbnail

Αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή: Πώς γίνεται;

Γράφει για το boro.gr η Γλυκερία Μάρτου, Πλαστικός Χειρουργός, MSc, FRCS, Fellow of EBOBRAS
Πρόεδρος της εταρείας Λωτός: Ευαισθητοποίηση – Ενημέρωση – Υποστήριξη για την Αποκατάσταση Μαστού


 
 
 
Η μορφολογική μεταβολή και το αισθητικό αποτέλεσμα που επιφέρει η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής της ασθενούς.  Η αποκατάσταση μαστού μπορεί να ολοκληρώσει το ταξίδι της γυναίκας στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής της μετά το ογκολογικό χειρουργείο εφόσον, πάντα, η ίδια το επιθυμεί.  Είναι εφικτή μέσα από διάφορες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής.  Μπορεί να επιτευχθεί με αυτόλογους ιστούς από την ίδια την ασθενή, με ενθέματα ή με συνδυασμό των δυο.  Όλες οι επεμβάσεις έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή είναι εξατομικευμένη και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι προσδοκίες της γυναίκας που είναι σημαντικό να είναι ρεαλιστικές και οι ιατρικές ενδείξεις και αντενδείξεις. 
 
Απόλυτη αντένδειξη για αποκατάσταση αποτελεί ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού λόγω της επιθετικότητάς του και σχετικές αντενδείξεις το περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης και η απόλυτη ανάγκη να μην καθυστερήσει κάποια επικουρική θεραπεία.
Μία γυναίκα μπορεί να προβεί σε αποκατάσταση σε άμεσο χρόνο στο χειρουργείο της μαστεκτομής ή σε δεύτερο στάδιο αφού ολοκληρωθούν όλες οι επικουρικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.
 Απώτερη αποκατάσταση δεξιού μαστού με αυτόλογο ιστό από την κοιλιά και μειωτική αριστερού μαστού για λόγους συμμετρίας


 Σχετικά με τη χρήση αυτόλογων ιστών της ίδιας της ασθενούς, συνήθως προέρχονται από την κοιλιά, γλουτούς και έσω επιφάνεια των μηρών. Βασικά πλεονεκτήματα αποτελούν το πιο φυσικό, μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, η απουσία ενθέματος ενώ βασικά μειονεκτήματα είναι το πολύωρο χειρουργείο, μεγαλύτερης διαρκείας νοσηλείας και αποθεραπείας, η μικρή μεν αλλά πολύ σοβαρή πιθανότητα απώλειας του ιστού αλλά και οι εμφανείς ουλές της δότριας χώρας.


 


Άμεση αμφιτερόπλευρη αποκατάσταση με ενθέματα μετά από συντηρητική μαστεκτομή με διατήρηση θηλήςΌσον αφορά τη χρήση ενθεμάτων σημαντικά πλεονεκτήματα είναι το μικρότερης διάρκειας χειρουργείο, γρήγορη ανάρρωση και αποφυγή ουλών σε άλλη περιοχή του σώματος.  Τα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνουν την ανάγκη για τουλάχιστον δύο ή τρία χειρουργία, το γεγονός ότι είναι πιο σκληρά στην αφή αλλά και όλες οι επιπλοκές που συνδέονται με τα ενθέματα. Αυτές οι επιπλοκές ενδέχεται να χρειάζονται επιπρόσθετο χειρουργείο για να αντιμετωπιστούν όπως ρίκνωση κάψας, απόρριψη λόγω λοίμωξης, αλλαγή θέσης, αλλοίωση ενθέματος. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα ενθέματα είναι ασφαλή και δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού.


 


Απώτερη αμφιτερόπλευρη αποκατάσταση με ενθέματα μετά από απλή μαστεκτομήΑνεξάρτητα από τον τύπο αποκατάστασης που μπορεί θα επιλέξει μια γυναίκα με το γιατρό της, η αποκατάσταση πρέπει να αποτελεί κομμάτι της θεραπείας του μαστού και να δίνεται στην γυναίκα που το επιθυμεί η δυνατότητα να τη διεκδικήσει έγκαιρα και με ασφαλή τρόπο.
  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X