Οι εν Ελλάδι πρωτιές κι οι πρώτοι του ΠΑΟΚ!

Πάει λοιπόν, από το καλό στο καλύτερο ο ΠΑΟΚ. Δεν χωρά αμφιβολία για τον… καλπασμό του «δικέφαλου» στο Πρωτάθλημα. Για το Κύπελλο και το Γιουρόπα Λιγκ βέβαια, δεν γεννάται ανάλογο θέμα αλλά.. Τέλος πάντων!

Μένουμε Ελλάδα – και Πρωτάθλημα – και φωτίζουμε πρόσωπα και γεγονότα τα οποία καθιστούν ξεχωριστή κι εξαιρετική τη μέχρι τούδε πορεία του ΠΑΟΚ!

Δεν είναι λοιπόν, μόνον οι πρωτιές για τον πρωτοπόρο σε πολλές στατιστικές κατηγορίες. Είναι κι οι πρώτοι στις κατηγορίες αυτές!

Μετά από 8 αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ είναι 1ος στην βαθμολογία με συγκομιδή 19 βαθμών. Στο Πρωτάθλημα του 1973 είχε επιδείξει για πρώτη φορά συγκομιδή σε διοργάνωση με 18 ομάδες . Κάπου 40 χρόνια πριν, δηλαδή. Όταν τελικά, βγήκε 2ο ς με 2 βαθμούςε διαφορά από τον 1ο Ολυμπιακό.

Ακολούθησε ανάλογη συγκομιδή με 19 βαθμούς στο Πρωτάθλημα του 1977 όταν τελικά, βγήκε 3ος λόγω διαφοράς γκολ από τον 2ο Ολυμπιακό. Με 1ο τον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε διαφορά 2 βαθμών.

Στο Πρωτάθλημα του 1985 – το οποίο και κατέκτησε πανηγυρικά – ο ΠΑΟΚ είχε επίσης συγκομιδή 19 βαθμών. Και μετά από 30 χρόνια καταγράφεται η ίδια…

Επίσης ο ΠΑΟΚ έχει:

1. Την καλύτερη επίθεση σε αυτές τις 8 αγωνιστικές. Με τον Ρόμπερτ Μακ (5) γκολ και τον Στέφανο Αθανασιάδη (4) να προηγούνται στον πίνακα των σκόρερ

2. Τα περισσότερα εντός έδρας γκολ (14)

3. Τις περισσότερες τελικές (110) με κορυφαίους του είδους Μακ (19), Σαλπιγγίδη (13), Ρατς (12),Αθανασιάδη (11), Περέιρα (10)

4. Τα περισσότερα γεμίσματα (60) με τον Ρατς να πιστώνεται τα 28!

5. Τις περισσότερες ασίστ με το μεταγραφικό «θαύμα», το Ράζβαν Ρατς να μετρά 3 όπως και Σαλπιγγίδης με Μακ

6. Την καλύτερη αναλογία τελικής προσπάθειας και γκολ (1/5,8). Ο Αθανασιάδης έχει την εντυπωσιακή αναλογία ½,8. Κι ακολουθούν Μακ (1/3,8), Ρατς (1/4), Κάτσε (1/4,5), Περέιρα (1/5), Σκόνδρας (1/6) και Σαλπιγγίδης (1/6,5)…

Και με τα χρώματα των αριθμών απεικονίζεται εντυπωσιακή εν Ελλάδι εικόνα του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα δε, στο Πρωτάθλημα. Όσο για την αντιστρόφως ανάλογη εικόνα στο Κύπελλο (με μόλις έναν αγώνα βέβαια…) και στο Γιουρόπα Λιγκ (με 2/3 ήττες); Ο Θεός κι η ψυχή των παικτών του. Άβυσσος – βλέπετε – οι ψυχές των ανθρώπων…

Σχετικά άρθρα