Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Ποιες τροφές αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα;
Ποιες τροφές αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα; thumbnail

Ελένη, 24 ετών

Ποιες τροφές αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα;
Ρωτά η αναγνώστρια μας Ελένη Ρ.Ποιες τροφές μπορούν να με βοηθήσουν στην δυσκοιλιότητα; Μερικές φορές περνούν και 3 ημέρες για να πάω τουαλέταΑπαντάει ο γαστρεντερολόγος Απόστολος ΠουλάκηςΗ δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό. Αυτή που θεωρούμε "φυσιολογική" συχνότητα  κενώσεων διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται πολύ από τις διατροφικές συνήθειες, το φύλο, την ηλικία, φάρμακα και πιθανά νοσήματα. Κατά σύμβαση στις Δυτικές κοινωνίες θεωρείται φυσιολογική συχνότητα όταν είναι από 3 κενώσεις ημερησίως ως 3 εβδομαδιαίως. Βέβαια αποκλίσεις από αυτόν τον κανόνα συναντάμε συχνά και μπορεί ένας άνθρωπος να πηγαίνει μέρα παρά μέρα στην τουαλέτα αλλά να δυσκολεύεται τόσο που να θεωρείται δυσκοίλιος. Πρέπει λοιπόν να αποσαφηνίζουμε κατά περίπτωση τι εννοεί ο καθένας λέγοντας πως είναι δυσκοίλιος. Οι γυναίκες έχουν έτσι και αλλιώς μεγαλύτερο χρόνο διάβασης του περιεχομένου του παχέος εντέρου  σε σχέση με τους άντρες. Εκτός της βραδείας διάβασης είναι πιθανόν να υπάρχει μηχανικό κώλυμα στην προώθηση των κοπράνων αλλά και βλάβη στο μηχανισμό της αφόδευσης που οδηγεί σε αδυναμία αποβολής των κοπράνων(δυσχεσία).
Για να περάσω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας, είναι πολύ βασικό να διατηρήσετε μια ικανή πρόσληψη υγρών ημερησίως, να τρώτε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά) με ιδιαίτερη μνεία στα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, τα σταφύλια αλλά και άλλα. Φυσικά μιλάμε για καθημερινή πρόσληψη. Όχι "… ένα φρούτο τη Δευτέρα και ένα την Πέμπτη…" αλλά 2 -3 φρούτα ημερησίως και σαλάτα σε κάθε γεύμα. Οι χυμοί επίσης πρέπει να μπουν στο διαιτολόγιό σας.
Καθιερώστε το πρωινό στη διατροφή σας (με προϊόντα ολικής άλεσης  και φρούτο ή χυμό), μην κόψετε τον καφέ που τόσο σας αρέσει αλλά μην αρκείστε μόνο σε αυτόν!
Βρείτε λίγο χρόνο για άσκηση και τελευταίο μα πολύ σημαντικό, μην αγνοείτε το έντερό  σας! Καθιερώστε την επίσκεψη στην τουαλέτα λίγο μετά το πρωινό –οπότε και εκλύεται το φυσιολογικό γαστροκολικό αντανακλαστικό- και καθίστε εκεί ακόμη και αν θεωρείτε πως δεν θα καταφέρετε τίποτε αλλά όχι για περισσότερο από 3-5min. 


 

Γνωρίστε τον γιατρό μας

Ο ιατρός Απόστολος Πουλάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γαστρεντερολόγος και έχει ειδικευθεί στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών "Άγιος Σάββας" όπου και εκπαιδεύτηκε στην επεμβατική ενδοσκόπηση αλλά και στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκέτεμποργκ "Sahlgrenska" με εκπαίδευση στις νεώτερες τεχνικές μελέτης της κινητικής του οισοφάγου όπως μανομετρία υψηλής ανάλυσης (High Resolution Manometry) και οισοφαγικής εμπέδησης (Impedance). Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Γαστρεντερολογικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ασκεί την ιατρική στον ιδιωτικό τομέα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επεμβατική ενδοσκόπηση και την κινητική του οισοφάγου. Διεύθυνση ιατρείου: Άργους κ Αργοναυτών 1 Ναύπλιο Τηλ: 2752 40 10 89 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X