Αρχική / Διατροφή / Είναι φυσιολογικό το βάρος μου;
Είναι φυσιολογικό το βάρος μου; thumbnail

Μαίρη, 13 ετών

Είναι φυσιολογικό το βάρος μου;Ρωτά η αναγνώστρια μας Μαίρη Ρ.Είμαι 13 χρόνων και είμαι 52 κιλά είναι φυσιολογικό το βάρος μου αν όχι τι πρέπει να κάνω για να χάσω;

Απαντάει η Φιλίππου Αμαλία, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 


Επιστημονική Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου


 

Αγαπητή φίλη, δυστυχώς τα στοιχεία που μου δίνεις είναι ελλειπή και δε μου είναι εφικτό να υπολογίσω το Δείκτη Μάζας Σώματός σου και κατ'επέκταση τις φυσιολογικές τιμές βάρους για την ηλικία και το ύψος σου. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό για τον καθένα μας σωματικό βάρος πρέπει να αξιολογείται εξατομικευμένα και λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδα σωματικής άσκησης, ιατρικό ιστορικό κτλ). Ωστόσο, είναι πολύ θετικό πως παρά το νεαρό της ηλικίας σου δείχνεις ένα υγιές ενδιαφέρον έτσι ώστε να έχεις ένα φυσιολογικό βάρος και είναι πολύ σημαντικό -ειδικά τώρα στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας την οποία διανύεις- να διατηρείς ένα υγιές κορμί και να ακολουθείς ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές καθώς είναι πολύ πιθανό αυτά να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή σου και να σε ακολουθήσουν και στην ενήλικο ζωή.

 Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Η ιδανική περίμετρος μέσης για καλή υγεία;
 
Η σχέση της διαμέτρου της μέσης ενός ατόμου με το ύψος του, μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμη  πρόβλεψη για τον κίνδυνο θανάτου από το δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες στο Oxford Brookes University και στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα για την υγεία και τον τρόπο ζωής στην Αγγλία, ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα της αναλογίας μέσης-ύψους (η οποία αντανακλά την κεντρική παχυσαρκία ενός ατόμου) και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ένα  μέτρο της συνολικής παχυσαρκίας) σχετικά με το προσδόκιμο ζωής.

Η σχέση μεταξύ του λόγου της μέσης προς ύψος και του ποσοστού θνησιμότητας ήταν πιο κοντά από ό,τι ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το ποσοστό θνησιμότητας, πράγμα που δείχνει ότι η πρώτη σχέση είναι πιθανό να είναι πιο ακριβής προγνωστικός δείκτης του κινδύνου θανάτου από ό, τι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την παχυσαρκία στο Λίβερπουλ σήμερα, οι ερευνητές υποστήριξαν πως: «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει κάτι απλό: να κρατήσετε την περίμετρο της μέσης μικρότερη από ό,τι το μισό τους ύψους σας».

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η σχέση βάρους προς ύψος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την πρόβλεψη παράγοντων καρδιομεταβολικού κινδύνου από ό, τι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X