Αρχική / Πολιτισμός / City life / Συναυλία στο Μέγαρο – Lamento!
Συναυλία στο Μέγαρο - Lamento! thumbnail

Συναυλία στο Μέγαρο – Lamento!

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει τη συναυλία με τίτλο Lamento, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014.


Η Ιταλίδα μετζοσοπράνο Ρομίνα Μπάσσο, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinitas Nostra ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία συναυλία με τίτλο Lamento. Οι βίαιοι θάνατοι βασιλιάδων και ευγενών τον 17ο αιώνα εμπνέουν λογοτέχνες, ζωγράφους και συνθέτες.


Όταν τα γεγονότα είναι τραγικά, η καντάτα παίρνει τη μορφή Θρήνου (lamentο). Ο θρήνος τεσσάρων γυναικών γίνεται αφορμή για αντίστοιχους συνθέτες του ιταλικού μπαρόκ να γράψουν άριες συγκινησιακά φορτισμένες –συχνά δεξιοτεχνικές–, που συνδυάζουν το λυρικό με το δραματικό στοιχείο, αλλά και παρτιτούρες θρηνο-παρωδίας που έρχονται να αντισταθμίσουν την οδύνη του θανάτου με τη σάτιρα.


Θα ακουστούν ο Θρήνος της Μαρίας Στιούαρτ (Lamento di Maria Stuarda), που γράφτηκε από τον Τζάκομο Καρίσσιμι (περ. 1605-1674) και αναφέρεται στο επικείμενο τέλος της τραγικής βασίλισσας της Σκοτίας, ο Θρήνος της Βασίλισσας της Σουηδίας (Lamento della Regina di Svezia) για τον θάνατο του Βασιλιά Γουστάβου-Αδόλφου που συνέθεσε ο Λουίτζι Ρόσσι (περ. 1597-1653) και το ερωτικό απόσπασμα Δάκρυά μου (Lagrime mie) από τη Συλλογή «Απολαύσεις της Ευτέρπης» της βενετής τραγουδίστριας Μπάρμπαρας Στρότσι (1619-1677), που υπήρξε μία από τις σπανιότατες περιπτώσεις γυναικών-συνθετών του 17ου αιώνα. Ο επίλογος ανήκει στην κωμικοτραγική Θρηνοπαρωδία (Lamento parodia) του ευρηματικού ναπολιτάνου συνθέτη Φραντσέσκο Προβεντσάλε (1624-1704).


«Αληθινή Μαρία Κάλλας του Μπαρόκ»… χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από το έγκριτο βρετανικό έντυπο BBC Music Magazine η Ρομίνα Μπάσσο, μια από τις μεγαλύτερες φωνές που λάμπουν στο διεθνές στερέωμα της προκλασικής μουσικής, τα τελευταία χρόνια. Το ζεστό και σκούρο ηχόχρωμα, η εντυπωσιακή εκφραστικότητα και η εξαιρετική μουσικότητα της ιταλίδας μεσοφώνου συνθέτουν το προφίλ μίας έντονης καλλιτεχνικής προσωπικότητας, η οποία υπηρετεί με έξοχο τρόπο όχι μόνο το ρεπερτόριο συνθετών του 16ου και 17ου αιώνα αλλά και έργα του Τζοακίνο Ροσσίνι.


 


ΠΟΥ: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Χίλτον, ΠΟΤΕ: 30/10 INFO: 8:30 μ.μ., Εισ.: 6-16€


 


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X