Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο της Ελλάδας
Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο της Ελλάδας thumbnail

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο της Ελλάδας

Το τηλεφώνημα που δέχθηκε προ δύο μηνών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν ήταν ούτε τυπικό, ούτε εθιμοτυπικό. Είχε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και ο συνομιλητής του ήθελε με επίσημο τρόπο να του δηλώσει πως οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται έντονα για τις έρευνες στην περιοχή.


Όπως σημειώνει το capital.gr, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το επικείμενο ταξίδι του κ. Μανιάτη στις ΗΠΑ. Οι επαφές που θα έχει ο ΥΠΕΚΑ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τις σεισμικές καταγραφές στο Ιόνιο και την Κρήτη.


Ο ΥΠΕΚΑ αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δει και να παρουσιάσει σε εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών oil & gas εταιρειών τα μέχρι τώρα ευρήματα αλλά και τους σχεδιασμούς της χώρας για τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κάποιες πληροφορίες μιλάνε για πάνω από 40 εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση.


Το περίγραμμα των επαφών που έχουν προγραμματιστεί δείχνει ότι εκτός από το επενδυτικό υπάρχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές έρευνες και γενικότερα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.


Άλλωστε, εκτός από τον υπουργό Ενέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα ενέργειας, και όπως εξήγησε χθες σε ενημέρωση ο Έλληνας υπουργός, η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και των εξελίξεων στην Κύπρο.


Πριν περίπου δύο μήνες, όταν δηλαδή είχε ολοκληρωθεί ο κύριος γύρος των παρουσιάσεων ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Χιούστον, Όσλο, Αθήνα) των αποτελεσμάτων από τις έρευνες της εταιρείας σεισμικών καταγραφών PGS στο Ιόνιο και την Κρήτη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μετέφερε στον έλληνα υπουργό το αρχικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για τις εν εξελίξει ελληνικές έρευνες.

Ήταν τότε που έκλεισε καταρχήν το ταξίδι Μανιάτη, την ερχόμενη Κυριακή στις ΗΠΑ, όπου το βασικό θέμα των επαφών θα αφορά στους υδρογονάνθρακες.

Ο ΥΠΕΚΑ αναμένεται μεταξύ άλλων να δει και να παρουσιάσει σε εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών Oil & Gas εταιρειών, τα μέχρι τώρα ευρήματα αλλά και τους σχεδιασμούς της χώρας για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κάποιες πληροφορίες μιλάνε για πάνω από 40 εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση.

Το περίγραμμα των επαφών που έχουν προγραμματιστεί δείχνει ότι εκτός από το επενδυτικό υπάρχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές έρευνες και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε εκτός από τον υπουργό ενέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας και όπως εξήγησε χθες σε ενημέρωση ο έλληνας υπουργός η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και των εξελίξεων στην Κύπρο. 

Σε σχέση με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πάντως, αξίζει να θυμίσουμε ότι – όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κεφάλαιο – ήδη υπάρχει και το πρώτο απτό δείγμα ενδιαφέροντος και μάλιστα από τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή στον κόσμο, την ExxonMobil, η οποία και αγόρασε το πακέτο των σεισμικών της PGS καταβάλλοντας ένα ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατ. δολάρια.
Πηγή:www.capital.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X