Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Γιατί οι Γερμανοί μεγαλώνουν με τις αρχές της λιτότητας;
Γιατί οι Γερμανοί μεγαλώνουν με τις αρχές της λιτότητας; thumbnail

Γιατί οι Γερμανοί μεγαλώνουν με τις αρχές της λιτότητας;

Η Deutsche Bank επιχειρεί με ανάλυση της να εξηγήσει τον οικονομικό τρόπο σκέψης των Γερμανών πολιτών γυρίζοντας λίγο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. 


Η Deutsche Bank κάνει μια ανάλυση σχετικά με τη συμπεριφορά των Γερμανών σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία σχετικά με το πώς το «φάντασμα» του πληθωρισμού επηρέασε την οπτική τους για βασικές οικονομικές παραμέτρους.


Η εμμονή στη λιτότητα για τους Γερμανούς πολίτες και την κυβέρνηση δεν είναι τυχαία. Πηγάζει σε ένα μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την τράπεζα, από την ανασφάλεια που προκάλεσε ο υπερπληθωρισμός που έπληξε τη Γερμανία στο τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου.


Είναι αλήθεια ότι και άλλες βιομηχανικές χώρες έχουν υποφέρει από περιόδους ακραία υψηλού πληθωρισμού. Αλλά ο γερμανικός υπερπληθωρισμός του 1923 και η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού που τελείωσε με τη νομισματική μεταρρύθμιση του 1948, ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε από τα 3,5 μάρκα το 1922 στα 700 μάρκα τον Ιανουάριο του 1923 και έως και στα 670 εκατ. μάρκα τον Οκτώβριο.


Η νομισματική μεταρρύθμιση χαρακτηρίστηκε από τους ιστορικούς ως “η μεγαλύτερη απαλλοτρίωση της γερμανικής ιστορίας για τους κατόχους μετρητών (τα μετρητά και οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε αναλογία 100 προς 6,5).Με δεδομένο ότι ο υπερπληθωρισμός ήταν αποτέλεσμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της σύγκρουσης για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανείς αντιλαμβάνεται γιατί η υπερβολική αύξηση των τιμών καταναλωτή αποτελούν τη “μητέρα όλων των κακών” στη συλλογική αντίληψη των Γερμανών.


Τέτοιες τομές αντανακλώνται στη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά μιας κοινωνίας. Από τη μία πλευρά, μέσω της κοινωνικοποίησης, καθώς οι γονείς δίνουν έμφαση σε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα, μεγαλώνοντας τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί γονείς θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις αρχές της λιτότητας.Αλλά την ίδια στάση τηρούν και στους θεσμούς τους, κάτι το οποίο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην Bundesbank. Όπως σημείωνε το 1992 ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, όλοι οι Γερμανοί δεν πιστεύουν στο Θεό, αλλά όλοι οι Γερμανοί πιστεύουν στην Bundesbank.


Και οι πολιτισμικές διαφορές με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν τελειώνουν εδώ. Έρευνα δείχνει τη μακροπρόθεσμη στάση που τηρούν οι Γερμανοί απέναντι στα πράγματα, καταγράφοντας την προθυμία τους να κάνουν προσπάθειες γνωρίζοντας ότι αυτές θα αποδώσουν μόνο στο μέλλον.


Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το 89% των Γερμανών φοιτητών που ερωτήθηκαν προτιμούν να λάβουν 3.800 δολάρια σε ένα μήνα, από ό,τι 3.400 δολάρια άμεσα. Αντίθετα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδωσε την ίδια απάντηση είναι χαμηλότερο του 50%. 


fortunegreece

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X