Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Άνδρας: Πώς θα τον κάνεις να ξεκολλήσει από τη μαμά του;
Άνδρας: Πώς θα τον κάνεις να ξεκολλήσει από τη μαμά του; thumbnail

Καίτη, 34 ετών

Άνδρας: Πώς θα τον κάνεις να ξεκολλήσει από τη μαμά του;

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλ'ω  τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να χειριστει έναν ανδρα που είναι μαμάκιας; Είμαι σε σχέση εδώ και ένα χρόνο και συνειδητοποιώ ότι είναι υπερβολικά προσκολλημένος στη μητέρα του και περιμένει την έγκρισή της για πολλά πράγματα ενώ βλέπει ότι με ενοχλούν. Το θέμα είναι πως να χειριζόμαστε ένα τέοιο τύπο αν αλλάζει δηλαδή ή πρέπει να το πάρω απόφαση αν θα πρέπει να χωρίσω. Γιατί το κανουν αυτό μπορείτε να μου πείτε σας ευχαριστώ. 


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος, Κατερίνα Δημητρίου 


 Κατερίνα Δημητρίου


Αισθάνεστε ότι η μητέρα του είναι η άλλη γυναίκα στην σχέση σας και ακόμα χειρότερα, γιατί την μαμά δεν την χωρίζεις. Αν είχε να επιλέξει ανάμεσα σε σας, την οικογένεια που θα κάνετε μαζί του και τη μαμά του, σε ποιόν πιστεύετε ότι θα έδινε προτεραιότητα ως πιο σημαντικό; Αν πιστεύετε ότι θα  δώσει προτεραιότητα σε σας ή τουλάχιστον δεν θα υποτιμήσει τις ανάγκες σας, τότε συνεχίστε να προσπαθείτε μαζί του για το καλύτερο. Ο πιο προσιτός στόχος σας θα έλεγα ότι είναι να τον μεταμορφώσετε σε μια βελτιωμένη έκδοση του, λιγότερο "μαμάκια" και περισσότερο άντρα σας. Για να το πετύχετε χρειάζεται υπομονή, χρόνο και καλό χειρισμό της κατάστασης. Αφού διαμορφώσετε μια νέα κατάσταση ισορροπίας στην τριγωνική σας σχέση (εσείς, αυτός και η απαραίτητη μαμά), βλέπετε στην συνέχεια ξανά τις αντοχές σας και αποφασίζετε κατά πόσο είστε ικανοποιημένη από την σχέση σας.


Πριν προχωρήσετε λοιπόν στην δράση, να έχετε υπόψη σας τις εξής παγίδες:


Μπορείτε να του μιλήσετε ανοιχτά για ότι σας προβληματίζει αλλά  εάν παραπονιέστε γι’αυτό, μάλλον θα τον απομακρύνετε από εσάς, η γκρίνια κουράζει. Οι άντρες που είναι προσκολλημένοι στην μητέρα τους, τείνουν ασυνείδητα να αναπαράγουν με την σύντροφό τους το ίδιο μοτίβο σχέσης, αλλιώς δεν την θεωρούν καλή σύντροφο. Υποθέτω ότι δεν θα θέλετε να μπείτε στην θέση της μαμάς, αλλά να προτείνετε τον ρόλο της συντρόφου που τον φροντίζει, τον ακούει προσεκτικά και συν-αποφασίζει.


Φτιάξτε λοιπόν ένα  σχέδιο δράσης. Το πρώτο βήμα σας θα είναι να εκτιμήσετε την κατάσταση και τις δυνάμεις σας.


Ξεκαθαρίσετε τα συναισθήματά σας, νοιώθετε απειλή, ενόχληση, θυμό, περιφρόνηση για την συμπεριφορά του συντρόφου σας; Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία της σχέσης σας; Τι είδους σχέση έχετε με τον σύντροφό σας; συντροφική ή μάλλον ο ένας από τους δυο έχει το πάνω χέρι; Θέλετε να μοιράζεστε σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντά του και τις παρέες του ή όχι απαραίτητα; Οι φίλοι του σας συμπαθούν; Μήπως υπάρχει στρατόπεδο φίλων μαμάς; Έχετε καλή  σχέση εσείς με την οικογένειά σας, πόσο συχνά τους βλέπετε; Μπορούν να κάνουν κάποια μικρά πράγματα για σας; Η μαμά θα είναι πάντα η άλλη γυναίκα αλλά μπορείτε να της παραχωρήσετε ίσως μερικά προνόμια που δεν σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα π.χ. το μεσημεριανό στην δουλειά ή τα γλυκά της εβδομάδας, την επιλογή της κάλτσας. Ποια είναι τα προνόμια που θέλετε οπωσδήποτε εσείς;


Στην συνέχεια, με βάση τα παραπάνω, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, μάθετε πληροφορίες για την άλλη γυναίκα-μαμά. Τι είδους σχέση έχουν, με τι τον κρατάει κοντά της, οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά,  τι αρέσει πολύ σε εκείνη και τι περιμένει ο σύντροφός σας από αυτήν. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα αδύνατά της σημεία, τι εκνευρίζει τον σύντροφό σας, σε τι υπερβάλλει, που δεν της έχει εμπιστοσύνη.


Κάντε τον σιγά σιγά να χάσει την υπερβολική εμπιστοσύνη στην αλάνθαστη μαμά του, ή να χαλαρώσει τον δεσμό με την μαμά που τόσο τον χρειάζεται. Αναδείξτε ορισμένα από τα αδύνατα σημεία της μαμάς, "βλέπεις ότι….θα ήταν καλύτερα τελικά να… και έχει ξανασυμβεί, απ’ότι μου λες". Ο στόχος σας είναι να κερδίσετε εσείς σε εμπιστοσύνη και να του δείξετε ότι αν και η μαμά είναι καταπληκτική,  σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα δεν “τόχει” (σ’αυτά φυσικά που αφορούν το ζευγάρι σας και τις αποφάσεις που πρέπει να παίρνετε μαζί). Χειριστείτε το με διακριτικότητα και χωρίς να δείχνετε ενοχλημένη, νευριασμένη ή ότι εσείς έχετε δίκιο και το ξέρετε. Φυσικά, ποτέ μα ποτέ μην επιτρέψετε να εννοηθεί ότι θέλετε να τον απομακρύνεται από αυτήν.


Εξασκηθείτε στο να παίρνετε αποφάσεις οι δυο σας. Αρχίστε με μικρά ζητήματα που δεν θα σας ενοχλήσουν εάν τα μάθει η μαμά ή εάν εκείνος τα κάνει θάλασσα. Ενισχύστε του τα όσα κάνει για σας, τα όσα λειτουργούν καλά.


Κάντε την μαμά του σύμμαχό σας ή τουλάχιστον δείξτε ότι δεν είναι αντίπαλός σας. Κρατείστε μια μη επιθετική στάση απέναντί της. Ευχηθείτε της στα γενέθλια, σημειώστε στην ατζέντα σας τις μέρες και ώρες που αφιερώνει ο σύντροφός σας στην οικογένεια του και στην μαμά ως σημαντικές ημερομηνίες. Πείτε της ή στείλτε το μήνυμά σας πως την καταλαβαίνετε, ξέρετε ότι θέλει το καλό του παιδιού της. Παραχωρείστε της εξουσίες σε ζητήματα που δεν σας ενδιαφέρουν καθόλου. Η οικογένειά σας μπορεί να παίξει ένα πολύ καλό και εξισορροπητικό ρόλο, ακόμη και χωρίς να το ξέρει. Φροντίστε ώστε οι δικοί σας να κάνουν κινήσεις υποστήριξης προς εσάς αλλά και προς την σχέση σας. Γενικά, οι δικοί σας μπορούν να λειτουργούν σαν αντίβαρο ώστε να μειώνεται η πίεση από την άλλη γυναίκα – μαμά, προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε και αρχίσετε να συμπεριφέρεστε και εσείς σαν "μαμάκιας"! 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X